Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güler ve Cerrah da Dink'te!

        Bülent CEYHAN-AHT

        AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada önemli bir gelişme yaşandı. Mahkemeye yeni atanan Rüstem Eryılmaz’ın başkanlık ettiği duruşmada, Dink Ailesi avukatlarının olayda ihmali bulunan kamu görevlilerinin yargılanması için yaklaşık 15 gün önce verdikleri dilekçenin kabul edildiği ve aralarında valiler ve emniyet müdürlerinin de bulunduğu 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma açıldığı açıklandı.

        İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce görevsizlik kararı verdiği başvuruları, bu kez şüpheliler hakkında terör suçlaması bulunduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı’ndan izin alınmasının gerekmediğini belirtip, soruşturma açılmasına karar verdi. Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da aralarında bulunduğu 28 kamu görevlisine tebligatın ilerleyen zamanda gönderileceği ve gerekli görüldüğü takdirde ifadelerinin alınması için savcılığa çağrılabilecekleri öğrenildi.

        AİHM KARARI BELİRLEDİ

        Dink Ailesi avukatı Fethiye Çetin, kararın dava için son derece önemli olduğunu vurguladı. AİHM’in Türkiye’yi mahkûm ettiği Dink kararının ardından soruşturma talep ettiklerini hatırlatan Çetin, “Daha önce bu taleplerimiz görevsizlik kararıyla buradan gönderiliyordu. Ancak, AİHM’nin kararıyla beraber, konunun özel yetkili ağır ceza mahkemesinin yetkisine girdiğini belirterek, soruşturma başlatılmasını talep etmiştik. Bugün duruşmada öğrendik ki kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmış” diye konuştu.

        Dünkü duruşmada, kamuoyunda “Taş atan çocuklar yasası” olarak bilinen yasa kapsamında “Çocuk mahkemesi”nde yargılanmasına karar verilen Ogün Samast mahkemeye getirilmedi. Samast 28 Şubat’ta çocuk mahkemesinde hâkim karşısına çıkacak. Mahkeme 28 Mart’a ertelendi.

        ‘Henüz başlamış soruşturma yok’

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, AK Parti MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Çelik, soruşturma ile ilgili olarak “Mahkeme bu kişiler hakkında soruşturma açılsın talebini değerlendirmeye aldı. Henüz başlatılmış bir soruşturma yok” diye konuştu. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler de, eski İstanbul Valisi olarak Dink cinayeti ile ilgili hakkında açılmış bir soruşturma olmadığını söyledi.

        Avrupa Parlamentosu adına dün Hrant Dink davasını izleyen AP-TBMM Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, “Umuyoruz ki Türk adaleti en iyisini yapacaktır” dedi.

        ANKARA

        Soruşturulacak isimler

        Kamu Güvenliği Müsteşar (Dönemin İstanbul Valisi) Muammer Güler

        Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek

        Osmaniye Valisi (Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü) Celalettin Cerrah

        Eski İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler.

        Dink’in öldürüldüğü dönemdeki görevleri itibariyle: Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay

        Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz

        Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Metin Yıldız

        İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör

        Dönemin İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri: Müdür Yardımcısı Bülent Köksal, Büro Amiri İbrahim Pala, Şube Kısım Amiri İbrahim Şevki Eldivan, Şube Masa amiri Volkan Altunbulak, polis memuru Bahadır Tekin, polis memuru Özcan Özkan,

        Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri: Müdür Engin Dinç, Şube Müdürü Faruk Sarı, Amir Ercan Demir, Özkan Mumcu, Muhittin Zenit, Mehmet Ayhan

        Dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlileri: Jandarma Başçavuş Hüseyin Yılmaz, Asayiş Şube Müdürü Yarbay Ali Oğuz Çağlar, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yüzbaşı Hüsamettin Polat, İstihbarat Unsur Komutanı Jandarma Başçavuş Gazi Günay, İstihbarat Unsur Komutanı Jandarma Başçavuş Gökhan Aslan, Uzman Çavuş Hacı Ömer Unalır, Uzman Çavuş Uğur Erdoğan, Uzman Çavuş Önder Aras.

        CERRAH İÇİN İZİN ÇIKMAMIŞTI

        İstanbul Valiliği İl İdare Kurulu, cinayet öncesinde Trabzon Emniyeti’nin 17 Şubat 2006’da gönderdiği uyarıları dikkate almamak ve “görevini ihmal”le suçlanan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında soruşturma açılmasına izin vermemişti. Sadece polis ve jandarma istihbarat görevlilerine soruşturma yolu açılmıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa