Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ''Balyoz Planı'' davası 13. duruşması başladı!

        ''Balyoz Planı'' iddialarıyla ilgili eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 196 sanıklı davanın 13. duruşması başladı.

        İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Feyyaz Öğütcü ile ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı Cengiz Köylü ve Mehmet Fikri Karadağ, ile başka suçtan Diyarbakır Cezaevinde tutuklu bulunan eski Kayseri Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 167 sanık katıldı.

        Duruşmaya, emekli Orgeneral Çetin Doğan ve ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının tutuklu sanığı Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 29 sanık ise gelmedi.

        Duruşmada söz alan emekli Korgeneral Engin Alan'ın avukatı Ayhan Nacak, ÖZGÜR-DER, Rıdvan Kaya, Hamza Türkmen, Abdurrahman Dilipak ile Abdurrahman Koçoğlu ve Hukukçular Derneğinin müdahillik taleplerinin reddedilmesi gerektiğini söyledi.

        İddianamedeki suçlamalardan zarar görmediği gerekçesiyle hükümetin de bu davaya katılma talebinde bulunamayacağını belirten Nacak, ''Hükümet burada zarara uğramamıştır. Aksine burada prim yapmıştır. Abdullah Gül Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan da Başbakan olmuştur. Ortada bir zarar yoktur'' dedi.

        Avukat Nacak, bu dava nedeniyle çok kişinin müdahale talebinde bulunmak istediğini, Manisa Barosundan bile müdahil olmak için talep dilekçelerinin geldiğini ifade ederek, davaya müdahil olacak kişilerin hepsi konuşur ve kendi siyasi görüşlerini anlatırsa bu davanın çok uzun süreceğini söyledi.

        ''BU PLAN, SUBAY VE ASTSUBAYLARA HAKARETTİR''

        Özür dileyerek bir şey daha söylemek istediğini dile getiren avukat Nacak, ''Burada suçlanan subay ve astsubayların bu planı yapacak yetenekte olmadığını düşünüyorum. Burada bahsedilen o kadar kötü bir plan ki buradaki astsubay bile böyle bir planı hazırlamaz. Bu subay ve astsubaylara hakarettir. Sözde darbe planını yazacak yetenekte hiçbir subay ve astsubay yoktur. O kadar kötü bir plandır ki TCK'nın 301. maddesinin uygulanması gerekir. Orduya, subay ve astsubaylara hakarettir'' şeklinde konuştu.

        Bunun üzerine araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, bir şeyin altını çizmek istediğini belirterek, ''Burada yargılanan TSK değil. Şahıslara karşı açılmış bir dava. Kişilerin bir kurumda çalışıyor olması o kurumun burada yargılandığı anlamına gelmez. Dava o kuruma açılmış sayılmaz. Burada hakkında dava açılan gerçek kişiler yargılanıyor'' ifadesini kullandı.

        Avukat Ayhan Nacak da ''TSK'nın yüzde 15'i yargılandığı için benim şahsi kanaatim burada Türk Silahlı Kuvvetleri yargılanıyor'' cevabını verdi.

        Duruşma, diğer sanık avukatlarının beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa