Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Biz işgale izin vermedik"

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''Hezeyan içinde yapılan basın toplantıları, yarın kendilerine farklı bir şekilde ve üzücü olarak dönebilir'' dedi.

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşen Elitaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Elitaş, Çiçek ile TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, 5 Mart Pazartesi gününden beri gerçekleşen görüşmeleri değerlendirdiklerini belirtti. Çiçek'in İçtüzük ve teklifin görüşmelerinin kendisini üzdüğünü ifade ettiğini anlatan Elitaş, yaşanan gelişmelerin kendilerini de üzdüğünü söyledi.

        Elitaş, ''Meclis Başkanı Komisyon raporunu iade edebilir mi?'' sorusuna, ''Meclis Başkanı, konuyla ilgili kişilerle, Kanunlar Kararlar Başkanlığı ile konuyu değerlendiriyor. Ama bizim gördüğümüz, İçtüzükte bu konuda Meclis Başkanlığına herhangi bir yetki verilmemiş; bugüne kadar olan hiçbir örnekte, milletvekillerinin iradesi üzerinde bir iradesinin olmadığını tespit ediyoruz. Bugüne kadar 5 iade olmuş, bunların tamamı İçtüzük 35 ile ilgili... Bizim kanaatimiz; Meclis Başkanlığının Komisyon raporunu tekrar geri gönderme yetkisi olmadığı yönündedir'' açıklamasında bulundu.

        Elitaş, Çiçek'in grup başkanvekilleri ile başka bir görüşme trafiği olup olmayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:

        , ''Kendi iradesidir. Bilemiyorum. Bizim talep etmemize gerek yok. Biz olayın tarafı değiliz. TBMM'de hiç kimse Meclis kürsüsünü işgal etme hakkına sahip değil. Hiçbir siyasi parti veya örgüt, komisyonları çalışmasını engelleyecek şiddete başvuramaz. Şiddetle hak aramak sokak tarzıdır. Başkalarının sokağa çektiği gibi, parlamenter sistem, millet iradesi sokakta aranmaz. Sokak da böyle şiddete davet edilmez. Herkes ne konuştuğunu iyi ölçmeli, iyi hesaplamalı, nereye gideceğini bilebilmeli. Hezeyan içinde yapılan basın toplantıları, yarın kendilerine farklı bir şekilde ve üzücü olarak dönebilir. Milletvekillerinin ve yetkililerin hezeyan içindeki söylemlerini, ölçülü ve sakin şekilde yapmalarının daha doğru olduğunu düşünüyorum.''

        Elitaş, muhalefetin İçtüzüğe bakması halinde ''Komisyon görüşmeleri yok hükmündedir'' diyemeyeceğini belirterek, ''Komisyonda yapılan hatalar varsa düzeltme yeri TBMM Genel Kurulu, Genel Kurulda yapılan hatalar varsa bunun düzeltme yeri Anayasa Mahkemesidir. Düzeltme yolu şiddet değildir, 'tankları' Komisyon Başkanı'nın başına fırlatmak değildir. Genel Başkan, 'tankın üstüne çıkacağım' diyor ama bir milletvekili veya grup başkanvekili, 'tankı' Komisyon Başkanı'nın kafasına fırlatıyor'' dedi.

        Çiçek'in komisyon tutanaklarını incelettiğini ifade eden Elitaş, ''Tutanaklarda ifadeler net geçiyor. Bir milletvekilinin 'söz istiyorum' demesine, Komisyon Başkanı 'sisteme girerseniz söz verebilirim' ifadeleri dahi tutanakları girmiş. Önergeler dikkate alınmış'' diye konuştu.

        Elitaş, ''Komisyonda sağlıklı bir görüşme ortamı var mı? İçeride kavgalar olurken, milletvekilleri yere düşerken, boğaz boğaza sarılırken...'' denilmesi üzerine, ''bunların Komisyonun dışında ve kapı tarafında cereyan eden hadiseler olduğunu'' belirterek, toplantı salonunda öyle bir durumun yaşanmadığını söyledi.

        ''Bir sonraki haftaya sarkabilir''

        Teklifin TBMM Genel Kuruluna ne zaman geleceği sorusuna Elitaş, ''Komisyon raporunun yazılması, Çarşamba, Perşembe'yi bulabilir. Bu arada Meclis Başkanı'nın Komisyon tutanaklarını inceleme süreci olabilir. Bir sonraki haftaya da sarkabilir ama biz normal şartlara altında değerlendirmemizi yaptığımızda, önümüzdeki hafta gelebilir diye düşünüyoruz'' dedi.

        Elitaş, ''Meclis Başkanı'nın sakinleşme tavsiyesi oldu mu?'' sorusunu yanıtlarken şöyle konuştu:

        ''Biz her zaman bunu istiyoruz. Pazartesi günü bir milletvekiline 12 saat konuşma hakkı verildi. 12 saat sonra milletvekiline, 'konuşmanızı tamamladınız'' dendiğinde aldığı yanıt, 'Ben en az 12 saat konuşacağım' ifadesi, bu işin ne kadar sulu bir noktaya geldiğinin göstergesi. Biz bütün müsamahayı gösterirken, konunun enine boyuna konuşulması için imkan verirken, bu istismar edildi. En son Cumartesi günü Başkan 'bizim suskunluğumuzu acziyet görmeyin' dedi. O gün Komisyon kürsünü işgal edip yumruklayanlar, mikrofonları koparmaya çalışanlar, bugün demokrasiden söz ediyor. Demokrasi şiddet demek değil. CHP şiddet uygulamıştır. İçtüzük görüşmelerinde TBMM kürsüsünü işgal ederek milletin söz hakkını kesmeye çalışmışlardır. Şimdi de Milli Eğitim Komisyonunu çalıştırmama, işgal etme, susturma, durdurma azmi ve kararlığı içinde biz sadece direnişi durdurmak, demokrasiyi engellemeye çalışan CHP'yi önlemeye çalıştık. ''

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa