Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Valiye İngiliz misafir!

        İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın organizasyonuyla, bu ülkede yaşayan Müslümanlardan oluşan bir heyet, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya geldi.

        İngiltere Başkonsolosluğu Siyaset, Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu John Riley, İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Zaiba Mughal, Gemma Thompson'un da eşlik ettiği heyet, Vali Şahabettin Harput'u ziyaret etti. Çarşamba'daki vilayet binasında 10 kişilik heyeti ağırlayan Vali Harput, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Heyeti bütün zamanların en güzel şehri Bursa'da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Vali Harput, heyetin Bursa'dan iyi duygularla ayrılmasını diledi.

        Bursa ve Osmanlı İmparatorluğu hakkında misafirlerine bilgi veren Vali Harput, "Türkiye, dünyada demokratik ve laik olan tek ülkedir. Türkiye bu haliyle İslam alemine örnek teşkil ediyor. Bursa, Osmanlı'ya başkentlik yaptığı gibi, cumhuriyet döneminde de Türkiye'nin en önemli kentlerinden biridir. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 2008 yılında, zenginliğiyle bütün dünyanın ilgisini çeken Bursa'yı ziyaret etti. İhracatta İstanbul'dan sonra ikinci olan Bursa, tekstil, otomotiv, gıda ve Makine imalatı gibi alanlarda da üretim yapılan en önemli şehirlerden biridir" dedi.

        Osmanlı dönemindeki hoşgörüden de bahseden Harput, o devirde bile Osmanlı Devleti'nin sosyal yönetim anlayışına sahip olduğunu, bunun toplumdaki tüm kesimler tarafından özümsendiğini kaydetti. Harput, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacı kadar para alabildikleri sadaka taşlarının bunun en güzel örneği olduğunu anlattı.

        İlk defa ziyaret ettikleri Bursa'da bulunmaktan memnun olduklarını kaydeden heyetin başkanı Andleen Razzag, hem ilişkileri geliştirmek, hem Bursa'yı tanımak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi. Hoş karşılandıkları Bursa'yı tekrar ziyaret etmek istediklerini bildiren Razzag, İngiltere ve genel olarak batıda Müslümanlara yönelik yaklaşımlarla ilgili soruyu da cevapladı. 11 Eylül saldırılarının yaşandığı dönemin Müslümanlar için tarihi bir an olduğunu vurgulayan Razzag şöyle devam etti:

        "O dönemde genel olarak basında olumsuz yayınlarla karşılaştık. Yaşanan bu olumsuzluklar tabii ki cehaletten kaynaklanıyordu. Bu olumsuzluklara karşı yoğun bir çalışma yürüttük. O çalışmalar ve toplumun İslam konusunda daha da bilinçlenmesiyle İslamiyet eskisi gibi tehlikeli olarak görülmüyor. Yine bu süreçte terörle yan yana getirilmeye çalışılan İslamiyeti biz kesinlikle terörle bir arada görmüyoruz. Pozitif diyalog ortamının gelişmesiyle pek çok kişi İslam'ın diğer dinler ve kurumlarla barış içinde bir arada yaşayabileceğini görüyor."

        Konuşmaların ardında Vali Harput, heyet başkanı Andleen Razzag'a İznik çinisi hediye etti. Razzag da Vali Harput'a İngiltere'de yaşayan bazı Müslümanların çekilmiş fotoğraflarının yer aldığı bir kitap hediye etti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa