Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Baykal 'Parmaklıklar Ardında'

        Partisinin Sinop il kongresine katılması ardından, aralarında Nazım Hikmet, Refik Halit Karay, Sabahattin Ali gibi birçok ünlü mahkuma ev sahipliği yapan Tarihi Sinop Cezaevi'ni ziyaret eden CHP Lideri Deniz Baykal, cezaevinin zindan ve koğuşlarını gezdi. Ayağındaki rahatsızlık nedeniyle yürümekte zorluk çektiği gözlenen Baykal'ı cezaevi girişinde, çekimleri tarihi mekanda süren 'Parmaklıklar Ardında' adlı dizinin koordinatörü Pertev Atasay ile dizinin ünlü oyuncuları karşıladı. Dizideki karakterlerin cezaevi hayatının geçtiği 'B-2' koğuşundaki dizi setini gezen Deniz Baykal, burada dizi oyuncuları ile uzun süre sohbet etti. Ünlü oyuncular ile cezaevi çayı içen ve Sinop'a özgü 'nokul' yiyen Başkan, oyuncularla hatıra fotoğraf da çektirdi.

        Cezaevi çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sinop Cezaevi'nin Türkiye'nin en eski cezaevi olduğunu söyledi. Baykal, "Burada böyle bir çekimin yapılmış olması çok uygun ve doğru. Türkiye gibi bir ülkede cezaevi sosyal hayatın bir parçası. Duyguların, acıların, ıstırabın birer parçası. Cezaevine giren girmeyen, bütün insanların duygu dünyasında bir cezaevi olayı vardır. Mutlaka herkesin bir tanıdığı ya da yakını cezaevine girmiştir. Cezaevi insanları derinden etkiler. Böyle bir olayın etrafında böyle bir dizinin çevrilmesi çok doğal ve yerinde bir karar. Eğer bir cezaevi filmi çekilecekse, bunun en uygun yeri Sinop'tur. Burası 1880'li yıllarda kurulan Türkiye'nin en eski cezaevi. Buradan birçok ünlü siyaset ve düşünce adamının geçtiğini biliyoruz" diye konuştu.

        Baykal, hükümetin hazırladığı Anayasa değişiklik paketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. "Anayasa değişecekse herkesin önerisi var. Öncelikle Anayasa'ya saygıyla yaklaşmak lazım, önemsemek lazım." diyen Baykal, "Gümrükten mal kaçırır gibi selden kütük kapar gibi olmamalı." dedi. Baykal, cumhurbaşkanı seçiminin de hatalı olduğunu savundu.

        Baykal, Sinop'a hareketinden önce Esanboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki kaçak Ermenilerle ilgili sözlerini değerlendiren Baykal, Ermenilerin göz göre Türkiye'ye geldiğini belirtti. Baykal, "Başbakan çam devirdi. Bu insanları rehine konumuna yerleştirerek onların üzerinden bir uluslararası politika üretmeye kalkışması şık olmamıştır. Uygun düşmemiştir. Akla yeniden sınır dışı tehciri getirmiştir." diye konuştu.

        Başbakan'ın Ermeni kökenli vatandaşları kastetmediğini; Ermenistan'dan Türkiye'ye gelen insanları kastettiğini herkesin anladığını aktaran Baykal, "Başbakan yanlıştadır. Bir Başbakan'ın yanlış konuşarak ne kadar büyük zarar vereceğini ortaya çıkarmıştır. Konunun esası Türkiye'nin haklı olduğu bir davadır. Hükümet imzaladığı protokolü çekmeye cesaret edemiyor. Türkiye'ye gelip çalışmalarına yerleşmelerine göz yumduğu Ermenistan vatandaşları göndereceği tehdidiyle etkinlik sağlamaya çalışıyor. Bu mümkün değildir. Ermenistan vatandaşlarını göndeririz demek doğru değildir. Daha hazırlıklı politikalar izlemek zorunluluğu vardır." değerlendirmesini yaptı.

        "HABUR, HUKUKUN YÜZ KARASIDIR"

        CHP'nin yargıya, camiye ve kışlaya siyaset soktuğunun bir iddia olduğunu söyleyen Baykal, "Bütün askeri müdahalelerden CHP mağdur olmuştur. Hiçbir darbenin yanında yer almamıştır." savunmasında bulundu.

        Başbakan'ın yargı, ordu ve siyaset ilişkisinde hassasız açıklamalarını gerçekçi bulmadığını aktaran Baykal, şöyle konuştu; "Yargı siyaset iktidar ilişkisinde hükümet suçüstü yakalanmıştır. Habur'da hukukun AKP'nin siyasi hesapları doğrultusunda nasıl çalıştığını göstermiştir. Habur bir skandaldır. Hukukun yüz karasıdır. Bir hukuk yanlışı değildir. Planlı siyasi eylemdir. Siyasetin hukuku çiğnemesinin çok tipik örneğidir. Türkiye'de hukuk faciaları yaşanmaktadır."

        Baykal, yaşanan hukuki süreçleri de eleştirerek, "Gizli tanıklar, imzasız ihbar mektupları, uydurma belgeler. İnsanları 3 yıla yakın cezaevinde tutup... Bakın, Ergün Poyraz 3 yıla yakın cezaevinde kaldı. Ergenekon'la alakalı tek bir soru yok. Hükümeti zor durumda bırakan kitaplar yazdığı için..." dedi.

        "3. ORDU KOMUTANI SANIK, ŞÜPHELİ, ORDUNUN BAŞINDA"

        3. Ordu Komutanı'nın "sanık, şüpheli" olduğunu ve hala ordunun başında bulunduğuna dikkat çeken CHP lideri, iddianameye atıfta bulunarak, "Alın okuyun ne ile suçlandığını görün. Yargıtay Onursal Başkanı 'hayatımda böyle iddianame görmedim' diyor Ergenekon iddianamesiyle ilgili... Bunu görse söyleyecek bir şey bulamaz. Bunun arkasında siyasi kurgu senaryo yok mu?" diye sordu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa