Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika SON DAKİKA! Başkanlık teklifi önümüzdeki hafta Meclis'e gelecek

        Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Çankaya Köşkü'ne yeni anayasayı görüşmek üzere bir araya geldi. Başbakan Binali Yıldırım, MHP lideri Bahçeli ile yaptığı ortak açıklamada, "MHP ile yürüttüğümü müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirmeler yapılacaklar, önümüzdeki hafta AK Parti olarak anayasa değişiklik teklifini sunmuş olacağız" dedi. Yıldırım, "Bu değişiklikte Cumhurbaşkanı'nın partisi ile ilişki devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur" diye konuştu. Başbakan Yıldırım, teklifin Meclis'te kabul edilmesinden sonra referandum sürecinin başlayacağını da sözlerine ekledi.

        Anayasa değişikliği müzakereleri konusunda iki parti arasındaki son pürüzler değerlendirildi.Saat 14:00'de başlayan görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

        İLK AÇIKLAMALAR

        MHP lideri Devlet Bahçeli, "Bugünkü görüşmemiz son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde TBMMye bir metin sunulmuş olacaktır" dedi.

        Başbakan Binali Yıldırım da, "Anayasa'da sınırlı değişiklik yapılması memleketimizin gündemindedir. MHP ile yürüttüğümü müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirmeler yapılacaklar, önümüzdeki hafta AK Parti olarak anayasa değişiklik teklifini sunmuş olacağız. Sonraki iş Meclis iradesidir. 330'u aşması gerekiyor ki referandum süreci başlasın. Yapılmak istenen bellidir. 2007 seçimlerinin çıkmaza girmiştir. Bu mevcut durumun, mevcut Anayasa ile uyumlu hale gelmesi, parlamentonun güçlenmesi, icranın da istikrarı ve güveni sağlaması için bu şekilde değişiklik geleceğimiz için, siyasi istikrar için çok yerinde bir karardır" dedi.

        Başbakan Yıldırım "En önemli değişiklik" diyerek, "Bu değişiklikte Cumhurbaşkanı'nın partisi ile ilişki devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur" ifadelerini kullandı.

        Başbakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

        "AK Parti imzasıyla bu teklif sunulacak. Bu metin MHP ile uzlaştığımız metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde gündeme gelecek. 1-2 gün içerisinde maddeleri arkadaşlarımız bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacak. Yeni getirilecek teklifte Cumhurbaşkanı'nın partisi ile ilişiği devam edecek. Seçim Kanunu'nun Anayasa'da yeri yok. Gizli saklı bir şey olmaz. Her şey milletimizin gözü önünde, aleni şekilde olacaktır. Yapılacak değişikliklerin asıl amacı istikrarın devamı. Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra, 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra 60 günlük süreç daha ilave edebilirsiniz. Yazın başında böyle bir durum olabilir. Seçim diye bir şey sözkonusu değil. Gündemde seçim yok. Vatandaş işine gücüne bakacak. Seçimle vatandaşımızın vaktini ve parasını israf etmememiz gerek."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa