Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "3. köprünün yerini saklamıyorum"

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak 3. köprünün güzergahının açıklanabilmesi için önce geçeceği hattaki belediyelerin planlarına işlenmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, ''Sanki ben köprünün yerini saklıyorum. Niye saklayayım? Orada ne alışverişim var, ne arsam var'' dedi.

        Yıldırım, TRT Türk kanalında yayınlanan Gündem Ekonomi programında, 3G teknolojisine ilişkin bir soru üzerine 3N demeyi tercih ettiğini belirttiği teknoloji için 3 ay önce lisansların verildiğini, 30 Temmuz'da uygulanmaya başlayacağını söyledi. Yıldırım, firmalara tanıtım fırsatı vermek için 3 ay süre tanındığını belirterek, uygulamanın 3. nesil mekan farklılıklarını ortadan kaldıracağını, mevcut genişbant internet ağı kapasitesini yüzde 40 artıracağını, gerekli alt yapının hazırlanmasıyla veri akışının zaman ve mekan farkı gözetmeksizin daha hızlı olacağını ifade etti. ''Teknolojik devrim devam ediyor, 3. nesille de kalmıyor 4. nesli geliyor 5'i geliyor'' diyen Bakan Yıldırım, teknolojik gelişmenin iletişim ve yayıncılığı birleştirmeye başladığını söyledi.

        Güzergah

        Yıldırım, İstanbul'a yapılması planlanan 3. köprüye ilişkin soru üzerine, ''3. köprünün dışında bir de İzmit köprüsü yapılacak. İstanbul'dan İzmir'e 3-3,5 saatte gidilebilecek. Proje 6 milyar dolarlık proje. Nabucco 5 milyar dolarlık proje, bir hafta konuşuldu sonucu belli değil, bir çok katılımcı ülkesi var herkes taahhütlerini yerine getirecek, proje öyle yürüyecek. Ama biz ihale ettik, onayladık, süreci başlattık. Yani 5 sene burada köprü yapılacak. Dünyanın ikinci en büyük köprüsü. İzmir'den İstanbul'a 378 km otoyol var. Bütün proje 6 yıl boyunca binlerce insan çalışacak, sonra alan firmalar 15 sene işletme yapacak, devletin cebinden bir şey çıkmayacak'' dedi.

        Yıldırım, köprünün yerinin diğer iki köprünün kuzeyinde olacağını, tam yerinin çalışmalar başladığında anlaşılacağını belirtti. Yıldırım, köprünün Beykoz-Tarabya, Beykoz-Sarıyer bölgelerinden hangisine yapılacağının sorulması üzerine de, ''Bununla ilgili saklı bir şey yok. Bir şeyin açıklanması lazım, sanki ben köprünün yerini saklıyorum. Niye saklayayım? Orada ne alışverişim var, ne arsam var? Yedi ceddimin, hiç kimsenin bir şeyi yok ama bir şeyi düzgün yapmamız lazım, insanları yanlış yönlendirmememiz lazım. Hayal kırıklığı yaşatmamamız lazım. Çünkü köprü güzergahının açıklanabilmesi için önce geçeceği hattaki belediyelerin planlarına işlenmesi lazım. Şu anda o işlem yapılmadı. Şimdi olmadan açıklarsak o belediyelere emirvaki yapmış oluruz. Bu sefer bu bir nezaketsizlik. Ayrıca da hukuki bazı sıkıntılar doğurabilir. O yüzden o güzergahlar imara işlenecek, söyleyeceğiz. Zannediyorum Eylülde filan ortaya çıkar, Eylül ayı içerisinde o işlerin bitmesinin ardından ilana çıkacağız.''

        Köprü üzerinden demiryolu geçip geçmeyeceğine yönelik soru üzerine de Bakan Yıldırım, teknik veriler açısından mümkün olursa bunu da dikkate alacaklarını ancak net bir çalışma olmadığını söyledi. Yıldırım, ''Tabi olursa iyi olur ancak, eğer yap işlet devretin cazibesini ortadan kaldırırsa koyamayız'' dedi.

        Hızlı tren

        Bakan Yıldırım, Ankara-İstanbul arasında hızlı tren çalışmalarının Eskişehir-İstanbul bölümünün ihaleye yapılan itiraz nedeniyle tamamlanamadığını, söyledi. Yıldırım, itiraz nedeniyle 2,5 sene kaybettiklerini, her şey yolunda giderse 3 sene içerisinde hattı İstanbul'a uzatmayı planladıklarını belirtti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa