Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Baydemir: "Çözümde silah miyadını doldurmuştur"

        Türkiye'nin AB sürecine destek vermek amacıyla kurulan Akil Adamlar Komisyonu toplumsal barışı sağlamak amacıyla Diyarbakır'a geldi.

        Heyetin içinde bulunan Finlandiya eski Cumhurbaşkanı ve İspanya eski Dışişleri Bakanı ile beraberindekiler Diyarbakır Büyükşehir belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret ettiler.

        Türkiye'nin AB'ye girmesi için kurulan Akil Adamlar Komisyonu Diyarbakır'a geldi. Heytin içerisinde Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari, İspanya eski Dışişleri Bakanı Marce İno Oreja Aguirre, Avusturya eski Dışişleri Müsteşarı Albert Rohan, Açık Toplum Vakfı Genel Sekreteri Gökçe Tüylüoğlu'ndan oluşan 8 kişilik heyet ilk olarak Diyarbakır Valisi Mustaf'a Toprak'ı ziyaret ettikten sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret ettiler.

        Gelen konukları kapıda karşılayan Baydemir ingilizce hoşgeldiniz dedikten sonra makamına geçtiler. Burada heyete hitaben konuşan Diyarbakır Büyükşehir belediye Başkanı Osman Baydemir, Türkiye'yi Avrupa Birliğinde görmek istediğini belirterek "Emin olun Diyarbakır'ımızın en çok ihtiyaç duyduyğu berhemal barışa ulaşmaktır. Umuyor ve diliyorumki sizin ayağınız kentimiz Diyarbakır'a ve Türkiye'ye hayır getirir, barışa bir kapı aralar. Umuyor ve diliyorumki Türkiye birgün Avrupa Birliğinin daimi üyesi olur ve Avrupa Birliği sürecine dahil olur" dedi.

        Baydemir Türkiye'nin tam demokratikleşmesi için kilit nokta olarak kürt sorununun çözülmesi gerektiğini belirterek "Tam demokratikleşmedeki en önemli kilit nokta Kürt sorununu aşmaktır. Kürt sorununu aştığı zaman sadece Türkiye'de yaşayan insanların ekonomik ve sosyal standarları yükselmeyecek, aynı zamanda Türkiye Ortadoğuda demokrasi değerleri açısından model bir ülke olacak.

        Kürt sorununun çözümü konusunda güvenlik perspektifi konusunda bütün yöntemler denendi. Bana göre tek denenmeyen yöntem müzakere, diyalog ve istişare yöntemidir. Bu itibarla bütün varlığımzla biran önce diyaloğun, tartışmaların ve müzakerenin başlaması ve şüphesiz ortak paydalarda buluşma hedefini paylaşıyoruz. 21 Yüzyılda şiddet miyadını doldurmuştur, silah miyadını doldurmuştur, kürt sorunu silahlı yöntemler ile çözülemez. Ölümler Türkiye demokrasisini geliştiremez, empati yapmaya ihtiyaç var. Türkiyenin kürtleri anlamasına Türklerin Kürtleri anlamasına ihtiyaç var. Hükümetin Kürt mühalefetini anlamaya, Kürt muhalefetinin hükümeti anlamaya ihtiyacı var. Birbirimizi anlamaya çalışacak zeminler ve gelişmelere ihtiyaç var. Umuyorumki Diyarbakır Sonbaharda baharsal bir atmosfere girecek. Bir kez daha söylüyorum ölümleri durdurmamız lazım" dedi.

        Akil Adamlar Komisyonu adına Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari ise "Cumhurbaşkanlığım döneminde Türkiye AB aday statüsüne kavuşmuştur. 2004 yılında tavsiyem Türkiye'nin AB sürecine dahil edilmesiydi. Nitekim daha sonra müzakerelere başlandı. Referandum sonrasında hem Hükümet hem de STK temsilcileri ile görüşmek istedik. Bağımsız Türkiye komisyonu olarak adil olarak müzakerelerin yapılması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz" dedi.

        Yapılan konuşmaların ardından Baydemir gelen konuklara hediye verirken, Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari'ye ise Meryem Ana Kilisesinin alçıdan yapılmış el yapımı tablosunu hediye etti. Komisyon daha sonra basına kapalı bir şekilde görüşmeye devam ederken, ilerleyen saatlerde ise kapatılan Demokratik Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ile görüşecek.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa