Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik YAŞ toplantısı nedir?

        Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ), TSK'nın tüm önemli meselelerini inceleyen ve bunlarla ilgili karar alan yüksek kuruldur.

        Savaş gücü çalışmaları, silahlı kuvvetlere ait olan kanun tasarıları hükümete bildirilmek üzere bu kurulda açıklanır. Şura başkanlığını Başbakan üstlenirken, Genelkurmay Başkanı,Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ile TSK'ya mensup tüm Orgeneral/Oramiral rütbesindeki komutanlar bu toplantıya katılır. YAŞ Genel sekreteri Genelkurmay II. Başkanıdır.

        Yüksek Askeri Şûra yılda iki kez toplanır, bunlardan biri Kanunda belirtildiği üzere Ağustos ayında, diğeri de teamülen Aralık ayındadır. Şûra'da, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup albayların general ya da amiralliğe terfileri ile bir üst rütbeye terfi edecek general ve amirallerin durumları görüşülür. Ayrıca çeşitli nedenlerden dolayı TSK'dan ihraç edilecek personel için de karar verilme merciidir.

        Yüksek Askeri Şûra'nın TSK'dan her türlü ilişik kesme kararlarına yargı yolu açıktır. Ancak Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askeri Şûra'nın kararları yargı denetimi dışındadır.

        YAŞ TOPLANTISI ERTELENECEK Mİ?

        Başbakan Binali Yıldırım YAŞ toplantısının ertelenip ertelenmeyeceği soruları üzerine;

        YAŞ toplantısına kısa süre var. Şartlar değerlendiriliyor. Bunun kararını verip kamuoyuna paylaşacağız. Bu terör örgütü paralel terör örgütüdür. Bu süreçte onlara katılan var mıdır, yok mudur, Türk adaleti bunu ele alacak ve gerçeği ortaya çıkaracaktır. Hiçbir şey hiç kimsenin yanına kar kalmayacak. Bu bizim milletimize borcumuzdur.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa