Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sarıkaya'ya dönüş yolu

        Sibel HÜRTAŞ/ ANKARA

        HSYK Genel Kurulu, 5 yıl önce meslekten ihraç edilen Ferhat Sarıkaya’ya savcılığa dönüş vizesi verdi. İsmi ilk Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında tarihi eser kaçakçılığı ve çete suçundan hazırladığı iddianameyle gündeme gelen Sarıkaya, Şemdinli Umut Kitabevi’ndeki patlamayla ilgili iddianamesiyle tartışma yaratmıştı.

        Patlama sonrası tutuklanan Astsubay Ali Kaya için “Tanırım, iyi çocuktur” diyen Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında “Adli yargıyı etkilemeye teşebbüs” ve Diyarbakır’da görev yaptığı dönemle ilgili olarak “suç işlemek için örgüt kurmak”tan iddianame hazırlamıştı. Genelkurmay’ın Sarıkaya’ya yönelik, sert tepkisinin ardından HSYK, 2006 Nisan’ında savcıyı meslekten ihraç etmişti.

        KARAR OYÇOKLUĞU İLE

        12 Eylül’de kabul edilen Anayasa değişikliği ile ihraç edilenlere dönüş yolu açılınca Sarıkaya da mesleğine dönmek için HSYK’ya başvurmuştu. Yapısı değişen Kurul’un dün yaptığı toplantıda, üyelerin büyük çoğunluğu Şemdinli iddianamesini “‘Savcının hukuki kanaati” diye yorumlayarak ihraç kararının kaldırılmasını istedi.

        Aralarında kurulun eski üyesi Ali Suat Ertosun’un da bulunduğu bazı üyeler ise dönüşe karşı çıktı. Ancak Sarıkaya’nın mesleğe dönüşü oy çokluğu ile çıktı.

        HSYK, dün ihraç edilen 12 hâkim ve savcının başvurusunu da görüştü. Mesleğe iadesine karar verilen ancak 67 yaşında olan Altun, yaş durumundan mesleğe dönemeyecek. 10 hâkim ve savcının talebi ise reddedildi. Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten men edilen Sacit Kayasu’nun başvurusu ise daha sonra ele alınacak.

        ŞANAL YETKİYİ ALDI

        HSYK, Ergenekon kapsamında eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’i tutuklayan Erzurum savcısı Osman Şanal’ın özel yetkilerinin geri verilmesine de karar verdi. Kurul, Şanal’ın yargı yetkisini kullandığı için cezalandırılamayacağına hükmetti.

        Sarıkaya: Ellerine yüreklerine sağlık

        Sarıkaya, kararın ardından Habertürk’e “Mutluyum, mesleğime ilk başladığım heyecanımla hizmet edeceğim. Kararın tebliğini bekliyorum” diye konuştu. Daha sonra evinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sarıkaya, “Kararı verenlerin ellerine, yüreklerine sağlık. Göreve devam’’ diye konuştu. Sarıkaya, ihraç sonrası okul arkadaşı Avukat Murat Araç’ın yanında danışmanlık yapıyordu. Araç, AK Parti’nin Ankara 2. bölge 15. sıradan milletvekili adayı oldu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa