Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Malatya'dan kalkan jetle bağlantı kesildi, suriye karasuları, sava uçağı suriye karasularının açığına düştü, malatya, savaş ucağı, suriye

        HABERTURK.COM

        Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Malatya'dan kalkan bir savaş uçağı ile 11:58 itibarıyla telsiz ve radar bağlantısının kesildiğini açıkladı.

        TSK açıklaması şu şekilde; "22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için saat 10.30'da Malatya/Erhaç Meydanından kalkış yapan bir uçağımız ile saat 11.58'de Hatay ili güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarına derhal başlanmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

        'UÇAK SURİYE KARASULARININ AÇIĞINA DÜŞTÜ' İDDİASI

        Genelkurmay'ın savaş uçağı ile ilgili yaptığı açıklamadan kısa süre sonra, Doğan Haber Ajansı, uçağın Suriye karasularının 8 mil (18.9 kilometre) açığına düştüğünü iddia etti.

        Karasuları sınırının kaç mil olduğu ülkelere göre 6 ila 12 deniz mili (22 kilometre) arasında farklılıklar gösterebiliyor. Suriye karasularını 12 mil olarak kabul ediyor.

        SURİYE DÜŞÜRDÜ İDDİASI

        İlerleyen saatlerde ise uçağın Suriye tarafından düşürüldüğüne dair haberler gelmeye başladı. Reuters'ın haberine göre, Lübnan'da yayın yapan El Mayaden televizyonu, bugün düşen Türk uçağının Suriye tarafından düşürüldüğünü iddia etti. Hizbulla'a bağlı el Manar televizyonu da aynı iddiaları Suriyeli güvenlik yetkililerine dayanarak verdi.

        BBC de Latakia kasabasındaki yerel görgü tanıklarına dayanarak, Suriye hava savunma sistemlerinin, bir uçağı Ras el Baset kasabası yakınında düşürdüğünü duyurdu.

        Suriye'nin, Türkiye sınırına Rusya'dan aldığı hava savunma sistemlerini yerleştirdiği biliniyor.

        PİLOTLARIN AKIBETİ

        Russia Today haber sitesi ise yerel kaynaklara dayandırdığı haberde, düşen uçağın iki mürettebatının ele geçirildiğini ileri sürdü.

        Pilotların akıbetiyle ilgili bu iddia henüz doğrulanmazkeni bölgeye sevk edilen uçak ve helikopterlerle arama ve kurtarma çalışması başlatıldı. Mersin ve İskenderun'dan da 2 firkateyn ve 1 Sahil Güvenlik botu bölgeye hareket etti.

        FATİH ALTAYLI: BAŞBAKAN "PİLOTLAR SAĞ" DEDİ

        Öte yandan akşam saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'na iniş yapan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağında bulunan Fatih Altaylı, gelişmelerle ilgili uçakta neler yaşandığını anlattı. Altaylı, pilotların sağ olduğu bilgisini Başbakan Erdoğan'dan aldıklarını belirtirken, Suriye'nin ise olay nedeniyle üzgün olduklarını bildirdiği bilgisinin de Başbakan'a geldiğini belirtti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa