Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Askeri lisede okuyan 5 bin öğrenciye, fen ve sosyal bilimler lisesi yok

        Lütfi ERDOĞAN/ANKARA

        Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kanun hükmünde kararname (KHK) ile askeri liselerin kapatılmasının ardından bu okullarda eğitim gören öğrenciler için yol haritasını belirledi. MEB’in üzerinde çalıştığı uygulama, daha önce kapatılan polis koleji öğrencilerine uygulanan sistemle benzerlik gösteriyor. Askeri liselerde eğitim alan 5 bine yakın öğrencinin liseye geçiş puanı bulunuyor. Bu nedenle öğrencilerin askeri liseden alınıp normal liselere yerleştirilmesi önünde bir engel bulunmuyor. Okullara yerleştirme işlemleri öğrencinin 8. sınıfta girdiği Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ortak sınavlarından aldığı puana göre yapılacak. Yerleştirmelerde öğrencilerin yapacağı tercihler de göz önünde bulundurulacak. MEB, söz konusu öğrencilerin liselere yerleştirilmesi için askeri liselerde okutulan derslerle normal liselerde yer alan derslerin müfredatını karşılaştırdı. Müfredattaki farklılık nedeniyle fen ve sosyal bilimler liselerini tercih edemeyecek bu öğrencilerin sadece imam hatip, meslek ve Anadolu liselerine tercih yapabilmesi kararı alındı.

        İMAM HATİP YOLU

        Buna göre bu yıl askeri lise sınavları yapılmadığı için 9. sınıf öğrencisi bulunmuyor. Öğrenci yerleştirme işlemleri 10. sınıftan itibaren yapılacak. Yapılan müfredat karşılaştırması çalışmasına göre 10. sınıftaki öğrenciler imam hatip, meslek ve Anadolu liselerine; 11 ve 12. sınıf öğrencileri ise Anadolu liselerine gidebilecek. Askeri liselerde eğitim gören öğrencilerin ailelerine de ulaşılarak nakil hakkında ayrıca bilgilendirme yapılacak.

        MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, kapatılan İstanbul Kuleli Askeri Lisesi, İzmir Maltepe Askeri Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, İstanbul Heybeliada Askeri Lisesi, Ankara Bando Astsubay Hazırlama Okulu’nda yaklaşık 5 bin öğrenci bulunduğunu söyledi. Tekin, bu öğrencilerin nakil süreçlerine ilişkin bütün çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Daha önce benzer bir çalışmayı polis kolejindeki öğrenciler için de yaptıklarını hatırlatan Tekin, askeri liselerdeki öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından tedbir aldıklarını belirtti. Bu hafta içinde nakil işlemlerinin tamamlanacağını söyleyen Tekin, şu bilgileri verdi:

        “Geçen yıl 9. sınıfta okuyup bu yıl 10. sınıfa geçen öğrencilerimiz, fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki bütün ortaöğretim kurumlarını tercih edebilecek. Fen ve sosyal bilimler liseleri 9. sınıftan itibaren farklı bir program uyguluyorlar. Dolayısıyla müfredat arasında uyumsuzluk açısından bu liseler hariç tutuldu. Örneğin Bando Mızıka Okulu’ndaki çocuklar güzel sanatlar liselerine nakil yoluyla başvuru yapabilecek. 10. sınıfta müfredat farklılaşıyor. Meslek liselerinde, imam hatip liselerinde farklı bir müfredat uygulanıyor. Dolayısıyla 10. sınıftan 11’e, 11’den 12’ye geçen öğrenciler, sadece puanlarına uygun Anadolu liselerine kayıt olabilecek.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa