Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Derecik Taburu'ndaki kazı sona erdi

        HAKKARİ (AHT)

        Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Derecik Beldesi'nde 1994 yılından bu yana haber alınamayan 12 kişinin, İçkale Güvenlik Tabur Komutanlığı'nda öldürülerek gömüldüğü iddiaları üzerine, Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bahadır Sakaoğlu ve Şemdinli Savcısı Mustafa Dağlı gözetiminde başlatılan kazı çalışması sona erdi.

        Saat 11.30 civarında başlayan kazı çalışmalarında saat 15.00'e kadar bir bulguya rastlanmaması üzerine Tabur Komutanlığı'ndan çıkan Hakkari Barosu avukatı Salih Akbulut, dışarda bekleyen bir görgü tanığıyla görüştü. Adı öğrenilemeyen görgü tanığı, kazılan yerin yanlış olduğunu belirterek, bazı fotoğraflar üzerinde gösterdiği kazının yapıldığı noktanın 8 metre uzağındaki bölgede çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Görgü tanığı "Kazılan yerlerin 8 metre ilersinde kırmızı taşlar var. Cesetler oraya gömüldü" dedi. Bunun üzerine kazı çalışmasına belirtilen yerde devam edildi.

        Bu arada sabah saatlerinde yasak olmasına rağmen çekim yaptığı için gözaltına alınan DHA muhabiri Azer Demir ve Sabah gazetesi muhabiri Ercan Demirci, bir kaç saat sonra serbest bırakıldı. Muhabirlerin çektiği görüntü ve fotoğraflara el konuldu.

        KORUCU YAKINLARINDAN KAN ÖRNEKLERİ

        Öte yandan Şemdinli'de öldürülüp Derecik Tabur Komutanlığı'na gömüldüğü ileri sürülen 12 korucunun yakınlarından kan örnekleri alındı. Sabah saatlerinden, öldürüldüğünü iddia ettikleri yakınlarının fotoğrafını ellerinde taşıyarak Derecik Tabur Komutanlığı önüne gelen gruptan, kayıp yakını oldukları belirlenen 8 kişi, Savcılık kararıyla içeri alındı. Kazı çalışmaları başlamadan önce, korucuların birinci derece yakınları olduğu belirtilen bu kişiler Derecik Sağlık Ocağı'na götürülüp DNA testi için kan örnekleri alındı. DNA testi sonuçlarına göre kimlik tespiti yapılacak

        Hakkari Baro Başkanı Mehmet Ekici ve kayıp yakınlarının avukatları Salih Akbulut, Vatan Erler ve A. Rezzak Ertaş da kazı çalışmalarında hazır bulundu. Derecik'te gazetecilere açıklama yapan avukatlardan Ekici, ''Mağdur avukatları olarak arkadaşlarımızla olay yerine geldik. Sanırım olumlu bir hava içerisinde geçecek. Mağdur yakınları da burada. İleride kazı çalışmaları başladığı zaman yine gerekli açıklamaları yapacağız. 12 kişi kayıp, tanık beyanlarına göre bir kroki var. Başkalarının da olabileceği iddia ediliyor. Olay yakında açıklığa kavuşacaktır'' dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa