Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakan Efkan Âlâ: Emniyet ve Jandarma İstihbarat’tan bilgi gelmedi

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Efkan Âlâ

        İSABETLİ İŞ YAPMIŞIZ: 17-25 Aralık’tan sonra Emniyet’te 35 bin kişinin yerini değiştirmiştik. Ne kadar isabetli iş yapmışız.

        İSTİHBARAT GECİKMESİ: Önceden haberimiz olsaydı çok şey değişirdi. Önce harekete biz geçerdik. Hepsini görevden alırdım. KPSS sorularını çalanların çoğu, sıkıyönetim komutanı olarak atananların eşleri. Onlarla ilgili zaten soruşturma var.

        JANDARMA KOMUTANI REFERANS: Jandarma merkezde özel kalem müdürü albayı da görevden almıştık. Jandarma Genel Komutanı, “Bunu ben tanıyorum. Şöyle iyidir, böyle iyidir” dedi. Tayini çıktığı halde onu tuttu. Tayini çıkmış adam, darbe girişiminde Jandarma’yı organize etti. Bu terörist yapının unsurlarıyla organize etmiş.

        SİSTEM DÖNÜŞMELİ: Sistem her tarafından ses gelen bir araca benziyor. Bizim sistemimiz kriz çıkmadan düzeltilemiyor. FETÖ darbesine gösterilen bu direniş devlette yeni yapılanmaya neden olur. Güç temerküzü değil, güçlerin ayrı ayrı yönetildiği ve siyasetin yönettiği bir sistem olmalı.

        EMNİYET İSTİHBARAT’TAN GELMEDİ: Bir haber gelmedi. Beyin takımı oluşmuş içlerinde. Askerden bilgi alınmalıydı, Emniyet de bilgi almalıydı. Terörist FETÖ yapılanmasının içinden niye bilgi alınamadı? MİT’in 4-5 saat önce haber alması bunların tezgâhını bozdu. Emniyet İstihbarat’tan alınamadı. Jandarma İstihbarat’ın ise başını değiştirmiştik ama içini değiştirememiştik. Oradan hiçbir istihbarat alınamadı. MİT Müsteşarı’mızla da görüşüyoruz. Bu tür duyumlar teyit edilmeden haber verilmiyor. Düşündükleri an böyle bir şey duyulmalı.

        GENELKURMAY’IN EMİRLERİ: O saatten sonrasının izahı yok. Daha önce de bu terörist yapının içinden istihbarat alınmalıydı. O saatten sonra komutanlar düğüne gidiyor. Cumhurbaşkanı’mız, Başbakan’ımız aranmalıydı. Ben aranmalıydım.

        İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, aralarında HABERTÜRK Gazetesi Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in de olduğu gazetecilerle bir araya geldi.
        İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, aralarında HABERTÜRK Gazetesi Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in de olduğu gazetecilerle bir araya geldi.

        JANDARMA İÇİŞLERİ’NE: Jandarma’yı Emniyet Genel Müdürlüğü gibi her şeyiyle İçişleri Bakanlığı’na bağlayacağız. İstihbaratıyla, kadrolarıyla bağlayacağız. Bu işlerin kenarında, köşesinde olmayacaklar. Daha önce yarısını yapmıştık, şimdi tamamını yapacağız. Genel olarak istihbarat, Türkiye’nin ihtiyaçları dikkate alınarak yeniden kurgulanacak.

        EMEKLİ EDİYORUZ, GERİ GELİYORLAR: Adamları emekli ediyoruz bu işlerin içinde diye, teker teker geri geldiler. Danıştay’da itirazlar yapıldı. Şimdi o kararı veren hainlerin 2 bin 500-3 bini tutuklandı. Öyle bir yapıyla, bürokratik oligarşiyle yönetiliyor. Manzara ortada, reform ihtiyacı ortada.

        PKK-FETÖ İRTİBATI: Telsiz görüşmelerinde PKK’nın bunların bazılarından bilgi aldıklarına dair konuşmalar, sınır geçişlerinde nasıl işbirliği yaptıklarına dair konuşmalar çıkıyor. Bir bomba transferinin Suriye sınırından ta Türkiye’nin içlerine kadar yapılırken, bir jandarma astsubay ve bir subayın ilgisinin olduğunu yakalanan bir kişi söylüyor. Bu kişiler hakkında soruşturma açıldı. Bu yapının terörle işbirliği yapması sürpriz, şaşırtıcı değil.

        ŞİZOFRENİK DURUM: Cumhurbaşkanı’nın korumalarının tamamını değiştirmiştik. Bunlar eskiden beri hangi şeyden öğrendiyse başka bir girişimde bulundular. Bir şizofrenik durumla karşı karşıyayız. Akıl seviyesinin altında bir yapıyla karşı karşıyayız. Fırsat bulduklarında o şizofrenik hedeflerini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bu bir hoca değil (F. Gülen), hocaya saygı duyulur. Bu bir terörist, sefil adam.

        O GECEYİ ANLATTI

        HAKAN FİDAN ARADI: 21.20 uçağı ile Erzurum’dan hareket ettim, 23.02’de Ankara’ya ulaştım. Telefonu açtığımda korumam, “Efendim, sosyal medyada ‘Darbe oluyor’ diye haberler geçiyor” dedi. O sırada MİT Müsteşarı Hakan Fidan aradı.

        ‘HEMEN AÇIKLAMA YAPIN’: Harekât Başkanı Tümgeneral Arif Çetin’e, “Hemen televizyona çıkın, açıklama yapın” dedim. Darbeciler, “Jandarma Genel Komutanlığı ele geçirilmiştir” diye mesaj geçiyorlar. Hemen Arif Paşa mesaj çekti, “Bunlar darbecilerdir, dinlemeyin” diye.

        ÖZEL HAREKÂT’I GETİRDİK: Güneydoğu’dan, Karadeniz’den Özel Harekât’ı uçaklarla getirdik. Esenboğa’ya inemediler. Nevşehir’e bin 500 Özel Harekâtçı’yı getirdik. Bin 500 Özel Harekâtçı’yı da İstanbul’a indirdik.

        TAM YETKİ: Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı aradı. “Planı yaptım, Genelkurmay Başkanı’mızı kurtaracağım, sizden talimat ve yetki istiyorum” dedi. Ben de “Sadece kendi adıma değil, Cumhurbaşkanı ve hükümet adına tam yetki veriyorum” dedim. Jandarma Harekât Başkanı Arif Paşa, “Jandarma Harekât Merkezi’ni ele geçireceğim” dedi. “Yetkilisin” dedim. Arif Paşa, önce bir camiden, sonra bir inşaattan, sonra da bir vatandaşın evinden harekâtı yönetiyor. “Kusura bakmayın” diyor ve eve giriyor. “Harekât Merkezi’ni ele geçirin” diye talimat veriyor. Vatandaşlar önce Arif Paşa’yı darbeci zannediyor ama telefonla televizyonlara bağlanıp açıklama yapınca vatandaşlar o zaman darbe karşıtı olduğunu anlayıp börek ve çay getiriyorlar.

        ÖZEL HAREKÂT’A GÜDÜMLÜ BOMBA: 1’er ton ağırlığında lazer güdümlü 2 bomba atıyorlar. Polislerimiz helikoptere biniyorlar, bu kez helikopteri vuruyorlar. Toplam 50 kardeşimiz orada şehit oldu.

        TURGUT ARSLAN’I VURDULAR: Terörle Mücadele Daire Başkanımız Turgut Arslan’ı elleri bağlı olduğu halde başına yakın mesafeden 2 kurşun sıkarak vurdular. TEM Başkanı’mızı vuran Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi’nin özel kalem müdürü Jandarma Kurmay Albay Erkan Öktem yakalandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa