Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Işık Koşaner istifa sonrası ilk kez konuşacak

        TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu bugünden itibaren komutanları dinlemeye başlıyor. Komutanlara FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sızmasına niçin engel olamadıkları sorulacak.

        Komisyon toplantıları salı, çarşamba ve perşembe günleri gerçekleştirilecek. Her komutan için bir gün ayrıldı. Komisyon ilk olarak bugün Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar’ı dinleyecek. Ardından emekli genelkurmay başkanları, görevde bulundukları sıralamaya göre TBMM’ye gelecek.

        Yarın eski Genelkurmay Başkanlarından Hilmi Özkök, perşembe günü Yaşar Büyükanıt komisyonda dinlenecek. Gelecek hafta da İlker Başbuğ, Işık Koşaner ve son olarak Necdet Özel’in komisyonda dinlenmesi planlandı. Ağustos 2011’de görevinin henüz ilk yılını tamamlarken istifa eden Işık Koşaner, görevi döneminde ve istifası sonrasında hiç açıklama yapmamıştı. Bu nedenle özellikle Koşaner’in ne diyeceği ilgi odağı olacak. Büyükanıt ise albay rütbesiyle 1986’da Kuleli Askeri Lisesi Komutanı olarak görev yaparken, Gülen Cemaati’nin sınav sorularını çok sayıda askeri lise öğrencisine verdiğini tespit etmişti. Bu olay, cemaatin TSK’ya sızma girişimine dair ilk tespit olarak anılıyor.

        FETÖ, Büyükanıt’ı “Umut Kitabevi’nin bombalanması” davasında sanık yapmaya çalışmıştı. Başbuğ ise kumpas davaları çerçevesinde 26 ay hapis yatmıştı. FETÖ her iki komutanın göreve gelmelerinin hemen öncesinde de kamuoyu yaratarak Genelkurmay Başkanlığı’na atanmalarını engelleme girişiminde bulunmuştu.

        Murat GÜRGEN/ ANKARA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa