Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan: İdam cezası TBMM'den çıkarsa imzalarım

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNN International'a darbe girişimine ilişkin mülakat verdi.Erdoğan'ın bu akşam Yıldız Mabeyn Köşkü'nde CNN International'a yaptığı açıklamaların satır başları şöyle:

        15 TEMMUZ GECESİ YAŞANANLAR

        Marmaris'te 15 dakika daha kalsaydım öldürülecektim.An be an her şeyden haberim vardı. Atatürk Havalimanı'nda kontrol kulesinin kontrolünü ele geçirmişlerdi. Telefonda İstanbul'dan Emniyet Müdürü'ne, darbecilerin buradan boşaltılması emrini verdim. Havalimanındaki darbecilerin temizlenmesini emrettim. Havada olduğumuz için bazı iletişimsizlikler oldu. Pilota ne kadar havada kalabileceğimizi sordum, 3-4 saat kalabileceğimizi söyledi. F-16 uçaklarıyla ses hızının ötesinde uçuş yaptılar, biliyorsunuz bir sonik patlama oluşur ve bomba olarak algılanabilecek bir durumdur. Böyle bir ortamda oraya geçtik ve halkla oraya geldik.

        DARBE GİRİŞİMİNİN PLANLI OLDUĞU İDDİASI

        Bunlar dediğim gibi ne yazık ki asparagas ve yanlış yönlendirme, böyle bir şey planlanır mı? Bu kadar sivilin hayatını kaybetmesine göz yumulur mu? Bu insan vicdanına sığar mı? İnsan böyle bir şey yapabilir mi? Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının böyle bir şeyi kabul etmeleri mümkün olabilir mi? Çok açık bir şekilde söylüyorum, bugüne kadar silahsız görüntü veren bu güruh artık silahlı olarak ortaya çıkmış ve herkes de bunun gerçek olduğunu görüyor.

        GÜLEN'İN İADESİ

        Sözlü olarak Başkan Obama'ya ifade etmiştim, ancak bu hafta resmi talebimiz ABD'ye gönderilecektir.

        Çok basit, zaman zaman ben açıkladım, öncelikle biz resmi iade talebimizi yapacağız. Olumlu cevap gelmediği takdirde, yarın öbür gün Türkiye'de suçlu telakki ettiği birini isteyecek olursa ben Cumhurbaşkanı olarak onay vermem. Suçluların iadesi anlaşması var aramızda, ben size veriyorum, siz neden vermiyorsunuz? ABD böyle bir teröristi ülkesinde bulundurmamalıdır.

        İDAM CEZASI TARTIŞMASI

        TBMM'den idam cezası kararı çıkarsa altına imzamı atarım. Burada bir vatana ihanet suçu varve idam talebi hükümetimiz tarafından asla geri çevrilemez.

        DARBE GİRİŞİMİ SORUŞTURMASI

        Şüphesiz yargılamalar devam edecek. Ne kadar süreceğini tabii ki bilemiyorum, yargının bu süreçteki çalışmasını, gayretini takdirle karşılıyorum. TSK'nın içinde bu darbecilerin karşısına dikilen kararlı bir unsur var.

        Çok açık bir şekilde söyleyeyim, Türkiye'deki askeri üslerin hepsinde elektrik kesilmiş durumda, çünkü elektrik kesilmiş olmasa bu üslerden uçak kalkmış olacaktı ve buna izin veremezdik. Tabii ki geçici ve tabii ki elektrik tekrar geri gelecektir. Kimsenin böyle bir endişesi olmamalı. Amerikan askerlerinin güvenliği konusunda sorun yoktur.

        Bir defa terör gruplarıyla bizim uzlaşma düşüncemiz yoktur. Öncelikle terörizmin hiçbir parçası olmayan, halkını düşünen kişileri kucaklamaya hazırız. Tayyip Erdoğan'ın baskısının ne olduğunu ben de bilmiyorum, ama insanlara böyle bir iftira atmakla Erdoğan baskıcı olmaz. Eğer baskıcı olsaydı, cumhurbaşkanlığı oylamasında yüzde 52 oy almazdı. Eğer millet iyidir diyorsa, milletin kararlarına saygı duymak gerekir. Şu anda bakıyorsunuz, bazı uluslararası medya grupları FETÖ ile röportaj yapıyorlar ve soruyorlar. İkiz Kuleler vurulduğunda Bin Ladin ile görüşme yapılsaydı acaba bu nasıl karşılanırdı? Olumlu olur muydu?

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa