Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu Habertürk TV'ye konuştu

        Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, Fatih Altaylı ile Teke Tek programında anayasa değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşte o açıklamalardan satır başları:

        ANKETLER NE DİYOR?

        "Anketler konusunda Cumhurbaşkanımız açıklama yaptı 'Evet'ler yüzde 60'a yaklaştı.Anayasayı olduğu gibi anlatıyoruz çok fazla yanlış bilgiler veriliyor. Gerçekten kafası karışık olanlar "Bu iyiymiş" diyorlar. Hayır vermek isteyenlerin ideolojik olarak vermek istemediklerini görüyoruz."

        CUMHURBAŞKANINA VERİLEN FESİH YETKİSİ

        "Fesih tek taraflı ve tek bir kişi tarafından seçimlerin yenilenmesi ile ilgili karşı tarafın görevini sonlandırılması. Karşılıklı değil. Bizim yapılan anayasa değişikliğinde Cumhurbaşkanı ve meclisin karşılıklıolarak seçimlerin yenilenmesi demek. Anlaşmazlıklar olabilir, yürütme darboğaza girmiş olabilir. Bu noktada karşılıklı olarak seçimlerin yenilenebilmesi. Meclisin yenilenmesi için 5'te 3 gerekiyor. Cumhurbaşkanı isterse görev süresi kısalmış olabilir. Cumhurbaşkanlığı yetkisini feshetmesi gerekiyor. Bu meclisin feshedilmesi Türkiye'de yaşanmış. 7 Haziranda koalisyon kurulamadı. Terör örgütleri terör eylemleri yaptı. Türkiye'nin o dönemdeki belirsizliği ile ekonomiyi vurmaya çalıştılar. Cumhurbaşkanı ikinci dönemdeyse meclis feshettiyse cumhurbaşkanı kalan süreden yeniden aday olabiliyor. Ama kendisi veriyorsa kararı olamıyor. Milletvekilleri için bir kısıtlama yok."

        "SADECE TAYYİP ERDOĞAN ÜZERİNDEN SİSTEM TARTIŞMASI YAPMAK ÜLKEMİZE AYIP"

        "Dünyada çok ideal denecek bir sistem var mı? Her ülkenin kendi tarihi birikimine ve kültürüne göre bir yönetim biçimi var. Mükemmellik Allah'a mahsus. Biz arızaları minumuma çevirirsek mükemmel olacak. Eğitimle, siyasi partilerin vereceği direktifle olacak iş değil. Bu bakımdan siyasi partilerin davranışına halk yön verecek. Vatandaşımız çok mükemmel bir denge kuruyor. Cumhurbaşkanını ve meclis farklı bir partiden seçebilir ya da aynı siyasi partiden de olabilir. Belki siyaset dışından biri cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanını siyasi parti ile ilişiği kesilir hükmü kalkıyor. Bizler faniyiz diyor Cumhurbaşkanı seçimlerde belki aday olmam, belki yaşamam diyor bunu bilemeyiz. Sadece Tayyip Erdoğan üzerinden sistem tartışması yapmak ülkemize ayıp."

        CUMHURBAŞKANI İLE MECLİS FARKLI PARTİLERDEN OLURSA

        "Bu durumda seçimlerin yenlenmesi gündeme gelebilir. Seçim kararını alabilecek milletvekilleri çok iyi düşünmeli. Uzlaşma yolu aramalı. Çok çıkmaza girilirse seçime gidilir. Cumhurbaşkanı anayasa aykırı bir yasa mı isteyecek? Yürütmenin işleyişinde meclis ile anlaşma yoluna gidecek. Şuan mecliste çoğunluğu elinde bulunduran parti istediği yasayı çıkarabilir değil mi? Karşılıklı kontrol mekanizması olacak. Milletvekilleri artık issyaai parti liderlerinin ağzına bakmayacak. Milletvekilleri halkta karşığılı olan insanlar olacak. Partinin vekiller üzerinde zorlayıcı güç olmayacak."

        CUMHURBAŞKANININ OHAL İLAN ETMESİ

        "Şuanda Bakanlar Kurlu bu kararı alıyor. Türkiye'nin milli güvenliği söz konusu olduğuna ilan edilebilir. Kafanıza göre OHAL ilan edemezsiniz. Anayasal düzenlemeler var bu konuda. Bu kadar sığ tartışmalar bunu götürmek sanki daha önce anayasal düzenleme yokmuş gibi davranmak doğru değil. Cumhurbaşkanı anayasal bir durumda ilan edecek ve meclise sunacak eğer meclis onaylamazsa uygulanmayacak."

        BÜTÇEYİ CUMHURBAŞKANININ YAPMASI

        "Şuan hükümet yapıyor ve meclis götürüyor. Sonuçta oylanarak çıkıyor. Bütçe kanunu cumhurbaşkanı tarafından hazırlanıp meclise sunulacak. Meclis mutlaka onaylayacak diye bir şey yok. Meclisi kabul etmezse çıkarılamıyor. Yeniden bütçe görüşmeleri yapılıyor. Şuanki durumda sadece Bakanlar Kurulu yapıyor diğer partilerle uzlaşma için uğraşmıyor. Bütçe onaylanmazsa uzlaşma yoluna gidilecek. Ortak bir nokta bulacaklar."

        CUMHURBAŞKANININ YARDIMCISI

        "ABD'de başkan yardımcıları seçimle geliyor ama bu en çok tartışılan bir konu. Bizimki bize özgü bir sistem. ABD'de başkan ve başkan yardımcıları seçilerek geliyor ve çift başlılık oluyor. Biz zaten çiftbaşlılığı engellemek için uğraşıyoruz. Hangi ülkede 60 tane başkan yardımcısı var. Biz her şeyi anayasaya yazmaya çalışıyoruz. İngiltere'nin anayasası yok. Bizim 175 madde 165 maddeye düşürdük. Demokrasinin biraz geliştiği ülkelerde anayasalar bu kadar geniş kapsamlı olmaz. Diğer şeyler kanunla belirlenir. Anayasa birlikte yaşamanın ana kriterlerini belirler. Türkiye'ye geldiğimizde 30'dan fazla bakanlık vardı 25-26'ya indirildi."

        SÖZLÜ SORU ÖNERGESİ VERİLMESİNİN SONA ERMESİ

        "Sözlü soru genel kurulun ilk bir buçuk saati sözlü soru ile geçer. Bakanlar daha önce verilmiş olan sorulara cevap verirler. Ya da o sırada yanlarında bilgi yoktur ben size yazılı cevap vereceğim. Şuanda sadece yazılı cevap vermesi gerekiyor. Yeni sistemde sözlüsoru sormak için bakanlar yok ki o nedenle sözlü soru önergesi kaldırıldı. Gensoruda yasama içinden çıkan yürütmeye gensoru verebiliyorlar. Yazılı soru, komisyon kurulması, tartışma gene var. Hiçbir şekilde yasal düzenlemelerde yasayı ezbere bildiğinizi iddia etmeyin bir nokta virgül anlamı değiştirebilir."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa