Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Dağcılar Mezarlığı’ndan zirveye bakan 4 dağcı

        Niğde’deki Demirkazık Dağı’ndan düşerek can veren profesyonel dağcı Serdar Ayrılmaz’ın cenazesi, Çamardı İlçesi’nde ‘Dağcılar Mezarlığı’ olarak bilinen Çukurbağ Köyü Mezarlığı’na defnedildi. HABERTÜRK, o mezarlığın hikâyesini araştırdı. O mezarlıkta 1’i İngiliz 3 dağcı daha yatıyor

        Habertürk Gazetesi'nden Uzay Kesmen'in haberine göre, Niğde'nin Aladağlar bölgesinde bulunan Demirkazık Dağı’na tırmanan profesyonel dağcı Serdar Ayrılmaz (56), bir kaya parçasının yerinden oynaması sonucu düşerek hayatını kaybetmişti. Evli ve 3 çocuklu dağcının bulunması için AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri seferber olmuş, arama çalışmaları sonucu Ayrılmaz’ın cansız bedenine olumsuz hava şartları nedeniyle 2 gün sonra ulaşılabilmişti.

        1’İ İNGİLİZ 3 DAĞCININ CENAZESİ ORADA

        Ailesi tarafından teslim alınan talihsiz dağcının cenazesi, Niğde’nin Çamardı İlçesi Çukurbağ Mahalllesi’nde bulunan ve yerel halk tarafından ‘Dağcılar Mezarlığı’ olarak bilinen Çukurbağ Köyü Mezarlığı’na defnedildi. HABERTÜRK, pek bilinmeyen o mezarlığın hikâyesini araştırdı. Mezarlıkta, 1956 yılında düşerek yaşamını yitiren ilk Türk dağcı Engin Kongar başta olmak üzere 1999 yılında ölen Soner Ünsal ile 1970’li yıllarda aynı kaderi paylaşan İngiliz bir dağcının daha cenazesi bulunuyor. Demirkazık Dağı’nın zirvesine bakan bir yamaçta bulunan mezarlıkta, Engin Kongar ve Soner Ünsal için yapılan 2 anıt da mevcut.

        ‘RESMİYETTE BÖYLE BİR MEZARLIK YOK’

        Aladağlar Doğa Sporları Dağcılık İhtisas Spor Kulübü Başkanı Şahap Eryılmaz, “Resmiyette ‘Dağcılar Mezarlığı’ diye bir mezarlık yok. Orası Çukurbağ Köyü Mezarlığı’dır. Ancak Aladağlar’da yaşanan ve ölümle sonuçlanan kazaların ardından can veren dağcılar buraya defnediliyor. Böylelikle de bu mezarlık, Türkiye’deki tek ‘Dağcılar Mezarlığı’ oluyor. Halk arasında da öyle biliniyor. Bu mezarlar, köy mezarlığının biraz daha uzağında yer alıyor” diye konuştu.

        EMRE KONGAR’IN AĞABEYİ DE ORADA

        Prof. Dr. Emre Kongar’ın ağabeyi Engin Kongar ise 8 Eylül 1956’da fakülteden arkadaşı Yalçın Müftüler ile birlikte Aladağlar’a gitmişti. Kongar, Demirkazık Zirvesi’ne batı cephesinden tırmandığı sırada kaza sonucu düşerek yaşamını yitirmişti. Manisa Dağcılık Kulübü, ‘Dağcılar Mezarlığı’na defnedilen ve düşerek yaşamını yitiren ilk Türk dağcı olan Engin Kongar için bir anıt yaptırmıştı.

        Demirkazık Dağı’nda can veren son dağcı Serdar Ayrılmaz evli ve 3 çocuk babasıydı

        MEZARI ÇOK SEVDİĞİ DEMİRKAZIK’A BAKIYOR

        Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Soner Ünsal (22), 1999 yılında Kurban Bayramı tatilini fırsat bilerek kendisi gibi Hacettepe Üniversitesi Dağcılık Kolu üyesi olan 14 arkadaşıyla birlikte Niğde’nin Çamardı İlçesi Demirkazık Dağı eteğindeki Emli Vadisi’nde kamp kurmuştu. Bir süre dinlenen Soner Ünsal, 2 arkadaşıyla zirveye tırmanmaya başladı. Ünsal’ın tırmanmak için tuttuğu kaya parçası, 3 bin 776 metre yüksekliğindeki Kaldı Zirvesi’ne 250 metre kala koptu, talihsiz dağcı 400 metrelik uçuruma yuvarlanarak hayatını kaybetti. Emekli albay olan baba Hüseyin Ünsal oğlununun dağcılık sevdasını, “Demirkazık’ın onun için özel bir yeri vardı. Burayı çok sevdiğini söylerdi. Daha önce de defalarca Demirkazık’a tırmanmıştı. Yani, Soner bir Demirkazık sevdalısıydı” diye anlatmıştı

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa