Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Tuğrul Türkeş: OHAL'de anayasa değiştirilmemeli

        Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, OHAL döneminde anayasa değişikliği yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, "OHAL’i tatbik ettiğin bir ülkede anayasa gibi temel bir yasayı değiştirmemelisin" dedi. Türkeş, idam cezasının geri getirilmesinin zor olduğunu da sözlerine ekledi.

        Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e konuşan Türkeş, anayasa değişikliği ve referandum sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. Türkeş, anayasa değişikliği referandumunda Turgut Özal dönemini hatırlatarak, referandumda yüzde 50'nin altında oy çıkması durumunda erken seçim tartışmasının çıkacağına işaret etti. Türkeş şunları söyledi:

        "Referandum genel seçim değildir. 7 Haziran’da yüzde 41 alırsın, 1 Kasım’da yüzde 49.5’e çıkarırsın ve mutlak galipsin. Referandumda aynı yüzde 49.5’u aldığında seçimi kaybettin demektir. Referandumu kaybetmek cumhurbaşkanının yasal ve meşru olduğunu tekrar tartışmaya açar. AK Parti’nin buna dikkat etmesi lazım. Referandumda yüzde 49 dahi alsa AK Parti referandumu kaybetmiş olur ve opsiyonlardan biri de takviminden önce seçim yenilemek olabilir. Ben parti içinde de bunu söylüyorum. Referandumu kaybettin, iddianı kaybettin, bunu da sana 40 milletvekilli bir parti yaptırdı. Bunun bir bedeli olur. Asgaride seçime gitmen gerekir gibi bir durumla da karşı karşıya kalabiliriz."

        "İDAM ZOR"

        İdam tartışmalarına da değinen Başbakan Yardımcısı Türkeş, "Ben bugün Türkiye’de idamın geri getirilmesinin zor olduğunu, bunun faydasından çok zararı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

        "OHAL'DE ANAYASAYI DEĞİŞTİRMEMELİSİN"

        Olağanüstü Hal (OHAL) süresinin uzatılmasına ve sürece değinen Tuğrul Türkeş, "Uzatılıp uzatılmayacağına bakılacak ama Olağanüstü Hal’deki bir ülke anayasa değiştiremez. Diyelim ki hükümet ocak sonunda yeniden uzattı OHAL’i. Ondan sonra yapılır referandum. Önce yapılmamalı. Ben bunu söyledim. Şimdi bu röportaj yayınlandıktan sonra buradan duman çıkabilir. Ama iyi olur çünkü bunun tartışılması gerekiyor. OHAL’i tatbik ettiğin bir ülkede anayasa gibi temel bir yasayı değiştirmemelisin" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa