Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Selahattin Demirtaş: Saygısızlığa, ahlaksızlığa boyun eğmeyeceğiz

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bazı belediyelere kayyum atanması tartışmalarına ilişkin, "Böyle bir saygısızlığa, ahlaksızlığa boyun eğmeyeceğimizi her yerde haykırmalıyız." dedi.

        Demirtaş, partisinin TBMM Grup Toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Konuşmasında Dünya Mülteciler Günü'ne değinen Demirtaş, Türkiye'nin doğusundan veya güneyinden gelenlerin mülteci statüsünde olamadığını sadece batısından gelenlerin olabildiğini iddia etti. Demirtaş, mülteci hakkı ve hukukunun daha sağlam güvenceye alınması ve Türkiye'nin bu konudaki çekincelerini kaldırmasını istedi.

        Demirtaş, Türkiye'de gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevinde 39 gazetecinin bulunduğunu ileri sürerek, Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla sembolik olarak genel yayın yönetmenliği yapan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu'nun tutuklandığını bildirdi.

        Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti:

        "Ellerindeki yargı gücü şu haliyle onlara yetmiyor olacak ki halen tedirginler, korku içindeler. Geçen hafta HSYK, 3 bin 726 hakim ve savcının yerini bir gecede değiştirdi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek rakamıdır. Kendilerinin talimatına uymayan ne kadar hakim varsa tek tek hepsini çalışmışlar. Bu yeni taze bıyıklı bizim Adalet Bakanı, işi gücü bırakmış bununla uğraşmış. Bunların yeri neye göre değişecek? Dokunulmazlık dosyasından özellikle yargılanacak milletvekillerinin dosya dağılımına göredir. Düzenleme bunun için yapıldı.

        Şimdi, Danıştay ve Yargıtayda yeni düzenleme yapmak üzere kanun tasarısını Meclise sundular. Kendi düşüncelerine yakın hakim ve savcıları, Yargıtay'a mümkün olduğunca kaydırdılar. Orada belli bir oranın yakalandığını düşünmüş olacaklar ki şimdi sayıyı tekrar indirme kararı aldılar."

        Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneğinden yapılan harcamalara ilişkin bazı verileri paylaşarak, harcamaların seçim dönemlerinde arttığını ileri sürdü. Bazı belediyelere kayyum atanmasının tartışıldığını, yıllardır müfettişlerin belediyelerden çıkmadığını ve özellikle Diyarbakır ile Mardin'de belediyelerde müfettişlerin kesintisiz bir yıldır inceleme yaptığını ifade eden Demirtaş, bu incelemelere rağmen bir şeyin bulamadığını dile getirdi.

        "BELEDİYELERİNİZE SAHİP ÇIKMALISINIZ"

        Bazı belediyelere kayyum atanması tartışmalarına değinen Demirtaş, şunları ifade etti:

        "Ankara Büyükşehir Belediyesinin bütçesi Van'ın 15 katıdır. Sadece resmi bütçeleri, öz gelirleri falan hesaplandığında Van'ın belediyesi gecekondu gibi kalıyor. O para personel maaşını ödemeye doğru dürüst yetmiyor, bir de 'dağa gönderiyorsunuz' diye suçlayıp belediyelere el koymaya çalışıyorlar. Bunların hepsi yalan ve iftiradır.

        Ben buradan çağrı yapıyorum: O belediyeleri seçmiş olan insanlar, o belediye meclisini, belediye başkanlarını seçmiş olanlar, siz ne pahasına olursa olsun, bedeli ne olursa olsun belediyelerinize sahip çıkmalısınız. Mesele iradenizdir. Ne olursa olsun geri adım atmayın. Sanayi odası başkanları, esnaf odası başkanları, muhtarlar, belediye başkanı alınıp yerine memur atandığında onu tanıyacak mısınız? Onunla hiçbir şey yokmuş gibi çalışmaya devam mı edeceksiniz? Etmeyecekseniz çıkın iradenizi beyan edin. Böyle bir saygısızlığa, ahlaksızlığa boyun eğmeyeceğimizi her yerde haykırmalıyız. Eğer bir yerde hırsızlık var, 'teröre yardım var' diye kayyum atanacaksa saraya atanması lazım."

        Dış politikada yaşanan gelişmeleri eleştiren Demirtaş, "İsrail ile şimdi anlaşma imzalıyorlar. Hani, Mavi Marmara'dan sonra İsrail ile görüşmek vatana, millete ihanetti. Dün İsrail düşmanlığı üzerinde meydanlarda oy topladınız, bugün gizli kapalı kapılar ardında, İsrail hükümeti ile her türlü ahlaksız ikili anlaşmalar imzalıyorsunuz." diye konuştu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa