Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı'nın kaldığı otele yapılan operasyonu, firari Tümgeneral Gökhan Şahin Sözmezateş yönetmiş

        Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz Cuma gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele yapılan saldırıyla ilgili önemli ayrıntı ortaya çıktı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in, 3'üncü helikopterden timlerin baskınını bizzat komuta ettiği öğrenildi. Ormanlık alanda mühimmatların da ele geçirildiği Marmaris'te komando birliklerinin general ve özel kuvvetlere bağlı diğer askerleri yakalamak için araştırmanın devam ettiği açıklandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele helikopterle havadan yapılan saldırıya karşı karadan roketatarla karşıLık verildiği ortaya çıktı.

        Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup askerin geçen cuma gecesi yaptıkları darbe girişiminin en dikkat çeken noktalarından birisi Marmaris olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilçede tatilini geçirdiği önceden belirleyen darbeci askerler, helikopterlerle ilçeye gelmişti. Çevreye ateş edip bomba atan darbeci askerlerle polis arasında çatışma çıktı. Çatışmada, biri Cumhurbaşkanlığı koruması, diğeri Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 2 polis memuru şehit oldu. Bölgeden uzaklaşan helikopterlerden 2'si Marmaris'te, 1'i de İzmir'de bulundu. Saldırıya katılan askerlerin yakalanması için de operasyonlar başlatıldı.

        CUMHURBAŞKANI'NA SALDIRI ÇİĞLİ'DE PLANLANMIŞ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele yapılan saldırıya ilişkin önemli ayrıntı da ortaya çıktı. Saldırı planı günler öncesinden Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda hazırlandığı tespit edildi. Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki 125'inci SAR Filo'ya bağlı MAK (Muharebe Arama Kurtarma) timleri, üç helikopterle 278 kilometre uzaklıktaki Marmaris'e gitmek üzere havalandı. Özel Kuvvetlere bağlı bir timin de yine saldırıda görev aldığı saptandı. Helikopterlerin Marmaris'e ulaşmasıyla başlayan baskını da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Hava Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in, bizzat yönettiği ortaya çıktı. Başarısızlıkla biten baskın sonrasında Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in de emrindeki darbeci askerlerle halen firarda olduğu öğrenildi.

        ANA JET ÜSSÜNDE SESSİZLİK

        Bu arada 15 Temmuzgecesi yaşanan darbe girişiminden sonra birçok gözaltının yaşandığı Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı kapılarına çıkışları önlemek için konulan araçlar çekildi. Askeri üsse girişleri görevli askerlerin koordine ettiği, ancak görevli polislerin de önlem amacıyla giriş yakınındaki bekleyişini sürdürdüğü açıklandı. Darbe girişiminden sonra üsteki tüm eğitim amaçlı uçuşlarda ikinci biri emre kadar durduruldu.

        ROKETATARLI PÜSKÜRTME

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele helikopterle havadan yapılan saldırıya karşı karadan roketatarla karşıLık verildiği ortaya çıktı.

        Helikopter, Cumhurbaşkanı'nın orada kaldığını düşünerek Casa de Maris Oteli'nin önüne gelip, uzun süre yere ateş etti. İçmeler ana yolu ile sahil arasındaki Turban Kavşağı'ndan helikoptere roketatar atıldı, ancak isabet etmedi.

        BAŞSAVCIDAN AÇIKLAMA

        Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otele saldıran askerler ve terör örgütü üyesi oldukları ileri sürülen 6 hakimin gözaltına alınmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Sayın Cumhurbaşkanının Marmaris ilçesinde bir otelde olduğunu bilen darbe taraftarı şüpheliler, helikopterlerle söz konusu otele intikal etmiş ancak sayın Cumhurbaşkanına ulaşamamışlardır. Sayın Cumhurbaşkanı ayrıldıktan sonra geride kalan Cumhurbaşkanlığı Koruma Şube'ye ait güvenlik görevlileri ve Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile gelen şüpheliler arasında çatışma çıkmıştır. Çatışma sırasında maalesef iki kahraman polisimiz şehit düşmüş, bazı güvenlik görevlilerimiz ise yaralanmıştır. Olaylara karıştığı değerlendirilen, aralarında Marmaris Garnizon Komutanı bir Tuğamiral'in de bulunduğu çeşitli rütbelerde 14 subay ve astsubay şüpheli gözaltına alınmıştır. Konuyla ilgili olarak Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı'yla koordineli şekilde etkin bir soruşturma yürütülmektedir. Olayda kullanılan helikopterlerden ikisi Bodrum ilçemizde, biri de İzmir vilayetinde ele geçirilmiştir."

        Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından açığa alınan adli ve idari hakimlerinden 6 şüphelinin terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını belirten Topuz, "Her iki soruşturma da halen devam etmektedir. Soruşturmalarla ilgili talebimiz üzerine gizlilik kararı verilmiş olup, soruşturmanın selameti bakımından basın yayın organlarının bu karara riayet etmelerinde, suç faillerinin irtibatlarının ele geçirilmesi bakımından büyük fayda bulunmaktadır. Soruşturmalar titizlikle yürütülmekte olup, Türk Ceza Kanunu'nun 309 ve devamı maddelere mümas eylemler sebebiyle sıfat ve görevi ne olursa olsun terör örgütü mensuplarının tüm irtibatlarının ortaya çıkarılması için tüm imkanlar seferber edilmektedir. Cumhuriyetin savcıları olarak, cumhuriyete kalkışan, mevcut siyasal sistemi ortadan kaldırmak maksadıyla masumları katledecek şekilde silah kullanan bu terör örgütünü bir daha ayağa kalkamayacak şekilde tarihe gömmek bizim en başta aziz milletimize olan borcumuzdur. Vatandaşlarımız bu örgütle ilgili ellerinde bulunan bilgi ve belgeleri gerek Cumhuriyet Başsavcılığımıza, gerekse kolluk birimlerine intikal ettirmeleri halinde hiç bir detay atlanılmadan titizlikle incelenecektir."

        İçişleri Bakanlığı'nın, darbe girişimi sonrası başlattığı soruşturma kapsamında Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan da açığa alındı.

        DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa