Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Trafik İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan açıklama, İstanbul'a 100 ynei otobüs, Topbaş'ın yeni hedefi

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş: "Fatih Sultan Mehmet ve Haliç Köprüsü'nde yapılan yol bakım çalışmaları nedeniyle insanlar toplu taşıma araçlarına yöneldi. Bizde Cuma günü (yarın) 100 otobüsü normal hatlarda İstanbul halkının hizmetine sunacağız" dedi.

        Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde düzenlenen Kültür Komitesi’nin açılışına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yurda döndü. Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla İstanbul’a gelen Başkan Topbaş Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Topbaş "Cuma günü 100 otobüsü daha devreye sokacağız. Yeni gelen otobüslerin plakaları tamamlandı. Toplu taşımada ciddi yatırımlar yapmaktayız. Bir hedefimiz var: 3 bin civarında otobüs. Bunların sayısını artırmak, sıkışıklığı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Başarılı geçtikte bunların sayısı artacak. Metro inşaatları da devam ediyor" şeklinde konuştu.

        30 saniyede bir metrobüs

        Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Fatih Sultan Mehmet ve Haliç Köprüsü’nde yaptığı bakım çalışmalarına belediye olarak destek vermek zorunda olduklarını belirten Topbaş, “Bunların periyodik bakımları yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır. Üç aylık bir süreç var periyodik bir düzenleme getiriliyor. Bizde belediye olarak özellikle haliç köprüsü bakım çalışmaları nedeniyle ortaya çıkan sıkıntıları aşma adına metrobüs hatlarının 30 saniye aralıklı olmak üzere yoğun biçimde trafiğe destek vermeye sağlayacağız" dedi.

        Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde de ikişer şerit olmak üzere düzenli bir şekilde beş aşamalı bir çalışma yapıldığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş İstanbul halkının bu konuda anlayış göstereceklerine inandığını söyledi. İstanbul’da toplu taşıma araçlarının kullanım oranı giderek arttığının da altını çizen Topbaş, yeni araç alımlarının ihalelerini tamamladıklarını ve en kısa zamanda İstanbul halkının hizmetine sunacaklarını sözlerine ekledi.

        Deniz ulaşımı doğru tercih

        Bir basın mensubunun “Yol bakım çalışmaları nedeniyle Deniz ulaşımına yoğun bir talep oldu. bununla ilgili bir çalışma var mı?" sorusu üzerine Belediye Başkanı Topbaş şunları söyledi:

        “Biz deniz ulaşımını iyi kullanmaya çalışıyoruz. Tabi denizde istediğiniz sürati yapamıyorsunuz ve 6 bin -8 bini geçemiyorsunuz. Ama trafikte saatlerce beklemek yerine insanların deniz ulaşımını tercih etmesini İstanbul için çok daha doğru diye düşünüyoruz. Şehir hatlarımız bununla ilgili çalışmaları yoğunlaştırdı. İDO’ da bu çalışmalara destek veriyor"

        İleri derece biyolojik arıtma tesisi

        İstanbul’da ileri derece biyolojik arıtma tesisleri kurduklarını da sözlerine ekleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Yenikapı’da bir dolgu alanı daha yapıyoruz. 700 bin metrekare kapalı alan ve özellikle orada temel ihtiyaç 2,5 milyon insanın bulunduğu havzanın evsel atık sularını başta almak üzere ileri derecede biyolojik arıtma tesisi kurma zorunluluğu var. Ataköy’de Ayamama’da bunu yaptık. Ambarlı ve Selimpaşa’da da bu çalışma bitmek üzere. Özellikle haliç havzası Fatih ve Eyüp bölgesini alan bu atıkların Marmara denizini kirletmemesi denizi doldurarak ileri derece biyolojik arıtma tesisi yapılması gerekiyor. Bununla ilgili yetkilerimizi aldık ilgili maddelerden hareket ederek ve orada 700 bin metrekarelik bir alanda zemin altında arıtma tesisi yapılacak. Üstünde 2 bin araçlık açık otopark ve trafiği de yer altına aldığımız zaman 1 milyon civarında gerekirse mitinglerin, resmi törenlerin ve eğlencelerin yapılabileceği bir nefes alınacak büyük bir alan ortaya çıkacak. Üst tarafı bu şekilde kullanarak, alt tarafı ise bizim temel ihtiyacımız olan ileri derecede biyolojik arıtma tesisini oraya kuracağız" diye konuştu.

        "Bir araçta insan sayısı 2 bile değil"

        Bir gazetecinin “Okullar kapalı olmasına rağmen yoğun bir şekilde özel araç kullanımı görüyoruz. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz" sorusu üzerine Başkan Topbaş, “ Onu sürücülere sormak lazım. Mümkün mertebe toplu taşıma araçlarını ve hatta bireysel araçları kullanırken bile birkaç kişi tek araç kullanılırsa daha rahat ederiz. Bizim bireysel araçlarda taksilerde insan sayısı 1,2 iki kişi bile değil. Bu da trafiği olumsuz etkilemekte.Bir şeritten saatte maksimum saate bin 200 ancak araç geçebiliyor. Saatte bir şeritte bu kadar araç geçiyorsa kaç şerit yapsanız günde 2 milyon trafikteki araca ne kadar cevap verebilirsiniz. Burada İstanbullu olarak beraberce bu konuda birbirimize destek olmalıyız. Mümkün mertebe kent hayatını beraberce kolaylaştırabiliriz" dedi.

        Türkiye'de Brezilya dizisi çekilecek

        Brezilya temasları hakkında da bilgi veren Başkan Topbaş, “Orada özellikle yerel yönetimleri ilgilendiren önemli üç toplantıda bizzat bulundum. Ayın 18’inde, Rio Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında bir kardeşlik ve işbirliği protokolü maddelerini belirlediğimiz toplantı yaptık. İstanbul ve Kapadokya’da bir Brezilya dizisi çekilecek, bunu çok önemsiyorlar ve biz buna destek veriyoruz. Bu arada New York Belediye Başkanı ile görüşmelerimiz oldu. Sayın Ban Ki-mun ile de orda görüşme imkanı bulduk" diyerek sözlerini tamamladı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa