Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik TSK: El Bab bölgesinde büyük ölçüde kontrol sağlandı

        Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, Suriye'de devam eden Fırat Kalkanı Harekatı kapsamındaki El Bab operasyonu için, "Bu hafta içinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin etkin ve kararlı mücadelesiyle El Bab bölgesinde kontrolün tamamen ele geçirilmesine yönelik yürütülen harekâtta sona yaklaşılmış olup DEAŞ terör örgütünün direnci büyük ölçüde kırılmıştır" denildi.

        TSK'dan yapılan haftalık bilgi notunda 9-16 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen operasyonlar hakkında bilgi verildi. TSK'dan yapılan açıklama şöyle:

        "Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkemizin ve milletimizin güvenliğini sağlamak maksadıyla; yurt içerisinde bölücü terör örgütüne (BTÖ) karşı azimli ve kararlı mücadelesini sürdürürken, bölgedeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte BM Sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı uyarınca 24 Ağustos 2016 tarihinde başlatmış olduğu “Fırat Kalkanı Harekâtı”na 177’nci gününde (16 Şubat 2017) devam etmektedir.

        Teröristle Mücadele Harekâtı kapsamında; geçtiğimiz hafta içerisinde (09-16 Şubat 2017) BTÖ’nün sürekli barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergâhı olarak kullanması sebebiyle büyük önem taşıyan bölgeleri (özellikle Şırnak, Tunceli, Diyarbakır, Bitlis, Mardin, Ağrı) teröristlerden temizlemek ve bahar-yaz dönemine yönelik hazırlıklarını kısıtlamak maksadıyla başlatılan operasyonlara aralıksız devam edilmiş, bu kapsamda;

        PKK OPERASYONLARI

        Şırnak/Beytüşşebap, Mardin/Mardin-Ömerli-Artuklu-Nusaybin, Bitlis /Tatvan, Diyarbakır/ Dicle ile Hani-Kocaköy ve Hatay/Dörtyol-Amanoslar bölgelerinde küçük ve orta çaplı İstihbarata dayalı operasyonlar icra edilmiş, icra edilen operasyonlarda; 7 terörist etkisiz hale getirilmiş, 8 adet EYP, 8 adet piyade tüfeği, 3 adet tabanca, 1 adet keskin nişancı tüfeği, 780 kg amonyum nitrat, çok miktarda değişik çap ve cinste mühimmat ile EYP yapımında kullanılan kablo, fünye ve patlayıcı madde ele geçirilmiş, teröristler tarafından kullanılan 26 sığınak, mağara ve barınak bulunarak kullanılamaz hale getirilmiş, Diyarbakır/Bismil Göksu Mh. ve Diyarbakır/Hazro Çitlibahçe köyünde çalıntı ikiz plaka kaydı bulunan ve BTÖ tarafından patlayıcı madde eylemlerde kullanılacağı değerlendirilen 2 araç ele geçirilmiş, BTÖ’nün en önemli finansal kaynaklarından olan uyuşturucu üretimi, ticareti ve kaçakçılık ile mücadeleye yönelik icra edilen operasyonlar ve hudut hattında alınan tedbirler neticesinde, 177 kg toz esrar, 51 kg kubar esrar, yaklaşık 126 kg uyuşturucu ve 160.100 paket kaçak sigara ele geçirilmiş, etkili hudut denetim ve kontrolleri sonucunda sınırlardan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 7.138 kişi yakalanmıştır.

        "PKK'NIN FİNANS KAYNAĞINA DARBE VURULDU"

        Yürütülen operasyonlar bölücü terör örgütünün kış yapılanmasını engelleyecek şekilde devam etmektedir. Örgüt, bölgede tutunma çabalarını her geçen gün biraz daha kaybetmektedir. Şırnak/Beytüşşebap, Mardin/Mardin-Ömerli-Artuklu-Nusaybin, Bitlis /Tatvan, Diyarbakır/ Dicle ile Hani-Kocaköy ve Hatay/Dörtyol-Amanoslar bölgelerinde yapılan operasyonlarda olumsuz hava koşullarına rağmen bölücü terör örgütü mensuplarının yuvalandıkları inlere girilmekte ve söz konusu barınma ve depolama alanları kullanılamaz hâle getirilmektedir. Bu hafta icra edilen operasyonlarla bölücü terör örgütünün kış tertiplenmesini engelleyecek şekilde önemli adımlar atılmıştır.

        Bölücü terör örgütünün önemli finansal kaynaklarından olan uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kapsamında hudut hattında alınan tedbirlerle örgütün yasa dışı faaliyetleri engellenmeye devam edilmiştir. Hudut bölgelerinde alınan tedbirler sayesinde bir hafta içinde 7000 civarında şahıs yakalanmış ve beraberlerinde çok miktarda uyuşturucu madde ve kaçak malzeme ele geçirilmiştir.

        FIRAT KALKANI HAREKATI

        Hudut güvenliğini sağlamak, DEAŞ tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş kimselerin yurtlarına dönüşüne katkı sağlamak ve sivilleri korumak/yaşanan terör olaylarından zarar görmesini engellemek maksatlarıyla icra edilmekte olan harekâtta, TSK tarafından desteklenen ÖSO’nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azaz-Cerablus arasında bulunan toplam 229 meskûn mahal ve 1.910 kilometrekarelik alan kontrol altına alınmıştır.

        09 Aralık 2016 tarihinde başlayan El Bab Harekatı’nda şehir batıdan, doğudan ve kuzeyden kuşatılmış, güney kesimi kontrol eden Halep-Münbiç arasındaki anayol dost unsurların kontrolüne geçmiş, Bab-Tadif kavşağında kontrol sağlanmıştır. Şehrin mahallelerine ulaşılmış olup El Bab’ın, büyük bir bölümünde kontrol sağlanmış; arama/tarama faaliyetleri kapsamında şehrin tamamen kontrolüne yönelik planlı harekâtın icrasına devam edilmektedir.

        09-15 Şubat 2017 tarihleri arasında 185 terörist (166 DEAŞ, 19 PKK) etkisiz hale getirilmiş, 3 cephanelik, 7 araç (3 patlayıcı madde yüklü araç, 2 silahlı araç ve 2 silahsız araç), 3 komuta merkezi, 213 bina ve 10 savunma mevzii imha edilmiştir. Sayıları belirgin ölçüde azalmış olsa da tespit edilen hedeflerin etkisiz hale getirilmesine devam edilmektedir.

        DEAŞ’ın bölgeden temizlenmesine yönelik harekât sürdürülürken; PKK/PYD terörist unsurlarının Afrin’den doğuya, Münbiç’ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edilmektedir.

        "EL BAB'DA SONA YAKLAŞILDI"

        Bu hafta içinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin etkin ve kararlı mücadelesiyle El Bab bölgesinde kontrolün tamamen ele geçirilmesine yönelik yürütülen harekâtta sona yaklaşılmış olup DEAŞ terör örgütünün direnci büyük ölçüde kırılmıştır. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinin öncelikli hedeflerinden biri olan bölgedeki huzur ve barışın tesis edilmesi, bölge sakinlerinin tekrar evlerine dönerek normal yaşamlarına geri kavuşabilmeleri hususu önündeki DEAŞ terörü engeli, her geçen gün ortadan kalkmaktadır.

        Gelinen bu aşamada TSK; Fırat Kalkanı ve Musul Harekâtı kapsamında koalisyonun gerektirdiği işbirliği ve koordinasyon esaslarını gözeterek destek faaliyetlerine devam etmekte, teröristle mücadelenin gerektirdiği kolluk kuvvetlerine destek kapsamında da operasyonel faaliyetlerini yerine getirme azim ve kararlılığını sürdürmektedir.

        "TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE KESİNTİSİZ SÜRECEKTİR"

        Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumayı ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamayı kendisine amaç edinen Türk Silahlı Kuvvetleri, bu uğurda karşısına çıkan her türlü engeli bertaraf edecek güce sahiptir. Bu maksatla; PKK/PYD, FETÖ/PDY ve DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesini kararlılıkla ve kesintisiz olarak sürdürecektir.

        Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı Harekâtı’nın her safhasında bölgede yaşayan sivillerin zarar görmemesi için gerekli her türlü tedbir alınmıştır, alınmaya devam edilmektedir.

        Türk Silahlı Kuvvetleri yüksek bir tempo ve kararlılıkla, milletimizin emrinde, kendisine tevdi edilen tüm görevleri, geçmişte olduğu gibi bugün de yerine getirme azim ve kararlılığındadır."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa