Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Anayasa değişikliğine karşı duracağız"

        MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, partisinin Anayasa değişikliği teklifine destek vermeyeceğini ve karşı duracaklarını belirterek, ''AKP'yi, bu değişiklik teklifini oy çokluğu ile gerçekleştirme inadından vazgeçmeye davet ediyorum'' dedi.

        Parlamentoda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şandır, MHP olarak Anayasa değişiklik teklifine bütünüyle karşı duracaklarını söyledi.

        Teklifi, ''samimi, dürüst ve ciddi'' bulmadıklarını ifade eden Şandır, ''Anayasa değişikliği oy çoğunluğu ile yapılmaz, oy birliği ile yapılır. AKP'nin oy birliği aramak gibi bir gayretinin olmadığı ortadadır'' diye konuştu.

        AK parti'nin, Anayasa değişikliği için siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından 3 gün içinde cevap beklemesini, ''saygısızlık'' olarak niteleyen Şandır, şunları kaydetti:

        ''MHP olarak biz, 2007'den bu yana ifade ettiğimiz, Mecliste bir uzlaşma komisyonunun kurulması ve bu komisyonda, Anayasanın değiştirilmesi gereken maddelerinin oy birliği ile belirlenmesi ve kararlaştırılması teklifimizi yine toplumun önüne koyuyoruz. Bu kapsamda, bir çalışmayla Anayasa değiştirilebilir. Bu kapsamda, değiştirilecek Anayasa meşru olabilir. MHP olarak, bu Anayasa değişikliği teklifine bütünüyle karşıyız. İçindeki maddeleri tartışmayı gerekli görmemekteyiz. Çünkü, bu Anayasa değişikliği teklifinin arkasındaki niyeti biliyoruz. AKP'nin, bu Anayasa değişikliği teklifini 7,5 yıldan sonra, bir uzlaşma zemini de aramaksızın topluma dayatmasının gerekçesi, sebebi, acaba başlattıkları PKK açılımına destek oluşturmak için mi böyle bir değişikliği bu tarihte getiriyorlar? Ya da yargı ile olan kavgalarında ellerini güçlendirmek için mi böyle bir Anayasa değişikliği teklifini uzlaşma aramadan gündeme getiriyorlar? Önümüzdeki dönem AKP iktidar olmayacaktır. AKP'den Yüce Divanda hesap sorulacağı iddiaları yüksek sesle dile getirilmektedir. Mukadder akıbetlerine tedbir geliştirmek için mi böyle bir Anayasa değişikliği teklifi hazırladılar? Anayasada, yargı ile ilgili yapıları bozmaya çalışıyorlar. MHP olarak, AKP'yi, samimi, dürüst ve ciddi bulmamaktayız. Değişiklik teklifine hiç bir anlamda destek vermeyeceğiz.''

        Referandumu hukuki bulmakla beraber, bir düello alanı olarak görmediklerini de yineleyen Şandır, ''Referanduma sunmaları halinde de yol arkadaşları var. Desteklemeye çalıştıkları bir açılımın gereği olarak böyle bir Anayasa değişikliği yaptıklarına göre, anlaşılıyor ki kapalı kapılar arkasında gizli bir takım ortaklıklar, iş birliği, oluşturulmuş demektir'' dedi.

        -''İNANIYORUM Kİ YANLIŞTAN YAKIN ZAMANDA DÖNÜLECEK''-

        MHP olarak değişiklik teklifinin sonucunu bekleyeceklerini ve nasıl şekilleneceğini göreceklerini ifade eden Şandır, şöyle devam etti:

        ''Ben inanıyorum ki AKP içinde de sağduyu sahibi çok sayıda milletvekili bulunmaktadır, inanıyorum ki yanlıştan yakın zamanda döneceklerdir. Dönmeleri yönünde de bir gayretleri olacaktır, ama bu Anayasa değişiklik teklifini oy çoğunluğu ile gerçekleştirme inadından vazgeçmeye davet ediyorum. Böyle bir değişiklik adalet duygusunu yaralayacaktır. Milleti ayrıştıracaktır, gerginleştirecektir. Milletin gündemi işsizliktir, ekonomidir, yolsuzluklardır. Bunları konuşmadan kendilerini korumak için geliştirdikleri tedbirlere MHP olarak biz katkı vermeyeceğiz.''

        Bir soru üzerine Şandır, değişikliklerin Anayasa Mahkemesine götürülmesi konusunun partisinin kurulları tarafından değerlendirileceğini, gerekiyorsa o yöndeki gayretlere de katılabileceklerini söyledi. Şandır, ''Ama bu, bugünün meselesi değildir'' ifadesini kullandı.

        MHP olarak, Anayasanın değiştirilemeyeceğini söylemediklerini dile getiren Şandır, şunları söyledi:

        ''Anayasalar kutsal metinler değildir, değiştirilebilir. Ancak, değiştirme usulü vardır. Değiştirmede riayet edilmesi gereken hususlar vardır. 'Her şeye rağmen biz Anayasayı değiştireceğiz' diyorlarsa, kendilerine yol arkadaşı bulmaları lazım. MHP olarak, kendi çalışmamız var. AKP'nin getirdiği taslak üzerinde de çalışmalarımız var. Bu çalışmalar bittikten sonra görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız. MHP olarak biz, Anayasa değişikliği teklifine bütünüyle destek vermeyeceğiz. Karşı duracağız. Hiç bir şekilde destek vermeyeceğiz.''

        Partilere yapılacak Hazine yardımı konusunda AK Parti'de bir çalışma olduğu yönündeki soruya Şandır, ''Gelişmeleri birlikte izleyeceğiz. Bu Anayasa değişikliği teklifi, AKP'nin teklifi. Milletle bir mutabakat aramıyorlar. Uzlaşma aramıyorlar. Ama bunu referandum sayısına ulaştırabilmeleri için mutlaka birilerinin oyuna ihtiyaçları var. Bu desteği alabilmek için kapalı kapılar ardında, hangi pazarlıkların yapıldığını yarın hep birlikte göreceğiz'' karşılığını verdi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa