Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 5 yaştan geri adım!-Kademeli eğitim-4+4+4

        Esra YAZDIÇ/HT GAZETE

        4+4+4 kademeli eğitimin tartışıldığı yasa teklifinde ilköğretime başlama yaşını 1 yaş geri çekerek 5’e indiren AK Parti, tepkilerden sonra geri adımatmaya hazırlanıyor. Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü ve Alt Komisyon Başkanı Fikri Işık, okula başlama yaşını eski yasada olduğu gibi “72 ayı dolduran çocuklar” şeklinde düzenleyebileceklerini belirtti.

        ‘ALGIDA PROBLEM VAR’

        “Yapılan düzenlemenin yanlış anlaşıldığını ve en başından itibaren 6 yaşını kastettiklerini” anlatan Fikri Işık, şöyle konuştu: “Eve gittim, eşim‘Ben 5 yaşı anlamadım’ dedi. Kızımın öğretmeni aradı, ‘Fikri Bey 5 yaşında ilkokula öğrenci almak zor olur’ dedi. Yanlış anlaşıldığımızı belirttim. Eşim siyasalmezunu, o anlamadıysa bir terslik var diye düşündüm.”

        Teklifteki ilköğretim başlama yaşı için “5 yaşını bitirdiği eylül ayı” ifadesinin tartışmalara neden olması üzerine AK Parti söz konusu maddenin netleştirilmesi yönünde adım attı. AK Parti Grubu eğitimcilerle konuyu değerlendirerek 5 yaşın tanımlanması gerektiği kararını verdi. Teklifin gerekçesinde “Birçok ülkede zorunlu eğitime başlama yaşı 60 ayını dolduran yani çocukların 5 yaşını bitirip 6 yaşına girmesi şeklinde uygulanmaktadır. Bu madde değişikliği ile zorunlu eğitim yaşının 1 yıl öne alınması ve 60-72 ay arası 6 yaşındaki çocukların zorunlu eğitim kapsamına alınması amaçlanmıştır” deniliyor.

        Işık, “Şu anda alt komisyonda çıkan metinde yaş 6. Fakat algıda şöyle bir problem var. Bazıları 5 yaşı 60-72 ay olarak tanımlıyor, bazıları 73-84. Toplumdaki tereddütleri gidermek açısından kanuna ay olarak yazıp buradaki tereddütleri giderebiliriz” dedi. Işık, “yapılan düzenlemenin yanlış anlaşıldığını, en başından beri okula başlama yaşında 6 yaşını kastettiklerini” savundu.

        Alt komisyonda yapılan düzenlemede 60 ayı dolduran çocukların 1. sınıfa başlaması öngörülmüştü. Bu düzenlemeye gerekçe olarak da “60-72 ay okul öncesi çağ. Bu yaş çağını da zorunlu eğitime alıyoruz ancak okul öncesi zorunlu olmayacak ve bu çağdan önceki çocuklar gidecek” denilmişti. Buna CHP ve çok sayıda STK’dan “5 yaşta okula başlamak pedagojik değil” eleştirisi gelmişti.

        CHP ÖNERGE HAZIRLADI

        CHP, okula başlama yaşını “72 ayı dolduran çocuklar” olarak tanımlayan önerge hazırladı. CHP, okul öncesi eğitimiçin de AK Parti’ye, “Okul öncesi eğitimin ilkokuldan önce 1 yıl zorunlu olmasını kabul edin. Hazır olunca geçin” dedi.

        TÜİK ARALIĞI KULLANILACAK

        AK Parti’nin yaş aralığını farklı yorumlaması nedeniyle6 yaş 61 ay olarak alınmıştı. Ancak TÜİK verilerine göre 72 aydan sonranın 6 yaş olması nedeniyle teklifin 7. maddesinde düzenleme yapılacak

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa