Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 18 milyon mesaj deşifre oldu, bin kişi gözaltına alındı

        Neşet DİŞKAYA/HABER MERKEZİ

        FETÖ üyelerinin kullandığı kriptolu mesajlaşma ağı ‘ByLock’un şifresinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT ) tarafından kırılmasından sonra bu sistemi kullandığı tespit edilen 55 bin kişinin 18 milyon mesajı deşifre edildi.

        Mesajları tek tek incelemeye alan MİT ’in, gözaltı işlemleri için emniyet birimlerine liste gönderdiği ortaya çıktı.

        Şimdiye kadar ‘ByLock’ mesajlaşma ağını kullanan bine yakın kişinin gözaltına alındığı bildirildi. FETÖ’nün kriptolu ‘ByLock’ sistemini 2013 ile 2015 yılları arasında kullandığı belirlendi. Yaklaşık 3 yıl öncesine kadar android işlemcili cep telefonlarının indirme mağazası olan Google Play ve Store’de bulunan ByLock’un daha sonra kaldırıldığı öğrenildi.

        Ancak FETÖ tarafından bu programın daha da genişletilerek örgüt üyelerinin telefonlarına flash bellek veya bluetooth ile yüklendiği tespit edildi. 2015 sonrasında FETÖ’nün başka bir kriptolu mesajlaşma ağı olan Eagle’ı kullanmaya başladığı belirtildi.

        FETÖ’nün iki yıl boyunca kullandığı ‘ByLock’un şifresi MİT tarafından kırıldı. Bu sistemi kullanan 55 bin kişinin yazdığı 18 milyon mesajın da deşifre edildiği öğrenildi. Deşifre edilen 18 milyon mesajın içeriğinin tek tek incelendiği bildirildi.

        ByLock mesajlaşma ağının şifresinin çözülmesinden sonra FETÖ’nün ‘kriptolu’ olan ve bugüne kadar hiç tespit edilemeyen çok sayıda üyesinin de belirlendiği öğrenildi. MİT ’in mesajları incelemesinden sonra FETÖ ile bağlantılı olabilecek kişilerin listesini emniyet birimlerine gönderdiği belirtildi. Şimdiye kadar listede ismi bulunan yaklaşık bin kişi Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa