Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kamyondaki bombalar 'miadı geçmiş' çıktı!

        Ankara’da paniğe neden olan bomba yüklü kamyon, hakkında takipsizlik kararı verilmesine karşın akıllarda soru işaretleri bıraktı. Kamyonda bulunan ve 57 yıllık olduğu belirlenen 958 adet M16 savunma tipi el bombasının son kullanma tarihinin geçtiği belirlendi. Uzmanlar şimdi, kullanım tarihi geçen bu bombaların ne işe yarayacağını sorguluyor

        Enis YILDIRIM/ANKARA

        ANKARA Emniyet Müdürlüğü Muhabere ve Elektronik Şube Müdürlüğü’ne gelen ihbar üzerine, Ankara Konutkent yakınlarından geçen çevre yolunda durdurulan kamyonda bulunan ve 57 yıllık olduğu belirlenen 958 adet M16 savunma tipi el bombasının son kullanım tarihinin geçtiği ortaya çıktı. Ayrıca bu bombaların, Ümraniye’de ele geçirilen bombalar ile de aynı kafileden olduğu belirlendi.

        SÜRELERİ 20 YIL

        Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda halen yediemin tarafından muhafaza altında tutulduğu öğrenilen el bombalarının, M204A1 NFO 3-3 1-53 kafile numarası taşıdığı belirlendi. 1953 yapımı olan el bombalarının, Ergenekon operasyonu kapsamında Ümraniye’de ele geçen el bombalarının kafile numarasıyla benzerlik taşıdığı tespit edildi. M16 tipi savunma el bombalarının ömürlerinin ortalama 20 yıllık olduğu belirtildi. Genelkurmay’ın, kullanım süreleri dolan bombaları ne amaçla muhafaza ettiği ve bu aşamadan sonra bombaları imha edip etmeyeceği merak ediliyor.

        KAYIT DIŞI MI?

        Bombalarla ilgili en çok tartışma konusu ise görev kâğıdında olduğu halde “seri numarasız” diye ibare düşülmesi ve polise haber verilmeden nakledilmesi, bombaların kayıt dışı olup olmadığı sorusunu akla getiriyor.

        10 kritik soru

        Seri numarası belli olan bombalara ilişkin görev evrakına neden “Bombalar seri numarasız” diye yazıldı?

        Polisten neden eskort istenmedi?

        Ergenekon operasyonunda ele geçen bombalarla benzerlik taşıdığı için imha mı edilecekti?

        Süresi geçmiş bombalar nerede kullanılacaktı?

        Bütün el bombalarına yeniden numaralandırma işlemi yapılacak mı?

        Bombalar kayıt dışı mı?

        Savcı bombaların geçmişini niçin araştırmadı?

        Bombaların Ankara’ya getirildiğini kimler biliyordu?

        Köstebek içeriden mi?

        Askeri savcı, askerleri sorguladı mı, köstebeği arıyor mu?

        BOMBA UZMANI:

        Numaraların aynı olması önemli değil

        Kamyonda bulunan bombalarla Ümraniye’de ele geçen bombaların kardeş çıkması, “İmha edilmek için mi Ankara’ya getirildi” düşüncesine yol açıyor. Bir polis uzmanı, bombaların kafile numaralarının aynı olmasının önemli olmadığını belirterek, “Kafile numarası üretim yılı ve ayını gösterir. O yıl çok sayıda bomba aynı nitelikte üretilmiş olabilir” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa