Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bülent Tüfenkçi ve Mehdi Eker'den Çınar'a ziyaret

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin, "Bu bombayla Çınar ne kazandı? Çınar'ın geleceğini mi Diyarbakır'ın, Kürt halkının geleceğini mi düşündüler? Neyin geleceğini düşünerek bu bombayı patlattılar? Esasında bu bombayı burada değil, insanlığın vicdanında patlattılar" dedi.

        Tüfenkci, beraberinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ile İlçe Emniyet Amirliği ve lojmanına terör örgütü PKK mensuplarınca bomba yüklü araçla düzenlenen, 1 polisin şehit olduğu, 5 sivilin hayatını kaybettiği, 39 kişinin yaralandığı Çınar ilçesine geldi.

        Saldırıda hayatını kaybeden Lokman Açıkgöz ile 5 aylık kızı Ecrin ve 12 yaşındaki kardeşi Alper'n yakınlarına taziye ziyaretinde bulunan Tüfenkci ve Eker, aileye başsağlığı dileklerini iletti.

        Tüfenkci ve Eker saldırıda hasar gören İlçe Emniyet Amirliği ile çevredeki binalarda da incelemelerde bulundu, mağdur olan esnaf ve vatandaşlarla görüştü.

        Vatandaşlara, terörü bitirmek için çalışma yürütüldüğünü belirten Tüfenkci, bu sırada gözyaşı döken bir kadının yanına giderek, "Biz bunları (yıkılan evleri) yaparız, tekrar tamir ederiz. Önemli olan cana zarar gelmesin" ifadesini kullandı.

        Çınar'daki saldırının Sultanahmet'te, Fransa'da, Suruç'ta patlatılan bombadan farkı olmadığının altını çizen Tüfenkci, bu saldırıların insanlığa karşı yapıldığını vurguladı.

        Teröristlerin ortak değeri olmadığını dile getiren Tüfenkci, şu değerlendirmeyi yaptı:

        "Hiçbirisinde vicdan, halkı düşünme, geleceği düşünme yoktur. Amaçları kaos ve kargaşa çıkarmak. Ne kadar insanı, Çınarlıyı, Diyarbakırlıyı, Kürt halkını mağdur ederlerse o kadar kendilerini mutlu, bir şeyleri başarmış hissediyorlar. Önemli olan insanları öldürmek değil yaşatmaktır. Sivili öldürmek değil sivile iş, aş bulmaktır."

        Bölge halkının terör örgütüne 'dur' demesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Gerçekten bu bölge üzerinde terör örgütünün zulmünü, baskısını, haraç mekanizmasını artık vatandaş olarak sonlandırmamız lazım. Çünkü terör örgütü bu bölge insanın kalkınmasını, bölge insanının iş, aş sahibi olmasını istemiyor. Şu esnafın, ticaret erbabının halini görüyorsunuz. Bu bombayla Çınar ne kazandı? Çınar'ın geleceğini mi Diyarbakır'ın, Kürt halkının geleceğini mi düşündüler? Neyin geleceğini düşünerek bu bombayı patlattılar? Esasında bu bombayı burada değil, insanlığın vicdanında patlattılar. Umuyorum ki insanlık artık harekete geçer."

        BAZI AKADEMİSYENLERİN BİLDİRİSİ

        Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisine de değinen Tüfenkci, "Birilerinin yaptığı gibi bu işler sadece devleti kınayarak olmaz, bildirilerle olmaz. Eğer siz bildiri yayınlayacaksanız, terör örgütünün de terör örgütü olduğunu söyleyip, 'artık yeter çekin elinizi bu insanların üzerinden' denilmesi lazım. Terör örgütünün bu insanlar üzerinde ne vesayet ne temsil ne de söz hakkı vardır. Ancak bu milletin bu insanlığın üzerinde bomba patlatmak, silah doğrultmak gibi bir görevleri var" diye konuştu.

        Tüfenkci, yapılan saldırının kelimelerle ifade edilemeyecek kadar alçakça olduğunu belirterek, saldırının hiçbir değerle örtüşmediğini, bağdaşmadığını, bölge insanının, terör örgütünün yaptığı bu zulme, 'dur' diyeceğini umut ettiklerini aktardı.

        "Faillerin bir kısmı yakalandı, diğer faillerin de en kısa kısa zamanda yakalanacağını umut ediyoruz" diyen Tüfenkci, şunları söyledi:

        "Önemli olan buradaki bu zulmü sonlandırmaktır. Ellerini buradaki insanların yakalarından çekmeleridir önemli olan. Bu terör örgütünün ne bu insanları temsil ettiğine ne de bu insanlar adına hak arama gibi bir fonksiyonu olduğuna kimse inanmıyor. Birilerinin adına insanlara yaptıkları zulümden, kepenk kapattırmaktan, aşlarını, işlerini sonlandırmadan başka bir şey yok. Şu patlamanın kime ne faydası olduğunu da bir kez daha görmeleri gerekiyor."

        "TERÖR HERKESİN HAYATINA KASTEDİYOR"

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker de terör örgütü PKK'nın DAEŞ'ten hiçbir farkının bulunmadığına dikkati çekti.

        İki terör örgütünün de yöntemlerinin aynı olduğunu, insanlık düşmanı olduklarını kaydeden Eker, "Terörle olan mücadelemizde hepimiz bir kez daha şunu gördük ki; terör Kürt, Türk, sivil, polis demiyor, herkesin hayatına kastediyor, herkese zarar veriyor. Hep beraber bununla mücadele edeceğiz ve onları lanetleyeceğiz ki bir daha bu tür eylemleri masum insanlara karşı yapmasınlar" diye konuştu.

        "Allah Kürtleri, Türkleri, Arapları, Çerkezleri, herkesi bunların şerrinden, zulmünden korusun" ifadesini kullanan Eker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da geçmiş olsun dileklerini vatandaşlara iletti.

        Maddi hasarların elbette ödeneceğini ancak insanların yüreklerinde, çocukların, genç kızların, kadınların, yaşlıların duygularında meydana gelen hasarların giderilemeyeceğini vurgulayan Eker, şunları dile getirdi:

        "Bu tahribatı neyle gidereceğiz. Düşüncelerini, kimin hesabına yaptığı belli olmayan, şiddet ve terör yoluyla hayata geçirmeye çalışan, insanlara zorla kabul ettirmeye çalışan bu düşünce, melun bir düşüncedir. İnsanlığın vicdanında da mahkumdur, mahkum olacaktır. Çınar'da yaşayan Açıkgöz ailesi olmak üzere buradaki birçok insan ki bu insanların hepsi Kürttür, gece odasında uyuyan 4 yaşındaki bebek, 5 aylık bebek, gencecik çocuklar, bunların ne günahı var? Getirip de 1 ton 300 kilogram ağırlığındaki bombayı burada, evlerin arasında patlatmak hangi insanlığa, hangi vicdana, hangi değere sığar? Bunu milletimizin ferasetine, basiretine, dirayetine bırakıyoruz. Milletimizin gönlünde bunların mahkum edildiğini biliyoruz. Mahkum olacaklar."

        Bu sırada mahalle sakinlerinden Müzeyyen Öztepe de, "Polis de bakan da Cumhurbaşkanı da bizim oğlumuz. Bu ne davadır, ben anlamadım. Bu evin taşlarını benim eşimin kardeşi bekarken tek tek taşımış, eliyle bu evi yapmış. Ne zorluklarla bu seviyeye getirdi ama şimdi ne hale geldi" şeklinde konuştu.

        Tüfenkci, bunun üzerine "Bu insanlık mıdır, vicdan mıdır veya gerçekten bu bir mücadele midir? Bunun neyin nesi olduğunu ne sizler anladınız ne bir başkası anladı. Bizler bilmiyoruz. Bu terördür, bu bir katliamdır. Bu bebelere, analarımıza yapılmış olan bir katliamdır. Elbette ki devlet hesabını da sorar, bunları tazmin de eder, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bunlar yapılır ama önemli olan vicdanlarda açmış oldukları yaraları kapatmaktır" dedi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa