Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fatih Erbakan'dan anayasa açıklaması

        Erbakan Vakfı Genel Başkanı Fatih Erbakan, Habertürk TV'de Didem Arslan Yılmaz'ın konuğu oldu.

        Anayasa değişikliği hakkında açıklama yapan Erbakan, "Güçlü yürütmenin olmasını faydalı görüyoruz" derken referandum oylamasında vakıf olarak bağlayıcı bir karar almadıklarını dile getirdi.

        İşte Erbakan'ın açıklamalarından satır başları;

        "Başkanlık sistemi bir araç. Aracı kimin ve nasıl kullanacağı da önemli. Sistemin usulünü konuşuyoruz, esasını konuşmuyoruz. Kıbrıs'ta toprak vermek için Büyük Ortadoğu Projesi için yapılacaksa kötü. Bütçeyi tek başına yapacak."

        "Rusya'yla uzaklaşmaması gerekirdi. Türkiye'nin Çin'le de yakınlaşması önemli. 2040'ta ABD'yi sollayacak Çin. Asıl dostlarımızın İslam aleminde olduğunu, Avrupa'nın da ABD'nin de samimi olmadığını gördük. Yıllarca AB peşinden koştuk, 15 Temmuz'dan sonra resmi olarak bir tanesi bile kınamada bulunmuyoru. Tam tersine 15 Temmuz'u yapan insanlara sahip çıkıyorlar."

        İSRAİL İLE İLİŞKİLER

        "İsrail'le ilgili bir anlaşma yapıldı. Ondan önce üye olmasına onay verdik. NATO'da daimi ofis açmasına onay verdik. Arkasından bir anlaşma yapıyoruz, sonucunda Gazze'deki ambargo kalkmıyor, Mavi Marmara'daki davalardan vazgeçiyoruz. Biz bu anlaşmayı yaptıktan sonra 1 ay geçmeden Gazze'yi bombalıyorlar. 20 milyon dolar ödeyeceklermiş, 9-10 tane şehidin karşılığında böyle bir anlaşma yapılması uygun bulmadığımız bir konu."

        VARLIK FONU

        "Bu kadar yetkiyi vermişsiniz her şeye kendi başına karar veriyor. Ne yapacağı önemli. Milli kaynak paketleriyle borç almadan, vergi koymadan, yatırım üretim istihdam sağlayacaksa güzel. Ama bugün olduğu gibi Varlık Fonu adı altında Türkiye'nin en önemli değerlerini ipotek göstererek borçlanma yoluna gidecekse bu iyi olmaz"

        "BAĞIMSIZ BİR YARGIYLA İLGİLİ SIKINTILAR VAR"

        "Burada seçimle milletin iradesi tecelli edecek. Bu başkan KHK çıkartıyor. Bunu zararlı görmüyoruz. Ama nasıl bir kararname çıkartacağı önemli. Biz başkanlığa karşı değiliz. Demokratik seçimle halkın seçtiği başkan olması lazım. İki başlılığın, koalisyonların ortadan kalkması faydalı. Teknolojik gelişmelerin hızlı olduğu çağda hızlı karar alabilen güçlü bir başkanın olması faydalı. Sıkıntılı tarafları denetlenebilme özelliğinin oturmamış olması. Denetleme, hesap verilebilirlik, bağımsız bir yargıyla ilgili sıkıntılar var. Önemli kısmı o. Meclis'in fonksiyonlarında azalma var ama hayati görmüyoruz"

        "VAKIF OLARAK BAĞLAYICI KARAR ALMADIK"

        "Vakıf olarak referandum konusunda bağlayıcı bir karar almadık. Millet değerlendirmeyi yapacak ve karara saygı duyacağız. Sayın Cumhurbaşkanı ifade ettiğimiz çekincelerle ilgili bir düzenleme yapma imkanı var. Henüz onaylamadı. Böyle bir şey yapmasını temenni ederiz. Böyle olursa daha da faydalı hale gelir."

        'EVET DİYENLER DE VAR HAYIR DİYEN DE'

        "Erbakan Vakfı'nda milli görüş çizgisinden gelen insanlar çoğunlukta. Çok değişik kesimlerden de insanlar var. Milliyetçi ve iktidara yakın insanlar var. Vakfın asıl işleri de herkesi kucaklayabilmek. Evet diyenler de var. Bu çok zararlı olur diyenler de var. Yüzde olarak bir araştırma yapmadık. Kendimiz de arkadaşlarla görüşmemizde çekincelerimizi de ifade ediyoruz ama faydalı taraflarını da söylüyoruz. Başkanlık sisteminin araç olduğunu, bunu kimin ne yönde kullanacağının önemli olduğunu belirtiyoruz"

        "BU PARAYLA 5 TANE FABRİKA KURULUR"

        "Fazladan 50 milletvekilinin getirilmesi Erbakan hocanın önerisiyle uyuşmaması önemli. 550'yi 400'e indirsek 5 senede 750 trilyon tasarruf oluyor. Orta büyüklükte 5 tane fabrika kurulur bu parayla. ABD'nin nüfusu 308 milyon. 100 senatör, 430 tane de temsilciler meclisi var. Biz 80 milyon ülkede neden 600'e çıkartıyoruz? Büyük bir israf olarak görüyorum. İşlevi ve fonksiyonları sınırlandırılmış bir Meclis oluyor zaten."

        "KÜÇÜK PARTİLER SİYASET DIŞINA İTİLİYOR"

        "Küçük partiler siyaset dışına atılıyor. Yüzde 10 seçim barajı devam ediyor, parlamentoyu 1000 milletvekili yapsanız da adil olmaz. İki ya da üç partili bir sisteme götürülüyor, küçük partiler siyaset dışına itiliyor. Mevcut durumda HSYK'da cumhurbaşkanı 4 üye üzerinde yetkiye sahipken burada 13 üyeden 13'ünden de cumhurbaşkanının tam yetkisi olacak yani."

        "OLUMLU OLUMSUZ YANLARINI ORTAYA KOYUYORUZ"

        "Kim olursa olsun bağımsız bir yargıya tabi olmazsa, hakemlik müessesi olmazsa sıkıntılı bir durum olur diye düşünüyoruz. Başkanlık sistemine karşı değiliz. İlk dile getiren biziz. Ama şu anda getirilen sistemde bu şekilde. Bununla ilgili bağlayıcı bir karar almadık. Olumlu ve olumsuz yanlarını ortaya koyuyoruz. Sonuç inşallah milletimiz için hayırlı olur"

        "ŞEHİTLERİMİZİN YÜZÜNE NASIL BAKACAĞIZ?"

        "Cenevre'de yapılan görüşmeler KKTC'nin topraklarının 4'te birinin Rumlara verilmesi kabul ediliyor. Şehit kanıyla alınan toprağın masa başında verilmesi kabul edilebilir bir şey değil. Bu topraklara Rumların yerleştirilmesi, Türk askeri varlığının ortadan kaldırılması gibi konularda uzlaşılmaya çalışılıyor. Kulaklarımıza inanamıyoruz. O zaman barış harekatını neden yaptık? 74 barış harekatıyla tüm kazanımlardan vazgeçeceksiniz, devletinizi lahvedip 3-4 dönem Rumların boyunduruğu altında yaşayacaksınız. Biz şehitlerimizin yüzüne nasıl bakacağız?"

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa