Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 'Kuyu'dan bir dünya mutluluk çıkardık

        Türkiye günlerdir İstanbul Beykoz’da 45 metrelik bir kuyuya düşen kangal cinsi yavru köpekten gelecek güzel habere kilitlendi. 10 gün yerin metrelerce aşağısında, bulunduğu yere uzatılan halatın ucuna takılan küçük bir ışığın etrafında, kendisine gönderilen besinlerle yaşam mücadelesi veren köpek için tecrübeli madencilerden itfaiyecilere, hayvanseverlerden liseli öğrencilere kadar büyük-küçük herkes ekip ruhuyla seferber oldu. Ve ‘Kuyu’ adı verilen yavru köpeğin esareti 10 gün sonra dün sabah uykusunda son buldu, kuyudan benzersiz bir umut çıktı.

        • Kuyu’yu, Beykoz Korusu’nda konuşlu bulunan Beykoz İtfaiyesi’nin sahipleneceği öğrenildi.
        REKLAM
        Harita

        ‘MALZEMELER NALBURDAN’

        “Görevlendirilince arkadaşlarımızla bir gece önceden çalışma yaptık. Galata Köprüsü’ndeki hırdavatçılara gidip piston, bağlantı aparatları, 50 metrelik PVC halat aldık. Beykoz’da da bir nalburdan tel, su borusu... Olay yerinde liseliler de vardı. Robot kol tasarımlarını gösterdiler. Onları kırmamak için kolu aşağıya indirmelerine onay verdik. Ancak robot kol içeride 1 metre ilerlemeden kırıldı. Böyle olunca köpek de ürktü. Arkadaşlara tasarımlarını geliştirmelerini söyleyip çalışmaya devam ettik.

        Kuyu, kurtarıldıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Fatih’teki hayvan hastanesinde muayene edildi. Tartıda 14.5 kilo gelen 4 aylık Kuyu’da su ve kilo kaybı olmadığı belirtildi. Yavrunun röntgenleri de temiz çıktı.
        REKLAM

        ‘İLKEL BİR YÖNTEMLE’

        Sistem, tamamen hırdavatçı ve nalburdan aldığımız malzemelerle yaptığımız ilkel bir yöntemdi. 46 metrelik su borusuna 50 metrelik halatı ve 30 santimlik piston geçirdik, borunun ucuna da telden yaptığımız çemberi ve kamerayı taktık. 30 kiloluk bir ağırlık vardı. 20’ye yakın kişi çektik bu aparatı yukarı çekerken. Bu şekilde gece 01.00’e kadar uğraştık olmadı, B planımız ise jeoloji mühendisi arkadaşımızın kuyunun dibinden açacağı 1.20 metrelik yatay bir sondajdı. Buna gerek kalmadı.” 17 yıldır madene inmesine rağmen yavru köpeğin bulunduğu yere çekinerek gittiklerini söyleyen Şedoğan Arık, şöyle devam etti: “Kuyu, bir insanın giremeyeceği kadar ufaktı. Madende bize lazım olan kadar alan kazdığımız için oraya girememe sorunumuz olmaz. Ama burası farklıydı. Enkazın altında kalan bir kişiyi daracık bir alandan 6 metre sürünerek kurtarmıştım. Oraya çok zor sığmıştım, zayıf bir insan olmama rağmen. Her şeye rağmen bu müjdeyi verdik herkese. Şimdi Zonguldak yolundayız. Biraz uyuduktan sonra deniz seviyesinden 630 metre aşağıya inip kazı yapacağız.”

        Image Title 1 Image Title 2
        Description
        • Yavru köpeğin kurtarıldığı operasyon için sabah 04.30 sularında düğmeye basıldı. Önce hayvanın uyuması beklendi. Çünkü bu süreçte yavru köpek aşağıya sarkıtılan aparatlarla oynuyor, onları kokluyordu. ‘Kuyu’ uyuduğu sırada ekip harekete geçti. PVC halata geçirilen pistonlu düzenek, köpeğin bulunduğu derinliğe sarkıtıldı. Çember boynuna geçirilerek 35 saniyede yavru köpek yukarıya çekildi. Mucize gerçekleştiğinde ilk iş, yavru köpeğin boğazındaki çemberi çıkarıp oksijen vermek oldu. ‘Kuyu’ nefes aldıktan sonra ekibin elinden kurtuldu, hareket edip oynamaya başladı.

        'UYUMASI BEKLENDİ'

        TTK ekibinin olay yerinde çalışmalarını sağlamak için girişimlerde bulunan Prof. Dr. Orhan Kural, operasyonda asıl çalışmayı TTK ve itfaiye ekiplerinin yaptıklarını söyleyerek şunları anlattı: “Kurtarma ekibi yavru köpeği piston sistemiyle çıkardı. Köpeğin kuyunun yanlarına gitmesi için bir piston koyuldu. Gece 01.00’e kadar operasyondan sonuç alınamadı. Sonrasında köpeğin uyumasını bekledik. Uyuduğu sırada kuyuya uzattığımız halkayı aşağıya bıraktık, boynuna geçmesini sağladık. Bir yandan da ‘Yaralanır mı?’ korkusuyla veterinerler bekliyordu. Gayet başarılı bir operasyondu.” Kural, köpeğin kurtarılmasında Özel Alev Lisesi ya da Bahçeşehir Lisesi’nin payıyla ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı: “Emeklerine saygı için robot kolu denemelerine izin verdik. Robot kol, kuyuya 1 metre gitmeden kırıldı.”

        REKLAM

        '2017'nin en güzel haberi' dediler

        Kurtarma ekibinin ‘Kuyu’ için ter döktüğü gün ve saatlerde çok sayıda insan da sosyal medyadan gelişmeleri anbean takip etti. Kuyu’nun kurtarılışı da sosyal medyada geniş yankı buldu; Twitter’da TT oldu. İşte Kuyu’yla ilgili o paylaşımlar:

        * Masum kuzu 10 gündür çaresizce bekledi ve kurtarıldı.

        * Köpek çok şükür kurtarıldı da içimizde insanlığın varlığına dair bir umut parladı.

        * 10 gündür kuyuda olan köpek kurtarılmış. 2017’nin en güzel haberi.

        * Kuyu’yu izlemeye doyamıyorum. ya sen benim bu hayattaki güzelliklere, iyiliklere inanma sebeplerimden biri oldun köpek. iyi insanlar.

        REKLAM

        * Bilim, gelecektir. istenirse her şey mümkündür. Kuyu’nun kurtarılmasında emeği geçen herkese teşekkürler.

        https://www.instagram.com/p/BQhj_A5A1cI/?taken-by=haberturk&hl=tr

        * Kimseyi kuyuda bırakmadığımızı öğrenip umutlandık. Bilimle uğraşan gençleri tanıdık.

        Küçük bir köpek bize can verdi.

        ÖZNÜR KARSLI - GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa