Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargıtay'dan Figen Yüksekdağ hakkında karar

        Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'li Figen Yüksekdağ'ın parti üyeliğini düşürdü.

        Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu’ndan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısıvekili imzasıyla HDP'ye yapılan tebligatta, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliği ve görev kaydına ilişkin bilgilerin Yargıtay’ın sicil kayıtlarından düşürüldüğü bildirildi.

        MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

        HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın, hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılmasına ilişkin 27 Kasım 2013 tarihli kararın Yargıtay tarafından 22 Eylül 2016'da onanmasının ardından milletvekilliği düşürülmüştü.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kesinleşen hapis cezası nedeniyle Yüksekdağ'ın siyasi parti üyeliğini de düşürdü.

        Siyasi Partiler Kanunu'nun, terör eyleminden mahkum olanların siyasi partilere üye olamayacaklarına ilişkin hükmü gereği, Yüksekdağ'ın üyeliğinin düşürüldüğü, kararın geçen hafta kendisine tebliğ edildiği öğrenildi. Bu durumda Figen Yüksekdağ, HDP Eş Genel Başkanlığı görevini de yürütemeyecek.

        Yüksekdağ, terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle cezaya çarptırılması nedeniyle Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunuyor.

        AHMET YILDIRIM: KONGREYE GİTMEYECEĞİZ

        HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın parti üyeliğinin düşürülmesine ilişkin, "Biz, bu kararı esas alıp herhangi bir kongreye gitmeyeceğiz." dedi.

        Yıldırım, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, hakkında kesinleşen hapis cezası nedeniyle Figen Yüksekdağ'ın parti üyeliğinin düşürülmesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

        Ahmet Yıldırım, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" iddiası ile Adana'da hazırlanan iddianamede Yüksekdağ'ın konuşmalarının değil çevresinde atılan sloganların esas alındığını ve buna göre bir karar vererek milletvekilliğinin düşmesine yol açan silsilenin başladığını savundu.

        "Bunu yapan Gülenist bir savcıydı ve ihraç edilmesinin ardından, şu anda cezaevindedir. Bu kararı veren 3 mahkeme üyesinin tamamı ihraç edildi ve bazıları cezaevindedir." diyen Yıldırım, ilk düğme yanlış iliklenince oradan günümüze kadar gelen her şeyin yanlış işletildiğini ve baştan sona hukuk garabeti ile karşı karışıya bulunulduğunu kaydetti.

        Ahmet Yıldırım, Yüksekdağ'ın dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin yazının normalde Adalet Bakanlığı aracılığı ile gönderilmesi gerektiğini ancak oradan gelen bir yazı olmadığını, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli imzasıyla gelen yazının ise gelen evrak içerisinde kaydının bulunmadığını iddia etti.

        Alınan kararın kendileri için hukuki bir karar değil, bir "kağıt parçası" niteliği taşıdığını ve bunu meşru görmek gibi bir durumunun söz konusu olmadığını anlatan Yıldırım, üyeliğin düşürülmesi için bir kişinin siyasi yasaklı olması gerektiğini fakat Yüksekdağ hakkında herhangi bir siyasi yasak bulunmadığını öne sürdü.

        Kongreye gidip gitmeyeceklerine ilişkin soru üzerine de Yıldırım, "Biz bu kararı esas alıp, herhangi bir kongreye gitmeyeceğiz. İtirazlarımızı ederek, buna karşı ve arkadaşlarımızın serbest bırakılması için mücadele edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa