Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Anayasa Mahkemesi'nden yaşam hakkı ihlali kararı

        Anayasa Mahkemesi, askerlik hizmetini yapan Yaşar Durmuş'un cesedinin askeri bölgedeki ağaçta asılı bulunmasına ilişkin davada 20 yıllık zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi nedeniyle, yaşam hakkının gerektirdiği etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

        Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, vatani görevini yapan Durmuş, 1993'te izin dönüşü İstanbul'un Maltepe ilçesindeki askeri bölgede ağaca asılı halde ölü bulundu.

        Durmuş'un asıldığı ağacın üzerinde terör örgütü PKK propagandasının yapıldığı bez pankart bulundu. Otopsi sonucunda Durmuş'un ölüm sebebinin, başkaları tarafından asılması olduğu belirlendi.

        Durmuş'un yakınlarının şikayet ettiği 4 kişi, olaydan 2 yıl 8 ay sonra sorgulandı. Cumhuriyet savcılığı, 2013'te şüpheli olduğu ileri sürülenler hakkında hiçbir delil olmadığı, faillere ulaşılamadığı ve 20 yıllık zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

        Karara yapılan itiraz, Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi.

        Bunun üzerine, Yaşar Durmuş'un yakınları, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

        Başvuruda, soruşturmada özenli ve hızlı araştırma yapılmadığı, dosyanın görevsiz cumhuriyet savcılığında 2 yıl bekletildiği, cinayetin örgütle ilgili yönünün aydınlatılması konusunda çaba gösterilmediği, kamu görevlilerinin olaya katkılarının araştırılmadığı, şüpheli ve şikayetçilerin ifadelerinin alınması için uzun yıllar beklenildiği iddialarına yer verildi.

        Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 17. maddesinde güvenceye alınan yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Başvuruculara, 60 bin lira manevi tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.

        Kararda, soruşturma dosyasında, olayı gören kişilerin olup olmadığına ilişkin sorgulama yapılmadığı, askerlik yaptığı ya da cesedin bulunduğu yerdeki askeri birlik mensuplarından beyan alma yoluna da gidilmediği belirtildi.

        Ölenin uzaktan akrabası olan ve haklarında şikayet bulunan 4 kişinin olaydan ancak 2 yıl 8 ay sonra şüpheli olarak sorgulandıkları hatırlatılan kararda, cinayetin terör örgütü tarafından işlenmiş olabileceği ihtimalinin soruşturmanın ilk evresinde sorgulanması gerektiği vurgulandı.

        Bu yönde destekleyici bilgi ve belgeye ulaşılamaması durumunda da kişisel husumet gibi diğer nedenlerle işlenmiş olup olmadığı konusunda soruşturmaya devam edilmesinin makul yöntem olacağı aktarılan kararda, tüm bunların ölüm olayının nedenini veya sorumlu kişilerin ortaya çıkarılması imkanını zayıflatan, soruşturmaya ilişkin eksiklikler olduğu kaydedildi.

        Kararda, şu ifadelere yer verildi:

        "Soruşturmanın kritik olan ilk 2,5 yılında Cumhuriyet Başsavcılığının şikayet edilen 4 kişinin beyanlarını dahi almayarak hangi değerlendirmeyle soruşturmaya yön verdiği belirsizdir. Olay yeri incelemesi açısından cesedin bulunduğu yere cumhuriyet savcısının gittiğine dair bilgi bulunmamakta olup, ceset üzerinde ve civarında parmak izi, ayak izi, araç izi gibi olayı aydınlatabilecek nitelikteki delillerin tespiti ve korunması yönünde de çalışma yapılmamıştır. Ayrıca, Cumhuriyet Başsavcılığınca bu konuda yapılan bildirimlerde yetersiz kalındığının açıkça ifade edilmesi, başvurucuların iddialarını teyit eder niteliktedir.

        Kesin sonuca ulaşılmasını ortadan kaldıracak şekilde soruşturmanın dava zaman aşımından düşme kararıyla sonuçlanması da dikkate alındığında bir bütün olarak başvuru konusu olayda, soruşturma sürecinde gösterilmesi gereken dikkat ve özenin gösterilmediği ve soruşturmada süratle hareket edilmediği kanaatine ulaşılmıştır."

        Yüksek Mahkemenin kararında, bu nedenlerle olayda yaşam hakkının gerektirdiği etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edildiğine karar verilmesi gerektiği belirtildi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa