Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Erdoğan: Obama ile 45 dakika salt bu konu ile ilgili konuştuk

        Umut TÜTÜNCÜ-Soner ÖZCAN / GAZETE HABERTÜRK

        Recep Tayyip Erdoğan, 15-16 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek G20 Liderler Zirvesi’ne yönelik hazırlıkları yerinde incelemek için Antalya’ya gitti. Erdoğan “Seçimler nedeniyle sadece Arjantin Cumhurbaşkanı gelemeyecek. 10 bini aşkın misafirimiz olacak” dedi.

        Erdoğan, konuşmasının ardından zirvenin yapılacağı Belek’e geçti, zirvenin yapılacağı otelde incelemelerde bulundu, brifing aldı. İncelemeler sonrasında gündeme ilişkin gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, “IŞİD’e karşı ortak kara operasyonu gündemde var mı?” sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

        "DAİŞ başta olmak üzere, Türkiye için tehdit oluşturan tüm terör örgütlerine karşı Türkiye’nin bir defa gerek kendi başına gerek kolektif olarak koalisyon güçleri olarak attığı ve atacağı adımlar var. Şu an İncirlik’te konuşlanmış birçok uçak var. Orada koalisyon güçlerinin konuşlanmasıdır. Ve diğer yerlerde de o üstlerimizi gerekirse kullanabilme şansları olacak. Bu konuda kararlıyız, ortaya açık ve net koyacağız. Dün akşam ABD Başkanı Obama ile salt bu konuyla ilgili 45 dakika görüşmemiz oldu. DAİŞ terör örgütüne karşı oluşturacağımız ve oluşturduğumuz koalisyon güçlerinin tavrı çok çok önemlidir. Çevredeki ülkelerin özellikle ‘DAİŞ’i vuruyoruz’ deyip sivilleri vurmaları, Bayır Bucak Türkmenlerini vurması hoş karşılanabilecek bir şey değildir."

        "KİMSE FIRAT’IN BATISINA GEÇEMEZ"

        Erdoğan "Obama ile görüşmenizde, bir tampon bölge oluşturulması noktasına gelinir mi?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

        "Tampon bölge olayını literatürümüzden çıkaralım. Burada bizim bir ‘uçuşa yasak bölge’ olayı vardır. Bir ‘terörden arındırılmış bölge’ olayı vardır. Bir de eğit-donat olayı söz konusudur. Terörden arındırılmış bölge konusunda dost ülkeler de artık bu noktaya doğru gelmeye başladılar. Uçuşa yasak bölge konusunda kara operasyonu konusunda da olumlu gelişmeler var. Onu görüyoruz. Bu artık kabullenilmiş durumda. Olayı yaşayan biziz. Onlar olayın çok çok dışında. Halep’te ne olup bitiyor bunu en iyi biz biliyoruz. Halep’te çok ciddi bir Türkiye ile akrabalık bağı olan insanlar yaşıyor. Cerablus olayı, Azez konusu... Bunlar çok stratejik konular. Nitekim Fırat’ın batısına geçme noktasında kararlılığımızı biliyorsunuz. Kimse Fırat’ın batısına bir defa geçemez. Bu konuda çok kararlıyız. Geçenlerde teşebbüs ettiler, gereği de yapıldı."

        YASAKLAR ŞİMDİDEN BAŞLADI

        Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yapacağı G20 Zirvesi’nde hazırlıklar da tamamlandı. Liderler 13 Kasım Cuma gününden itibaren Antalya’ya gelmeye başlayacak. Zirvenin güvenliğini 12 bin jandarma ve polis sağlayacak. Liderlerin konaklayacağı otellerde güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Bazı otellere kurşun geçirmez cam yerleştirildi. G20 dolayısıyla kente yapılacak olası protestolara karşı da gerekli önlemler alındı, yasaklar uygulamaya konuldu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa