Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem On binlerce kişi Türkiye'ye akın ediyor

        Güngör KARAKUŞ / Nurcan İNAL / Şefik DİNÇ / GAZETE HABERTÜRK

        Suriye’de Esad birliklerinin Rus jetlerinin desteğiyle Halep kırsalında başlattığı operasyonun ardından Azez’in köylerinden Kilis sınırındaki mayınlı alanlara yığılan binlerce Suriyeli, Esselame Sınır Kapısı’na yönlendirildi. Suriyelilerin bir bölümü, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nın inşa ettiği kamplardaki boş alanlara yerleştirildi. Türkiye’nin Öncüpınar Sınır Kapısı’nın 3 kilometre karşısında bulunan Esselame’de binlerce Suriyelinin endişeli bekleyişi devam ederken, Suriyelilerin kafileler halinde sınıra göçü dün de sürdü.

        TELDEN GEÇMEYE ÇALIŞANLAR OLDU

        Azez çevresindeki köylerden önceki gece gelen Suriyeli bir grubun, arabalarıyla ve yaya olarak ulaştıkları Kilis’in sınır köyü Arpakesmez’den telleri aşarak Türkiye’ye girmeye çalıştığı öğrenildi. Güvenlik güçleri tarafından engellenen Suriyeli grubun, Esselama Sınır Kapısı’na yönlendirildiği belirtildi. Azez’den Halep’e uzanan koridorun kesilmesi üzerine, yaklaşık 20 bin kişi Halep’in kuzeyindeki Azez’e, 10 bin kişi de şehrin batı kırsalına doğru yer değiştirdi.

        Esad güçlerinin yeni hedefinin, Rus jetlerinin desteğiyle Halep’in merkezini tamamen kuşatmak olduğu öngörülüyor. Rejim birliklerinin Halep’teki muhaliflerin İdlib ile bağlantılarını sağlayan yola saldırması halindeyse on binlerce kişinin Cilvegözü Sınır Kapısı’na yöneleceği belirtiliyor.

        800 BİN İNSAN SIKIŞTI

        İHH Kilis Sorumlusu Serkan Öktem, “Halep’in içerisinde şu anda çok farklı bir krizle karşı karşıyayız. Çünkü DAEŞ, PYD ve rejim güçleri arasında kalmış bir bölgeden bahsediyoruz. Bölge bizim için çok önemli. Yardım faaliyetlerini bir şekilde devam ettirmeliyiz. Çünkü Halep içerisinde yaklaşık 800 bin insandan bahsediyoruz ve burada yeni bir Madaya oluşmasını istemiyoruz. Yardımların ulaşması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

        AFAD ÖNLEMLERİNİ ALDI

        • ÖTE yandan, Suriyelilerin Türkiye’ye olası kabulleri durumunda gruplar arasında DAEŞ ve PYD’li teröristlerin de olabileceği istihbaratı, yetkililer tarafından değerlendiriliyor.

        SINIRA ASKER TAKVİYESİ

        Adana 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş ve Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgenaral Murat Soysal, dün sabah saatlerinde Öncüpınar Sınır Kapısı’nda ve karakollarda incelemelerde bulundu. Adana ve Malatya bölgesinden gönderilen komandolar sınır karakollarına ulaştı.

        GAZETECİLER SINIRDA

        Uzun zamandır yaya giriş ve çıkışına kapalı olan Öncüpınar Gümrük Kapısı, gazetecilerin akınına uğradı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Halep çevresindeki kamplardan kaçan yaklaşık 60-70 bin kişi Kilis’e doğru yöneldi” açıklamasının ardından, yerli ve yabancı basın mensupları Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda karargâh kurdu.

        YENI ROTA AZEZ-KİLİS, İDLIB-HATAY OLACAK

        Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşla birlikte 6.5 milyon Suriyeli ülkelerini terk etti. En büyük göç akınıysa Türkiye’ye oldu. 4 milyona yakın Suriyelinin Türkiye’ye geçtiği tahmin edilirken, resmi rakamlara göre 296 bini kamplarda olmak üzere halen Türkiye’de 2.5 milyon Suriyeli bulunuyor. Muhalif gruplar ile rejim güçleri, DAEŞ ile YPG ve bazı muhalif grupların kendi aralarındaki çatışmalarının yanı sıra koalisyon güçleri ve Rusya’nın hava bombardımanından kaçan milyonlarca Suriyeli sivil Ceylanpınar, Suruç, Akçakale, Kilis ve Yayladağı sınırından Türkiye’ye geçti.

        REJİMİN HEDEFİ: AZEZ

        Muhaliflerin elinde olan Halep’i ele geçirmek isteyen rejim güçleri, Rusya’nın da desteğiyle hafta başından itibaren Nubul ve El Zehra kasabalarını aldı. Türkiye ile Halep arasındaki 80 kilometrelik güvenli hattın 43 kilometrelik bölümünü kontrolüne alan ordu güçleri ile milis güçleri, muhaliflerin ikmal yollarını büyük ölçüde kesti. Çatışmaların ortasında kalan sivil halksa çareyi Türkiye sınırına kaçmakta buldu. Halep’in kuzeyindeki ilerleyişini sürdüren rejim güçlerinin asıl hedefiyse Tel Rıfat ve Mera kasabaları, oradan da Azez İlçesi’ni elde etmek. Esad güçlerinin ilerleyişi sonrasında Halep ve çevresinde yaşayan yaklaşık 350 bin Suriyeli tedirgin şekilde bekliyor. Yeni göç dalgasının rotasının ise Azez-Kilis ve İdlib-Hatay olması bekleniyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa