Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 28 şubat'ın rövanşı değil ömer dinçer 12 yıllık zorunlu eğitim

        Hem Meclis'te hem de kamuoyunda tartışmalara neden olan 12 yıllık zorunlu eğitim, bir diğer adıyla 4+4+4 sistemine yöneltilen eleştirilere Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yanıt verdi. Dinçer, düzenlemenin kesinlikle 28 Şubat'ın rövanşı olmadığını söylerken "İmam hatiplerin orta kısmı neden eğitim vermesin" sorusunu yöneltti. Bakan Dinçer öğretmen atamaları içinse Ağustos ayını hedef gösterdi.

        Bakan Dinçer'in NTV kanalında yaptığı açıklamalardan satır başları şu şekilde.

        5 YAŞ TARTIŞMALARI

        Zaten şu anda var olan kanunda çocukların eğitime başlama yaşı 6-14 olarak gözüküyor. Çocukların eğitimi '5 yılını doldurduğu Eylül ayından itibaren başlar' deniyor. 7 yaşından gün alanları eğitime alıyoruz. İdari ve hukuki bir fark var. 1981 yılında verilmiş bir tavsiye kararı var; eğitime başlama yaşının çocuğun 5 yaşının doldurması, 6 yaşından gün alması gerektiği şeklinde.

        Biz Türkiye’de gelişmiş dünyayla bir yaş farkı ortaya koymuş oluyoruz. Eğitim yaşını erkene almakla ilgili tartışmalar rasyonel bir zeminde yürütülmüyor. 5 yaşını tamamlamış çocuklarımızın yüzde 70’ini eğitiyoruz. Biz talepleri gündeme alıyoruz. 3-5 yaş grubunu eğitime alıyorduk. Bu kez 4 yaşını doldurmuş, 5 yaşından gün almış çocukları eğitime alıyoruz. Bazı insanlar varsayımlar üzerinden hareket ediyor.

        "MECLİS'TEN GEÇMEDEN MÜFREDAT HAZIRLANMAZ"

        Meclis karar vermeden niye müfredat hazırlayalım? Karşı çıkışların temelinde varsayımlar var. Bizim nasıl davranacağımızı hesap edip, tavır alıyor. Okul öncesi kaldırılmıyor, yüzde 100 eğitim amacıyla devam ediyor. Çocukların pedagojisine göre ayarlama yapacağız. Tedirginlik ve telaş niçin?

        "HAKSIZ PROPAGANDA"

        Türkiye'de belirli bir kesim, eğitimin kademeli hale getirmesine ideolojik olarak karşı çıkıyor, haksız propaganda yapıyor. Çocuklar şu anda 8 yıllık eğitime alınıyor. Ondan sonraki zorunlu bir eğitim mi? Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarıyoruz. 14 yaşında zorunlu eğitim mi yoksa eğitimin 17 yaşında bitmesi mi daha iyi?

        İMAM HATİP TARTIŞMASI

        İmam hatiplerin orta okullarının açılması konusuna bakıyorsanız, tartışma ideolojik bir hale dönüşür. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarıyoruz, '4+4+4' olarak kademeli hale getiriyoruz, eğitim yaşını da bir yaş düşürüyoruz.

        Bu düzenleme sadece imam hatip okulları için yapılsaydı, birilerinin itiraz etmeye hakkı olabilirdi. Düzenlemeyle imam hatip okullarının orta kısmı isteyen öğrenciler için açık hale gelecek. Ama bu düzenleme sadece imam hatipliler için olmayacak. İmam hatip okulları orta kısmında neden eğitim vermesinler?

        Alt komisyonda düzeltmeler yapıldı, gözden geçirildi. Komisyonda görüşülüyor. Hata yaptığımızı gördüğümüzde ya da parlak bir fikir gündeme geldiğinde niye değerlendirmeyelim. Şu anda düşündüğümüz herhangi bir şey yok.

        "BANA ÜÇ ÜLKE GÖSTERSİNLER..."

        12 yıldan vazgeçtik 8 yıllık kesintisiz eğitimin olduğu üç ülke göstersinler ben yine kararımızı hükümet olarak gözden geçirelim. İrlanda ve Yeni Zelanda’da var -nasıl olduğunu bilmiyorum ama- onların dışında hiçbir ülkede 6 yıldan daha uzun süreli kesintisiz eğitim yok. Dünyanın yaklaşık 205 ülkesini gözden geçirdik. Bu belgeleri muhalefete de verdim buna karşı çıkanlara da sundum.

        "KARŞI OLSAM, MÜCADELE EDERDİM"

        Ben düzenlemeye karşı olsam, buraya gelip size anlatmaya çalışır, komisyonda saatlerce bilgi verir miydim? Milli Eğitim Bakanı olarak içime sinmeyen bir mesele olsaydı parti içersinde her türlü mücadeleyi verecek cesarete sahibim. Müdahele etmem gerekiyorsa yapıyorum. Eğitim sistemini alt üst etme amacında değiliz. İnşallah dünya ile aramızdaki mesafeyi kapatacağız. Eğitim sistemi, 5 yıl sonra hayal edemeyecekleri kadar güzel ve esnek bir hale gelecek.

        "28 ŞUBAT'IN RÖVANŞI DEĞİL"

        28 Şubat'a tepki olarak bakmıyorum. 28 Şubat sürecinde eğitim kesintisiz hale getirilmesinin subjektif ve siyasi gerekçelerle yapıldığını biliyorum. Muhalefet dünyadaki örneklerine baksın.

        ÖĞRETMEN ATAMASI AĞUSTOS'TA

        Ağustos ayında kadro verilirse öğretmen atamalarının bir bölümünü daha yapacağız. Kadro sayısı konusunda bir şey söyleyemem. Mümkün olduğu kadar çok kadro verilmesini isteyeceğiz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa