Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Suriye F-4 jetimizi düşürdü

        Malatya’dan kalkan Türk savaş uçağı, Lazkiye açıklarında Suriye tarafından füzelerle düşürüldü. Uçağın düşürüldüğü iddiaları uzun süre doğrulanmadı. Brezilya’dan dönen Erdoğan’ın başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinin ardından, uçağın Suriye tarafından düşürüldüğü resmen açıklandı. Uçağı terk ettiği öne sürülen pilotların durumu ise belirsiz

        GAZETE HABERTÜRK / MURAT GÜRGEN

        Suriye, Akdeniz’de keşif uçuşu yapan Türk Hava Kuvvetlerine ait RF-4 savaş uçağını Lazkiye Limanı’nın 8 mil açığında düşürdü. Uçağın düşmesinin ardından yabancı ajanslar uçağı Suriye’nin düşürdüğünü duyurdu. Ancak, bu bilgi Türk yetkililerce doğrulanmadı. Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan 2 saat 10 dakika süren güvenlik zirvesinden sonra uçağı Suriye’nin düşürdüğü 12 saat aradan sonra resmen açıklandı. Açıklamada “Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır” denildi. İşte Türkiye’yi “Suriye ile savaşa mı giriyoruz?” endişesine sevk eden gerilimli saatler:

        10.30 UÇAK HAVALANDI:

        Keşif ve gözetleme görevi yapan RF-4 tipi savaş uçağı Malatya’daki Erhaç Hava Üssü’nden saat 10.30’da havalandı. İki pilotun görev yaptığı 173. Şafak Filo’ya bağlı uçak, Akdeniz bölgesinde Kıbrıs’ın kuzey doğusu ve Suriye açıklarında keşif görevine çıktığı öğrenildi.

        11.58 İRTİBAT KESİLDİ:

        Uçakla telsiz ve radar teması kesildi. Uçak Hatay’ın güneybatısında Kıbrıs ile Suriye arasında bulunuyordu.

        14.45 GENELKURMAY AÇIKLADI:

        Önceki uçak kazalarında düşme olayı kesinleşinceye kadar açıklama yapmayan Genelkurmay Başkanlığı bu kez uçak ile irtibatın kesildiğini şöyle açıkladı: “22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için saat 10.30’da Malatya/Erhaç Meydanı’ndan kalkış yapan bir uçağımız ile saat 11.58’de Hatay ili güney batısında deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarına derhal başlanmıştır.”

        16.00 “SURİYE DÜŞÜRDÜ” İDDİASI:

        Lübnan merkezli Al-Mayadeen TV’nin ulaştığı bir görgü tanığı “Uçak Suriye hava savunma sistemleri ateşlenerek düşürüldü ve Suriye askerleri iki Türk pilotunu yakaladı” dedi.

        16.09 ROTA DEĞİŞTİ:

        Başbakan Erdoğan, uçağı Yunanistan üzerindeyken rotasını değiştirdi. Erdoğan’ın uçağının İstanbul yerine Ankara’ya ineceğini duyulması heyecanı artırdı.

        16.25 DÜNYA DUYDU:

        Uçağı Suriye’nin düşürdüğü iddiası Reuters tarafından dünyaya duyuruldu.

        17.15 ERDOĞAN’DAN İLK AÇIKLAMA:

        Başbakan Erdoğan’ın uçağı İstanbul’a indi. Erdoğan beraberindeki basın mensuplarına pilotların sağ olduğu söylerken, arama kurtarma faaliyetinin sürdüğü bilgisini verdi. Erdoğan, olay nedeniyle Suriye’nin üzüntülerini bildirdiğini ve arama kurtarma çalışmasına destek verdiğini de açıkladı. Erdoğan, Ankara’da güvenlik zirvesi toplayacağını söyledi.

        18.05: Erdoğan’ın uçağı Ankara’ya hareket etti.

        19.15 ERDOĞAN’IN BASIN TOPLANTISI:

        Erdoğan Esenboğa’da düzenlediği basın toplantısında “Uçağımızın düştüğü noktasında, ‘düşürüldü’ diyemiyorum, çünkü bu noktada kesin bilgiler elde olmadıktan sonra söylemek mümkün değil” dedi ve açıklamaların Başbakanlık’taki güvenlik zirvesinden sonra yapılacağını belirtti.

        20.30 ZİRVE TOPLANDI:

        Babakanlık Resmi Konutu’nda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın katılımıyla Güvenlik Zirvesi toplandı.

        21.00 GÜL: KESİNLEŞİNCE AÇIKLANACAK:

        Cumhurbaşkanı Gül ’Takip ediliyor, arayıp bilgi veriyorlar. Kesinleşince her şeyi söyleyecekler’ dedi.

        00.05 SURİYE DÜŞÜRDÜ:

        Başbakanlıktaki kritik zirvenin ardından açıklama yapıldı: “Uçağı Suriye düşürdü.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa