Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Vali Süleyman Tapsız'dan Kilis'e göç dalgası açıklaması

        Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Suriye rejim güçlerinin Halep'e yönelik başlattığı operasyonun ardından 30-35 bin kişinin Türkiye sınırına geldiğini söyledi. Sınıra gelen Suriyelilerin Azez'de kurulu olan kamplara yerleştirildiğini ve ihtiyaçlarının Türkiye'den karşılandığını ifade eden Vali Tapsız, hava saldırılarının sürmesi halinde 70 bin kişinin gelebileceğini de kaydetti. Öncüpınar'ın karşısında Suriye tarafında 9'uncu kampın da kurulduğunu hatırlatan Tapsız, "Dolayısıyla onları Türkiye'ye alma gibi bir ihtiyacımız şu anda yok" dedi.

        Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Öncüpınar Sınır Kapısı önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye'den gelen göç dalgasını değerlendiren Vali Tapsız, evlerini terk eden 10 bin civarında insanın ilk gün sınıra geldiğini son 48 saatte ise bu sayının 30-35 bini bulduğunu söyledi. Hava saldırılarının devam etmesi halinde en az 70 bin insanın gelebileceğini vurgulayan Vali Tapsız şunları söyledi.

        "Uluslararası toplumun bir konuda irade ortaya koyması gerekiyor. Bu da Rusya'nın sivillere yönelik olarak yapmış olduğu hava saldırılarını bir an önce durdurmasıdır. Bu durduğu takdirde bölgemizdeki olası kitlesel göç olmayacaktır. Bu engellenmiş olacaktır. Rusya'nın sivillere yönelik hava saldırıları devam ederse bölgemize Halep'in kuzeyinden en az 70 bin kişi olmak üzere daha fazla sayıda insanın gelme ihtimali bulunmaktadır. Bunların yaşanmaması için hem rejim güçlerinin, hem de Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını bir an önce durdurması gerekir."

        SINIRIN SURİYE TARAFINDA 9 KAMP VAR

        Son 3 yıl içerisinde Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Suriye'nin Esselame Sınır Kapısı ve çevresinde 8 kamp kurulduğunu anlatan Vali Tapsız, son gelişmelerin ardından 9'uncu kampın da kurulduğunu kaydetti. Suriye tarafında kurulan kamplar ile çatışmalardan kaçanların Türkiye'ye gelmeden kendi ülke topraklarında ancak Türkiye sınırına yakın noktada kalmalarına olanak sağlandığını da dile getiren Vali Tapsız şöyle konuştu:

        "Bizim son 3 yıldır karşı tarafta Valiliğimiz koordinesinde kurduğumuz 8 tane kamp var. Bu kampta 50-60 bin civarında insan kalıyor. Biz yeni gelen insanları da burada tutabilecek bir yeteneğe sahibiz. Bu nedenle şu anda gelen 30-35 bin kişinin kalabileceği bir imkan orada oluşturuldu. Dolayısıyla onları Türkiye'ye alma gibi bir ihtiyacımız şu anda yok. Ama olursa, olağanüstü bir kriz olursa bu konuda bütün kurumlar olarak 2 yıldır gerekli bütün hazırlıkları yaptık. Hiçbir sıkıntı yok. Orada uygun alanlarda altyapısı oluşturularak çadırlar kurulacak. Karşı tarafta bu insanların kalabileceği imkanları sağladık. Şu anda lojistik merkezimizden Suriye'deki kamplarda kalan 20 bin insana sıcak yemek ulaştırılıyor, 100 bin kişiye de ekmek dağıtımı yapılabiliyor."

        Vali Tapsız, Azez'deki kamplarda kalan Suriyelilerin her türlü taleplerinin Kilis'ten karşılandığını ifade ederken, bu insanlar için şu anda kahvaltı kumanyası ile ilgili ihtiyaç bulunduğunu ve bu konuda hayırseverlerin yardımlarını beklediklerini de sözlerine ekledi.

        DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa