Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem cemil çiçek yeni anayasa abant toplantıları

        26. Abant Toplantısı, "Yeni Anayasa'nın Çerçevesi" konusuyla başladı. Üç gün sürecek olan toplantılara TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanısıra Hasan Cemal, Tarhan Erdem ve Kemal Burkay gibi isimler de katılıyor.

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek toplantının açılışında en fazla tartışılacak müzakere başlıklarının bu toplantıda ele alınacağını söyledi. Uzak yakın demeden, katılanların azlığına bakmadan, kimin katılacağına bakmadan bu konuyu gündemde tutmaya çalıştıklarını anlatan Çiçek, Türkiye'de yeni bir anayasa sorunu olduğuna inandığını ve en fazla mesai harcadığı konuların başında geldiğini belirtti. Gerçekten halkın katılımının sağlanması ve düzgün bir Türkçe ile yazılırsa anayasadan kaynaklı önemli bir sorunun geride bırakılacağını anlatan Çiçek, bu çabanın olumlu sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı. Anayasa için inanmak ve inandırmak gerektiğini dile getiren Çiçek, samimi olarak Türkiye'nin yeni bir Anayasa ihtiyacının olduğunu açıkladı.

        Bu konuda kendilerinin gerçekten samimi olduklarını dile getiren Çiçek, herkesin birbirine 'sayın' diye ifade ettiğine dikkat çekti. Anayasa komisyonunda 'sayın'ların kalktığı, yeri geldiğinde şaka yapılan bir ortama gelindiğini anlatan Çiçek, suçlama diliyle bir yere varılamayacağını, suçlayınca da mesafelerin açıldığını ifade etti. Bir bayram havasına ihtiyaç bulunduğunu, suçlamalardan ve sertliklerden uzak durulması gerektiğini anlatan Çiçek, toplumun çok önemli bir kesiminin böyle düşündüğünü, böyle bir siyaseti özlediğini bildiğini dile getirdi.

        "MECLİS'TE ÜMİTSİZLİĞİ POMPALAYAN GÖRÜNTÜLER VAR"

        İlk defa 4 siyasi partinin yan yana bir konu için bir araya geldiğini ve ülkenin her yanına gittiğini belirten Çiçek, bu tabloyu kurumsallaştırıp Türkiye'nin her yanına yansıtılması halinde bu anayasanın yapılabileceğini söyledi. Ülkenin her yanından bu toplantıların yapılması için talepler geldiğini dile getiren Çiçek, son iki aydır önemli katılımlar olduğunu söyledi.

        Meclis'te, ümitsizliği pompalayan bazı görüntülerin oluştuğunu hatırlatan Çiçek, 'bunlar mı Anayasayı yapacak' sorusunu gündeme getirecek bu havanın yaygınlaşmasına fırsat verilmemesini istedi. 'Daha en basit bir konuda dahi anlaşamayan bu partiler, bir araya gelip Anayasa mı yapacak?' düşüncesinin oluşmaması için burada herkese büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Çiçek, partilerin genel başkanlarının da bu görüntülerin doğru olmadığını söylemesi gerektiğini ifade etti. Meclis'te yaşanan bu görüntülerin hoş olmadığının altını çizen Çiçek, "Kavga ortamında birbirimizi anlayamayız ama anlamaya ihtiyacımız var. Onun için düzgün bir üslupla konuşmak, ağza alınmayacak üslup kullanmak doğru olmaz." şeklinde konuştu.

        Bu Anayasanın yapılmaması halinde 30 yıl daha mevcut anayasaya hayat hakkı tanınmış olacağına dikkat çeken Çiçek, her bir, bir buçuk senede bir anayasa konusuyla Türkiye'nin meşgul edildiğini belirtti. Bundan sonra ise 30 yıl 'sen engel oldun' diye tartışmanın devam edeceğini ifade etti.

        "VATANDAŞIN KATILIMI YETMİYOR, İZLENMESİ GEREKİYOR"

        Sürece vatandaşın katılımın yetmediğini, izlenmesi gerektiğini anlatan Çiçek, toplumun bu dört siyasi partiyi çok iyi izlemesini, herkesin karnesini tutmalarını, kimin ne dediğine şahitlik etmelerini istedi. Meclis'te çoğunluğa bakılmaksızın bir uzlaşma komisyonu oluşturulduğunu dile getiren Çiçek, yeni anayasanın bu Meclis'in yapacağı konusundaki uzlaşmayı hatırlattı. Çiçek, 30 Nisan'a kadar katılım sürecinin olduğunu ancak bu tarihten sonra da devam edeceğini söyledi. Kaba bir takvim belirlediklerini söyleyen Çiçek, 1 Mayıs'a kadar gelen görüşler doğrultusunda anayasanın yazılımın yapılacağını söyledi.

        "Eksikliğimiz olacak, yanlışımız olacak. Konjonktür ve siyasi tartışmalardan etkilenebiliriz." diyen Çiçek, mutlaka sade vatandaşın olumlu katkı vermesini beklediklerini ifade etti. Olumsuzluklar da yaşanacağına dikkat çeken Çiçek, bu olumsuzlukları öne çıkararak toplumun moralini bozmanın ise çok fazla faydalı olmayacağını vurguladı.

        CHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa