Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Seçimde 'evet' mührünü kıran bir kişi 3 yıl hapis cezası aldı

        İstanbul'da yaşayan Leyla Ç., 1 Kasım 2015 seçimlerinde oy kullanmak için Beyoğlu'ndaki BEDAŞ Taksim Boğaziçi Elektrik Kurumu'na gitti. İddiaya göre, agresif hareketlerde bulunan Leyla Ç. oy pusulasını yırtarak, ‘evet' mührünü kırdı ve çevresindekilere zorluk çıkardı. Leyla Ç. hakkında hazırlanan iddianamede, olay günü kamu malı niteliğinde olan eşyalara zarar verdiğinin tutanakla sabit olduğu belirtildi. Leyla Ç. hakkında "kamu malına zara vermek" ve "oy pusulalarını veya her türlü seçim evrakını zaptetme, imha etme, bozma" suçlarından 1 yıl 6 aydan 7 yıla kadar hapsi istendi. Leyla Ç.'nin ayrıca ceza alması durumunda, mahkum olduğu hapis cezası boyunca seçme ve seçilme ehliyetinden yoksun bırakılması da talep edilmişti.

        HAKİMLE TARTIŞTI

        Mahkemede ifade veren Leyla Ç., kimlik tespitinde aylık gelirini soran hakime, "Aylık gelirim mahkemeyi ilgilendirmez" yanıtı verirken, hakimin uyarısına rağmen, ayakta değil oturarak savunma yaptı. Seçim günü oy kullanmak için sandığa gittiğini kaydeden sanık Leyla Ç, "Kaşe, pusuladaki işaretli alana göre büyüktü. Bu, bizim kullandığımız oyun iptal olmasına neden olacağından kızdım ve kaşeyi kırdım. Seçim memurlarının yüzüne attım. Ancak pusulayı ve zarfı yırtmadım. Bu suçlamayı kabul etmiyorum" şeklinde konuştu.

        SANDIK BAŞKANI TANIK OLDU

        İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmada sandık başkanı Nuri K. tanık olarak dinlendi. Seçim günü oy kullanmaya gelen sanık Leyla Ç.'nin taşkınlık yapmaya başladığını söyleyen tanık Nuri K., "Etrafta bulunan kişilerin oy verme düzeni bozuldu. Kendisini uzaklaştırdık. Yaptığımız tespitte kendisine verilen bir adet mührü kırmış, pusula ve zarfı yırtmıştı. Konuya ilişkin tutanak tuttuk" dedi.

        3 YIL HAPİS

        Davayı karara bağlayan mahkeme, sanığın "kamu malına zarar vermek" suçundan 1 yıl 6 ay, "oy pusulalarını veya her türlü seçim evrakını zapt etme, imha etme, bozma" suçundan da 1 yıl 6 ay olmak üzere toplamda 3 yıl hapse çarptırdı. Mahkeme, sanığın suç işleme konusundaki eğilimini dikkate alarak, cezanın ertelenmesi halinde sanığın suç işlemeyeceğine dair vicdani kanaat oluşmadığına dikkat çekti. Bu nedenle hapis cezasını ertelemeyen ve adli para cezasına çevirmeyen mahkeme, herhangi bir indirime de gitmezken, sanığın yargılama sürecinde mahkemeye olumlu bir davranış göstermemesi nedeniyle lehi olan yasa hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığına karar verdi. Öte yandan, cezanın onanması halinde, Leyla Ç., 3 yıl boyunca herhangi bir siyasi partinin yöneticisi veya denetçi olamayacak.

        Hayati ARIGAN / İSTANBUL

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa