Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Taslaktaki 'cinsellik' maddesi tartışma yarattı

        Gazete Habertürk'ün gündeme getirdiği, Anayasa değişikliği paketinde yer alan "Devlet cinselliğe karşı çocuğu korur" maddesi tartışılıyor. Haberin Gazete Habertürk'te yer almasıyla başlayan tartışma üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Habertürk TV'de Tülay Ağaoğlu'na o maddenin değişebileceğini söyledi. Kılıç, "Devlet cinselliğe karşı çocuğu korur" ifadesinin "Devlet çocuğu istismara karşı korur" olarak değiştirileceğini açıkladı.

        İŞTE GAZETE HABERTÜRK'ÜN O HABERİ:

        Taslakta bir garip ‘cinsellik’

        Pakette “Devlet cinselliğe karşı çocuğu korur” maddesi yer aldı. Hukukçular, ‘İfade muğlak, flörte bile yasak gelir’ diyor

        TASLAĞIN 4’ÜNCÜ MADDESİ

        AK Parti’nin hafta başında açıkladığı Anayasa taslağının 4’üncü maddesinde “Ailenin korunması” başlıklı bölümde aynen şu ifade yer alıyor: “Devlet, çocuk istismarı, cinsellik ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler alır.”

        KUZU: DEĞİŞTİRİRİZ

        Hukukçular, “Cinsellik yerine ‘cinsel istismar’ yazılmalı. Cinsellik geniş kavram. 18 yaş altı flört, parkta el ele dolaşma, cinsel eğitim yasaklanır” diye uyardı. AK Partili Kuzu, “CHP önerge versin, değiştirelim” dedi.

        Sibel HÜRTAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        TASLAKTA BİR GARİP ‘CİNSELLİK’

        Anayasa taslağında “Devlet, cinsellik ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler alır” ifadesi tartışma yarattı. Hukukçulara göre madde bu haliyle flört yasağına kadar birçok risk içeriyor

        AK Parti’nin görücüye çıkardığı Anayasa paketinden bir garip ‘cinsellik’ çıktı. Mevcut Anayasa’nın 41. maddesinde düzenlenen “Ailenin korunması” başlığı, değişiklik paketinde “Ailenin korunması ve çocuk hakları” olarak değiştiriliyor ve maddeye “Devlet, çocuk istismarı, cinsellik ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler alır” ifadesi ekleniyor.

        Tepki gösteren kadın örgütleri ve hukukçular, böyle bir düzenlemenin Anayasa’dan tamamen çıkarılmasını ya da ‘cinsellik’ sözcüğünün ‘cinsel istismar’ olarak değiştirilmesini istedi. Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşını dolduruncaya kadar herkes “çocuk” sayılıyor. Hukukçulara göre, bu durumda 18 yaşından küçüklerin her türlü yakınlaşması, flörtü, hatta televizyonlardaki öpüşme sahnelerini izlemesi, okullarda cinsel eğitim alması dahi “cinsellik” kapsamında yorumlanabilecek ve Anayasa’da hüküm haline geldiğinden yasaklanabilecek. Bu maddeye gösterilen tepkiler şöyle:

        PARKTA FLÖRT YASAK

        Avukat Hülya Gülbahar (Mor Çatı kurucusu): Her türlü flört, yakınlaşma, 18 yaş doldurulmadan gerçekleştiğinde cezalandırılabilir. Parkta el ele dolaşmak ya da herhangi bir yakınlaşma belirtisi bile “cinsellik” konusunda olası yasaklarla karşılaşabilir. Çocukların cinsellik konusunda eğitimine de set vuracak bir hak ihlali sonucunu doğurabilir.

        Avukat Canan Arın (Mor Çatı kurucusu): Akılları fikirleri cinsellikte olduğu için bu madde yazılmış. Zaten geçmişte imam hatip öğrencileri bir parkta gençler el ele geziyor diye bekçiye şikâyet edilmişti. Geçmişte kız çocukları bekâret kontrolüne götürüldü. Bunların önü açılabilir. Bu cümle içinden çıkılmaz bir hale gelir, herkes ahlak bekçiliğine soyunur.

        TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: Bu sorun değil. Komisyon aşamasında ‘cinsellik’ ibaresini, ‘cinsel istismar’ olarak netleştiririz. CHP o konuda önerge versin; onların önergesi doğrultusunda değiştirelim.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa