Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: B ve C planını düşünmek istemiyoruz

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşılığından gıyabi tutuklu Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesine ilişkin, "Biz tabii ki B ve C planını düşünmek istemiyoruz. Bugüne kadar ABD istediği zaman teslim ettik teröristleri. ABD'nin de bu teröristi bize iade etmesini bekliyoruz." dedi.

        Ankara'nın Kazan ilçesinde "demokrasi nöbeti" tutan vatandaşlarla bir araya gelen Çavuşoğlu, Kazan Belediyesini ziyaret ettikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Çavuşoğlu, "Amerika, FETÖ elebaşı Gülen'i iade etmezse Türkiye'nin bir B planı var mı?" sorusu üzerine, "Biz tabii ki B ve C planını düşünmek istemiyoruz. Bugüne kadar ABD istediği zaman teslim ettik teröristleri. ABD'nin de bu teröristi bize iade etmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

        "Bunun size faydası yok"

        ABD'ye bu konuda belgeleri verdiklerini, tüm delilleri teslim ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, iki ülke arasında bu konuda iade anlaşması olduğunu hatırlattı.

        Türkiye'nin bugüne kadar bu anlaşmaya hep uyduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Terör örgütlerine sahip çıkan Avrupa'daki ülkelere söylüyoruz, bunun size de faydası yok. Bugüne kadar bizim iade ettiğimiz teröristleri de serbest bıraktınız, onları da adeta serbest bırakarak zemin hazırladınız da ne oldu? Maalesef Avrupa'nın birçok yerinde de terör saldırıları oldu." değerlendirmesinde bulundu.

        Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden istediği çok sayıda PKK'lı, DHKP-C'li terörist bulunduğunu dile getirdi.

        "Sabancı'yı katleden teröristler Avrupa'da rahatlıkla dolaşabiliyor"

        Teröristlere sahip çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

        "Bugün bu ülkede çok önemli bir iş adamı Sabancı'yı katleden teröristler, Belçika'da rahatlıkla dolaşabiliyor. Peki, Belçika'ya bir faydası var mı? İşte maalesef Belçika da sürekli terör tehdidi altında. Terörist kim olursa olsun, buna sahip çıkmak doğru değildir. Yardımcı olmak, yataklık yapmak çok tehlikelidir yani koynunda yılanla yatmaya benzer. Seni de sokar bir gün, besleme. Avrupalıların Türkiye karşıtlığı duygularından arınarak daha sağduyulu, gerçekçi, ahde vefa ile hareket etmesi, çifte standarttan uzak durması, dürüst olması gerekiyor. Bizim beklentimiz bu."

        KAZAN'A 'KAHRAMANLIK MADALYASI' TEKLİFİ

        Bakan Çavuşoğlu, Kazan ilçesine "Kahramanlık Madalyası" verilmesi teklifiyle ilgili soruyu da yanıtladı.

        Daha önce bu ilçeye Başbakan Binali Yıldırım ve bazı bakanların geldiğini anımsatan Çavuşoğlu, "Böyle bir öneri mutlaka konuşulmuştur. Tüm arkadaşlarımızla, hükümetimizle sadece kahramanlık unvanı verilmesi değil, hangi unvan uygun görülürse Kazan'a ve Kazan halkı ne ister, ne talep ederse biz onu gerçekleştirmek için her şeyi yaparız. Canını malını bu ülke için, bayrağı için, devlet için, seçtiği hükümet için ve oylarıyla cumhurbaşkanı yaptığı Recep Tayyip Erdoğan için feda eden Kazan halkına da bizim canımız feda." diye konuştu.

        "FETÖ ONLARI DA BİRER TERÖRİST YAPTI"

        Çavuşoğlu, Türk milleti, askeri ve polisinin, darbe girişiminde bulunan hainlerle bir tutulamayacağına dikkati çekti.

        FETÖ'nün dini duyguları istismar ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Onların da aileleri, anaları babaları var. Onları ne umutlarla hayallerle doğurdular, okutmak istediler. Vatanına, milletine hayırlı evlat olmaları için belki de dua ettiler ama yüce dinimiz İslam'ı da suistimal eden o hain FETÖ, onları da çetesine kattı ve onları da birer terörist yaptı." ifadelerini kullandı.

        Dünyanın her yerinde bu hainlere karşı kararlar alındığını aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

        "İlk kararı alan Somalili kardeşlerimiz oldu. Kapattılar ve sınır dışı ettiler. 'Türkiye'ye ihanet edenler Somali'de yaşayamaz' dediler. Dünyanın her yerinde bu hainlerin peşindeyiz. Türkiye'den kaçanların da peşindeyiz, izindeyiz, onları da getireceğiz, onlardan da hesap sorulacak. Düşünebiliyor musunuz, asker kıyafetiyle Yunanistan'a gidip sığınan adamdan adam olur mu, Türk olur mu? Bunların bir senedir PKK terör örgütüyle kucak kucağa olduğunu, onlara devletin tüm sırlarını sattıklarını, verdiklerini biliyoruz. Yurt dışında Türkiye'ye karşı tüm lobilerle beraber olduklarını söylüyorduk. Türk düşmanı lobileri biliyorsunuz. Bu hainler onlara para akıttılar hem de 'himmet' diye garibanların traktörlerini, araçlarını, evlerini satarak alıp parasını dışarıdaki Türkiye düşmanlarına verdiler. Türkiye'de bunun hesabı sorulacak."

        Çavuşoğlu, yurt dışına kaçanların da nerede olursa olsun getirileceğini dile getirdi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa