Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Adli Yıl açılış töreni başladı

        Adli Yıl Açılış Töreni Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı.Açılışı konuşmasını Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit yaptı. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yapması için kürsüye davet edildi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu törene katılmadı.

        Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirityaptığı açılış konuşmasında, FETÖüyelerinin de herkes gibi adil yargılanacağını söylerken, Batı'ya, "Batılı dostlarımız hayal kırıklığı yarattı" mesajını verdi. Cirit ayrıca, yapılacak yasa değişikliklerinde Yargıtay'ın görüşünün de alınması gerektiğini yönündeki isteğini dile getirdi. İşteYargıtay Başkanı Cirit'inaçılış konuşması:

        "Geçen yıldan bugüne kadar önemli değişiklikler oldu. İstinaf mahkemeleri faaliyete girdi, bunu Yargıtay olarak önemsediğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bunun yanısıra yargı üzerindeki ağır iş yükünün kaldırılması için çok önemli toplantılar yaptık. Yargıtayımızın bütün kararlarını kamuoyu erişimine açtık.

        15 Temmuz, devletin tüm kurumlarında olduğu gibi yargımızda da önemli sarsıntılar meydana getirmiştir. Kişisel ve kurumsal anlamda her türlü fedakarlığa hazır olduğumuzu rahatlıkla söylemek istiyorum.

        Yargıtay'da görev yapan, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

        Çağdaş değerlere sıkı sıkıya bağlı kaldığımız takdirde kültürel çeşitliliğimizi büyük bir zenginliğe dönüştürebiliriz.

        Gerçek dindarlık ve hoşgörü herkesi dini ve fikriyle hoşgörmektir. Yaradılanı yaradandan ötürü sevmek felsefesi geniş kitlelelere ulaşmıştır.

        Uzlaşı kültürünü genişletmemiz gerekmektedir. Bizler ancak birbirimizi kucaklayarak uçabiliriz.

        Darbe kalkışmasından sonra toplum olarak gösterdiğimiz birlik ve beraberlik geleceğe yönelik inancımızı pekiştirmiştir.

        Terör öncelikle insanların en temel hakkı olan yaşam hakkını tehdit etmektedir. Ülkemizde sürmekte olan terör insan hakları ve demokrasiler için tehdit oluşturmaktadır. Bir insanlık suçu olan teröre karşı birlikte mücadele etmek zorunluluktur.

        Terör örgütlerinin kullandıkları araçların devletlerin tekelinde olduğu saklanamaz bir gerçektir. Devletler özellikle silahların terör örgütlerinin eline geçmesini önleyici tedbirler almak zorundadır. Teröre destek veren ülkelerin bu silahların bir gün kendilerine çevrileceğini de bilmelidir. Silahın sahibine sadakatı yoktur. Teröre doğrudan destek veren ülkelerin uluslararası sözleşmelere uygun davranmalarını bekliyoruz.

        Hukuk devleti olarak terörle mücadelenin zorluğu bilinmektedir. Devletimiz hukuktan vazgeçmeden mücadelesini sürdürmektedir.

        Bölge halkının teröre karşı duruşunu takdirle karşılıyoruz.

        15 Temmuz'da milli birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, hukuk devletine tüm evrensel değerlere yönelik FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırı sadece bir darbe olarak nitelendirilemez. Sonu gelmeyen bir çatışma içine girecek bir sonucu doğuracak bir saldırıdır. Bir anda ülkenin kan gölüne girmesine neden olacak bir eylemdir. Bitmeyecek iç çatışmaları, kardeş kavgalarını doğurabilecek bir eylemdir. Kamu düzeninin bir daha geri gelmemesi sonucunu doğuracak bir eylemdir. Türkiye'nin bölünmesini değil yok edilmesini amaçlayan bir saldırıdır.

        "HUKUK BİR SİLAH GİBİ KULLANILMIŞ..."

        Bu hain örgütü ve destekçilerini etkisiz hale getiremezsekgelecekte de benzer saldırılara maruz kalabiliriz.

        15 Temmuz'da yapılan saldırı batılı dostlarımız tarafından güçlü şekilde kınanmamış, hayal kırıklığı yaratmıştır.

        15 Temmuz'da çok net bir şekilde anlaşıldığı şekilde sahte belge, yasadışı dinleme gibi tedbirler aracılığı ile hukuk bir silah gibi kullanılmış emniyet ve silahlı kuvvetlerde militanlar yerleştirilmiştir.

        Hakkında suç isnadı olan herkes gibi FETÖ üyeleri de adil ve tarafsız mahkemelerce uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanacaklardır. Hukuk devletinin kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam olarak uygulanmasıyla mümkün olacağından kuşkumuz yoktur. İradelerini ipotek altına aldıran hakimlerin yetkilerini bir silah gibi kullanmasının yanlış olduğunu anlamak için hukukçu olmaya gerek yoktur. Biraz mantıklı, biraz vicdan, biraz ahlak sahibi olmak yeterlidir. Hakimin tarafsızlığı, bağımsızlığı kadar önemlidir. Adalet arayanın da elleri temiz olmalıdır.

        "ANAYASA VE YASA DEĞİŞİKLİKLERİNDE YARGITAY'IN DA GÖRÜŞÜNÜN ALINMASI ÖNEMLİ"

        Son günlerde devleti ve toplumu derinden etkileme potansiyeli taşıyan anayasal ve yasal değişikliklerden en çok etkilenecek olan Yargıtay'ın da görüşünün alınmasının önemli olduğu kanaatindeyim.

        En gelişmiş hukuk sistemi hakları en çok koruyandır.

        Hakimin enteleküel bir birikimin olması da şarttır. Hakimin tarafsızlığı en az bağımsızlığı kadar önemlidir.

        Her türlü cemiyet, cemaat çıkarının toplum çıkarının yerine ikame edilmesi hiçbir hukuk düzeninin hoş görmediği bir anlayıştır. Adalet arayanın elleri temiz olmalıdır.

        Yargının en önemli sorunlarından biri artan iş yüküdür.

        Yargıya ilişkin tüm kurumların bütünsel bir değerlendirmesi yapılmadan gerçek anlamda bir yargı reformundan söz edilmesi mümkün değildir. Dünyadaki gelişmiş yargı sistemlerinin iyi örnekleri alınabilir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa