Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Wikileaks Nedir? Türkiye Belgeleri Ne Zaman Açıklanacak?

        Hükümetlerin gizli organizasyon ve bilgilerini ortaya çıkarması ile tanınan Wikileaks, İsveç merkezli uluslararası biryapılanmadır.

        Kurucusunun çinli muhalifler, ABD, Tayvan, Avustralya, Güney Afrika ve Avrupa ülkelerinden bazı gazeteciler ve şirketlerin bilişim uzmanları olduğu belirtilmektedir. Avustralyalı gazeteci Julian Assange ise organizyonun görünen yüzüdür.

        Kurulduğu an itibariyle wikileaks.org adlı internet sitesinde yayınladığı 1.2 milyon civarı döküman, siyasi camiada birçok taşı yerinden oynatmıştır. Bu yayın ve raporlarla çok sayıda yeni medya ödülünün de sahibi olmuştur.

        WikiLeaks 26 Temmuz 2010'da Amerikan ordusunun 2004-2009 yılları arasında Afganistan Savaşı'nda tutmuş olduğu 92.000 belgeyi The Guardian, The New York Times ve Der Spiegel gazeteleriyle birlikte açıklamıştır. Bireysel olayları da kapsayan günlükler, sivil kayıplar hakkında ayrıntılı bilgiler içermektedir. Belgeleri sızdıran er Bradley Manning görev yaptığı Kuveyt'teki Camp Arfijan üssünde tutuklanmıştır.

        WikiLeaks'in 29 Kasım 2010'da yayınladığı diplomatik belgeler dünya çapında ses getirmiştir. Yayımlanacağı söylenen 251.287 belgenin yaklaşık 2000 tanesi yayımlamıştır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa