Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem tutuklu vekiller krizi, tutuklu vekiller, tutuklu vekiller için partiler anlaştı, tbmm, cemil çiçek

        SALİHA ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        Tutuklu vekillerin serbest bırakılması için harekete geçen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dün sabah bir kez daha grup başkanvekilleri ile bir araya geldi. Görüşmeye CHP’den Emine Ülker Tarhan, MHP’den Mehmet Şandır, BDP’den Pervin Buldan ve Hasip Kaplan katıldı.

        Çiçek, toplantıda sorunun çözümünün “hukuki zeminde” aranması ve partilerin ortak çözümüretmesi gerektiğini belirterek, partilerin “bu mezarlığı birlikte geçmesi gerektiği”’ görüşünü savundu. Ardından yasal ya da anayasal çözüm formülleri masaya yatırıldı.

        Şandır, Anayasa’nın 14.maddesine dikkat çekerek, “devletin bölünmez bütünlüğüne yönelik hassasiyetlerini” vurguladı ancak “milli iradenin tutuklu kalmaması için olası yasal düzenlemeye itiraz etmeyeceklerini” söyledi. Tarhan sorunun CMK’da yapılacak değişiklikle çözülebileceğini belirtti, Kaplan ve Buldan da öneriye destek verdi. Çiçek, muhalefet arasında ortaya çıkan mutabakat üzerine AK Parti Grubu ile temas kurarak, “yasal çözüm” iradesini açıkladı. Çiçek, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, toplantıya katılmadığı halde AK Parti’yi de mutabakata dahil ederkek “4 parti” ifadesini kullandı.

        Başbakan Erdoğan’ın onay vermesi durumunda 4 partinin ortak imzası ile CMK’da değişiklik teklifi hazırlanması bekleniyor. Bu arada, yargı paketinin Adalet Komisyonu’nda olduğunu belirten CHP’li Ali Rıza Öztürk, “CHP’nin teklifi de orada. Ayrıca bir teklife gerek yok, partiler birleşerek önerge olarak verebilirler” dedi.

        İŞTE O FORMÜL

        Toplantıda Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. maddesine eklenmesi benimsenen hüküm şöyle: “ (...) milletvekilleri hakkında tutuklamaya ve tutuklamanın devamına karar verilemez. Tutuklu ise tutukluluk hali derhal kaldırılır, yargılama tutuksuz sürdürülür. Yargılama sonucu verilecek kararın yerine getirilmesi dönem sonuna bırakılır.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa