Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM'de hararetli tartışma!

        Genel Kurulda ilk olarak BDP'nin, ''terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanmasına'' ilişkin kanunun uygulaması konusunda meclis araştırması açılması önergesinin bugün görüşülmesi istemi ele alındı.

        Önergenin lehinde söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kanunun uygulanmasında önemli sorunların yaşandığını ifade etti.

        Yaşanan sorunlara değinen Kaplan, önergenin kabulünü istedi.

        BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, mağduriyetlerin giderilmediğini, ''şeklen komisyonlar kurulduğunu'' öne sürdü. Sakık, ''askeri uçaklar için 10 milyar dolar fon ayrılıyor. Savaş için, uçak için para var'' görüşünü dile getirdi.

        Faili meçhul cinayetler ve gözaltında kayıplar konusunda İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde alt komisyon oluşturulduğunu anımsatan Sakık, konunun mağduru olduğunu belirttiği komisyon üyesi BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın alt komisyona alınmamasına yönelik eleştirilerini yineledi. Sakık, BDP'nin yok sayıldığını ileri sürerek, ''Mağdurları yok sayarak sorunları çözemezsiniz'' dedi.

        Beypazarı'nda trafik kazasında hayatını kaybeden mevsimlik işçilerin köylerinin yakıldığı, zararlarının giderilmediği için yollara düştüklerini savunan Sakık, ''Yaraları sarmadan kardeşlik nutukları atamazsınız. Gelin hep birlikte mağdurların sorunlarını çözelim'' diye konuştu.

        Aleyhte söz alan AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, ilgili kanunun 2004 yılında hükümetleri döneminde çıkarıldığını belirterek, ''Mağduriyetleri gidermeye çalışıyoruz. Vatandaşa elimizi uzatıyoruz. Önemli bir çaba söz konusu. Buradaki iyi niyet gözardı edilmesin'' ifadelerini kullandı.

        AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, geçmişte köylerin boşaltıldığını, yayla yasakları konulduğunu kabul ettiklerini, bunun ülkenin gerçeği olduğunu ifade etti.

        Yürütülen çalışmaları anlatarak bunların göz ardı edilmemesini isteyen Aydın, BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş'ın sözlü müdahalesi üzerine, ''Senin, benim orada seçimlerde Kürtçe konuşmamız yasaktı. Serbest bıraktık. Haklı olduğunuz taraflar var ama siz de yapılanları takdir edin, destek verin. Önemli olan yaraların sarılması'' diye konuştu.

        UZMAN ERBAŞLARIN SORUNLARI

        Daha sonra MHP'nin, ''uzman erbaş uygulamasındaki sorunların araştırılarak, önlemlerin belirlenmesi'' istemini içeren önergenin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.

        MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, uzman erbaşların bugüne kadar hiçbir sorununun çözülmediğini öne sürdü. Uzman erbaşların sorunlarını yakından takip ettiklerini belirten Sipahi, ''Emekli olabilenler ayda 850 lira emekli aylığı alıyor, açlık sınırının altında. 3 aydan fazla istirahat alırsa sözleşmesi feshediliyor. Görevden ayrılanların kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamı gerekiyor. Bu konuda kararlar var ama bu da sümenaltı ediliyor. Hiç olmazsa emekli aylıklarına 100 lira seyyanen zam gerekiyor'' diye konuştu.

        AK Parti Siirt Milletvekili Yılmaz Helvacıoğlu ise öneri aleyhinde söz alarak, uzman erbaşların 2 yıllık sözleşme sürelerinin hükümetleri döneminde 5 yıla çıkarıldığını belirtti. Erbaş ve erler arasındaki astlık-üstlük ilişkilerinin yeniden düzenlendiğini anlatan Helvacıoğlu, ''Uzman erbaşların 1 yıl içerisinde alacakları hava değişimi ve istirahat süreleri 2 aydan 3 aya çıkarıldı. Sözleşmeleri sona erenlerle bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerine kamu sağlık kuruluşlarından ücretsiz tedavi ve muayene hizmeti almaları sağlandı'' dedi.

        MHP grup önerisi lehinde söz alan CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, uzman erbaşların özlük haklarında iyileştirmeler öngören tekliflerin sürekli AK Parti'nin, ''hayır'' oylarıyla reddedildiğini ileri sürdü. Çakır, ''Her meslek önemlidir ama askerlik mesleği tüm bu mesleklerin dışında ayrı önemi, ayrı değeri olan bir meslektir. Dolayısıyla, bu meslekle ilgili özlük hakları konuşulurken farklı bir bakış açısı gerekiyor. Birçok kez önerge verdik sorunların çözümünü talep ettik iktidar partisinden'' diye konuştu.

        Bu arada, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, beraberindeki Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi ile bir süre Genel Kurul çalışmalarını izledi.

        OSTİM VE İVEDİK'TEKİ PATLAMALAR

        Genel Kurulda, CHP'nin, Ostim'de meydana gelen patlamalara ilişkin önergenin bugün ele alınmasına ilişkin önerisi de görüşüldü.

        CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, 2011 yılının ilk 2 ayında meydana gelen iş kazalarında 50'ye yakın işçinin hayatını kaybettiğine dikkati çekti. Bingöl, şöyle devam etti:

        ''Bir bakan çıkıp işçilerden 'iş yerlerindeki eksikleri ihbar etmesini' istedi. Sorumluluktan kaçmak adına bir bakan çıkıp işçileri ihbarcılığa özendirmektedir. Oysa bizim çalışanlarımız, ekmek yediği yerin koruyucusu olurlar. Hiçbir işçi ihbarcı olmayacaktır.

        Daha acılar tazeyken göçük altında insanların varlığından kaygı duyulurken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, büyük bir rahatlıkla çıkıp, 'ölenlerin yakınlarına Mamak'ta ev vereceğiz' demiştir. Bunun adı ölüler üzerinden siyaset yapmak değil de nedir acaba? Sorunların temelinde iktidarın yanlış politikaları yatıyor.''

        Öneri aleyhinde söz alan AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan ise Ostim'deki patlamaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilgili bakanlarla birlikte incelemelerde bulunduğunu anımsattı. Patlama bölgelerinde son derece uyumlu ve hızlı bir kurtarma çalışması yürütüldüğünü anlatan Çalışkan, şöyle konuştu:

        ''Hükümetin iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli hassasiyeti göstermediği' gibi ithamlarla karşılaştık. İş Kanunu, Meclis tarafından AB uyum süreci çerçevesinde çıkarıldı. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü kuruldu. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin 20'ye yakın yönetmelik yenilendi ve uygulamaya konuldu. ILO sözleşmeleri kabul edilerek, iç mevzuata aktarıldı. Hükümetimiz, aynı alanda nitelikli 'iş yeri uzmanı' ve 'iş yeri hekimi' yetiştirilmesine ilişkin gerekli yönetmelikleri hayata geçirerek, harekete geçti.''

        MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş de patlamaların nedenlerinin detaylı bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi. ''Bunu 'normal bir şey, iş kazası olur' mantığıyla karşılamamız mümkün değil'' diyen Türkeş, herkesin sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Türkeş, ''Kazanın ilk gününden itibaren tüm yetkililer, adeta teflon tava üslubuna döndüler. 'Aman sorumluluğu ben almayayım, bana yapışmasın' şeklinde... Yahu sorumlu olun, ne var bunun sorumluluğunu almakta? Kazaya neden olan materyaller de denetlensin'' diye konuştu.

        BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de patlamaların, bir kez daha emekçilerin yaşadıkları sorunları ülkenin gündemine taşıdığını söyledi. Tuncel, ''Bu bir iş kazası değil, katliamdır. Ölümler olduktan sonra tartışılıyor işçilerin durumu. Torba tasarıyı tartışıyoruz. Bu ölümlerin büyük nedeni taşeronlaştırma, bu tasarı ile taşeronlaştırmayı kanunlaştırıyoruz'' diye konuştu.

        CHP, MHP ve BDP'nin gündeme ilişkin önerileri kabul edilmedi.

        Grup önerilerinin görüşülmesinin ardından, ağırlıklı olarak kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarını yeniden yapılandıran, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren, ''Torba Tasarı''nın 7. bölümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa