Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hakkari'de mayın patlaması

        Hakkari'de Durankaya beldesi ile Geçitli köyü arasındaki karayolunda seyir halindeki minübüste patlama meydana geldi. Patlamaya yolcu minibüsünün mayına çarpmasının neden olduğu öğrenildi. İlk belirlemelere göre 9 kişi hayatını kaybederken 3 kişinin yaralı olduğu bildirildi.

        Patlamanın olduğu bölgeye karadan ambulans havadan da çok sayıda helikopter sevk edildi.

        Hakkari Valisi Muammer Türker yaptığı açıklamada patlamada 9 kişinin öldüğünü 1'i çocuk 3 kişinin yaralandığını söyledi.

        Öte yandan Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP İl Başkanı Orhan Koparan, İl Genel ve Belediye Meclis üyelerinden oluşan 10 kişilik heyet patlama yerine inceleme yapmak üzere yola çıktı.

        PATLAMA YERİNİN YAKININDA EL BOMBASI VE MERMİ BULUNDU

        Geçitli köyüne 3 kilometre uzaklıkta meydana gelen patlamadan hemen sonra olay yerine giden köy halkı ve jandarma ekipleri çevrede yaptıkları çalışmada, mayının patlatıldığı alanın 100 metre ilerisinde bir çanta buldu. Yapılan çalışmada çantanın içinde çok sayıda el bombası ve Kalaşnikof marka piyade tüfeğine ait çok sayıda mermi bulundu. Çevrede yoğun güvenlik önlemi güvenlik güçleri, patlama mahallinde olay yeri incelemesi yapıyor. Saldırganların minibüsün yakınında bulunan el bombalarıyla, katliamdan kurtulanları öldürmeyi planladıkları belirtildi.

        Bu arada Geçitli köyünde bulunan jandarma karakolu önünde kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Patlamadan sonra bir grup Geçitli Jandarma Karakolu'nun önüne gelerek, karakolu taşlamaya başladı. Karakoldaki askerler havaya ateş açarak köy halkını sakinleştirmeye çalıştı. Geçitli köyünde gerginliğin sona erdiği bildirildi.

        Meydana gelen olayda yaşamını yitirenlerinCani Dayan, Raife Çiftçi, Enes Erol, Abuzit İdem, Şirin Kurt, Nurullah Çiftçi, Umut Çiftçi,Eşref Gür, Aydın Erol ve Semiha Dayan olduğu öğrenildi. Patlamada;Berivan Dayan, DoğanÖzgür İdem ve Sudenaz Kurt (3) isimli vatandaşlar da yaralandı.

        VALİ TÜRKER: OLAY YERİ YAKININDA 3 SIRT ÇANTASI İLE 2 PATLAYICI DÜZENEĞİ BULUNDU

        Vali Türker yaptığı açıklamada, kent merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Geçitli köyü yakınlarında bir minibüsün geçişi sırasında meydana gelen patlamanın ardından Geçitli köyünde yaşayan çok sayıda vatandaşın olay yerine gittiğini belirtti.

        Patlamanın ardından bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri ile vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandığını ifade eden Türker, şunları kaydetti: ''Olay yerinde yapılacak inceleme için kalabalığı bölgeden uzaklaştırmak isteyen askerler ile vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşanmış. Yakınlarını kaybeden vatandaşların psikolojisi nedeniyle bu tür olaylar yaşanabilir. Kalabalığın güvenlik güçlerinin müdahalesiyle olay yerinden uzaklaştırılmasının ardından cumhuriyet savcımız da olay yerinde incelemelerine başlamıştır. Böylesine üzücü bir olayın bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum.''

        Vali Türker, patlamanın ardından bölgeye ilk giden vatandaşların olay yeri yakınında 3 sırt çantası ile poşette 2 adet patlayıcı düzeneği bulduğunu bildirerek, ''Düzenek jandarma ekipleri tarafından incelenmek üzere muhafaza altına alındı. İncelemeden sonra patlayıcının türü ve menşei belli olacaktır'' dedi. Bu arada, güvenlik güçleri ile vatandaşlar arasında yaşanan arbedede 2 askerin hafif yaralandığı, yaralı askerlerin helikopterle Hakkari Asker Hastanesine kaldırıldığı öğrenildi.

        MİNİK ZEYNEP AMBULANS HELİKOPTERLE MALATYA'YA GÖTÜRÜLDÜ

        Patlamada yaralananlardan 15 aylık Zeynep Kurt, ambulans helikopterle Malatya'ya getirildi. Sağlık Bakanlığına ait hava ambulansıyla Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine getirilen Zeynep Kurt, hastanenin çocuk acil bölümüne götürüldü.

        Yoğun bakım ünitesine alınan bebeğin tedavisinin sürdürüldüğü bildirildi.

        MAYINLAR RUS YAPIMI ÇIKTI

        Hakkari Valiliği, sabah saatlerinde Durankaya beldesi ile Geçitli köyü arasındaki yolda meydana gelen mayın patlaması ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "16 Eylül 2010 günü saat 09.05 sıralarında Geçitli köyünden Hakkari istikametine seyir halinde bulunan 65 EN 341 plakalı sivil vatandaşa ait minibüse yönelik terör örgütü mensupları tarafından yola döşendiği değerlendirilen uzaktan kablo düzeneği ile komutalı ve cinsi tespit edilemeyen patlayıcının patlatılması sonucu, ilk belirlemelere göre 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 4 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Bölgede yapılan incelemede, patlatma düzeneğinin bulunduğu yerde içinde çeşitli yaşam malzemesi ve elektronik düzenek bulunan 2 sırt çantası, 2 adet Rus yapımı antitank mayın ve havan mühimmatının içine patlatma düzeneği ile tuzaklanmış C4 plastik patlayıcı madde bulunmuştur. Olayla ilgili inceleme ve soruşturma devam etmektedir" denildi.

        Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, olayla ilgili Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığının tahkikat başlattığı belirtildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa