Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Afyon’da yarış AK Parti ile MHP arasında, Manisa’da tablo aynı

        Muharrem SARIKAYA / GAZETE HABERTÜRK

        1 Kasım Genel Seçimi öncesi ‘İç Ege’de, Afyonkarahisar’da geçirgen seçmene sahip AK Parti ile MHP arasındaki yarış dikkat çekiyor. AK Parti’nin 3, CHP ve MHP’nin 1’er vekili olan kentte, MHP 2’nci vekili istiyor. 9 milletvekilinden 4’ünü AK Parti’ye, 3’ünü CHP’ye, 2’sini de MHP’ye veren Manisa’daysa siyasi tablo değişecek gibi görünmüyor. Benzer durum 3 milletvekilliğini 3 parti arasında paylaştıran Uşak için de geçerli

        Bayramın son günü Tacı Ahmet Mahallesi hareketli. Etrafı et ve baharat kokusu sarmış. Baharatın pişirdiği kıymanın sucuk kokusu sokakları kaplamış. Sokağa yerleştirdiği makineden çektiği kıymaya, baharatı boca etmiş var gücüyle karıştırıyor. Adının Ömer olduğunu söylüyor, gazeteci olduğumu belirtince soyadını söylemekten kaçınıyor. Ancak fotoğrafının çekilmesini de özellikle istiyor.

        Burası Afyon’un her bir sokağında onlarca kasap ve meşe odunu kömürü tüccarının bulunduğu bölge. Baharatını kattığı sucuk içini hazır bağırsaklara doldurmak için makinenin başına geçtiği sıra, yardımına diğer dükkânlardaki arkadaşları da geliyor; hep birlikte sohbete başlıyoruz.

        Geçen seçim MHP’ye oy vermişler, ancak bu seçim AK Parti’ye vereceklerini söylüyor. Nedenini sorduğumda, önce “Bizde baba karar verir, hepimiz onun dediğine uyarız” diyor ve ardından nedenini anlatıyor: “Eğer Bahçeli koalisyona girmiş olsaydı hükümet boşluğu olmazdı, o zaman da ne terör olurdu ne de döviz böyle fırlardı. Tek neden her şeye hayır diyen Bahçeli...”

        ‘AKŞENER’İ NEDEN PARTİDEN ATTI?’

        MHP’ye koalisyon değil, seçim hükümeti önerildiğini anımsatıyorum. Bu kez arkadaşı Ümit devreye giriyor, “Meral Akşener’i niye partiden attı?” sorusunu yöneltiyor. Akşener’in ayrılmadığını, sadece aday yapılmadığını belirtince “Ama bize atıldığını söylediler” deyip işine koyuluyor. Bu sene sucuk fiyatlarının iyi gittiğini de kayda geçiriyor, AK Partili belediyenin desteğinden de özellikle bahsediyor.

        Afyonkarahisar’da geçen seçimin aksine AK Parti bu kez, hedefine Devlet Bahçeli’yi koyup MHP seçmeni üzerinde politika yapıyor. CHP dışındaki tüm partilerin liste değiştirdiği, AK Parti’ninse geçen seçim İzmir’den aday gösterdiği Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu liste başı yaptığı vilayette yarış, en geçirgen seçmene sahip iki parti arasında yaşanıyor. HDP’nin ise geçen seçim 4 bin 500 oy almış olmasına karşın ilde etkinliği bulunmuyor.

        KAVŞAK NOKTASI

        Ege, İç ve Marmara bölgelerinin kavşak noktasında bulunan, karayolu ile seyahat edenlerin mola noktası olmasına karşın Afyon yeteri düzeyde gelişmişlik gösteremiyor. Oysa mermer ve yumurta başta olmak üzere, et, kaymak, şekerleme, sucuk ticareti ve sayısı bir anda 35 bin yatak kapasitesine çıkan, içinde 5 yıldızlı 5 termal oteli de bulunan Afyon ticaretin de kavşak noktasında duruyor.

        Kendisi de sucuk ticareti ile uğraşan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Müksüler, yumurta üretiminde Türkiye’nin yüzde 10’unun ihtiyacını karşıladıklarını anlatıyor. Müksüler, “Sorun koordinasyon içinde hareket edememiş olmamız” diyerek, kentin en büyük sorununu da işsizlik olarak belirtiyor.

        Afyon Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Müksüler, en büyük sorunlarının işsizlik olduğunu anlatıyor.

        Afyonkarahisar’ın 5 milletvekilinden 3’ünü, en yakın rakibine iki kat fark atan AK Parti kazanmış, diğer iki milletvekilliği de CHP ve MHP arasında pay edilmiş. Bu seçimde de büyük bir kırılma beklenmiyor. CHP ve MHP’nin liste başları değişmediği için aynı isimlerin parlamentoya gitmesi büyük olasılık.

        Listesini yenileyen, ancak ikinci sıra adayını koruyan AK Parti ise 3 milletvekilinden 2’sini; Veysel Eroğlu ile Hatice Durdu Özkal’ı yeni isimler olarak göndermeye hazırlanıyor.

        BAŞKANLAR NE DİYOR?

        AK PARTİ’NİN ‘BAKAN’I

        AK Parti’nin İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, iktidarları döneminde Afyon’a 12 milyar TL yatırım yapıldığını belirtti; bunun karşılığını da alacaklarını söyledi.

        AK PARTİ’NİN AVANTAJLARI

        1-İktidar ile birlikte belediyeyi de elinde bulundurmanın avantajını kullanıyor.

        2-Afyonlu olan Bakan Veysel Eroğlu’nun tekrar liste başına gelmiş olması olumlu etkiliyor.

        3-Nüfusun ağırlığı merkez sağ seçmenden oluşuyor.

        HANDİKAPLARI

        1-Kavşak noktasında bulunması ve birbirinden farklı ihraç ürünlerine sahip olmasına karşın bir türlü gelişmiyor.

        2-Aynı kişilerle yola çıkıyor. Her seçim yenilerini eklediği ancak icraata geçiremediği proje yorgunluğunu yaşıyor.

        3-7 Haziran’da seçilen Halil Ürün ve Remziye Sıvacı’nın liste dışında kalmasına seçmen anlam veremiyor.

        MHP’NİN GÜCÜ

        Her seçim parlamentoya bir vekil gönderen MHP ise AK Parti’nin üzerinde yarattığı olumsuz propagandayla uğraşıyor. MHP İl Başkanı Raşit Demirel, il teşkilatında yaşanan yenilenmenin faydasını gördüklerini belirtti, “Herkesin gönlünde 2. parti MHP, AKP’nin bir vekilini biz alırız” dedi.

        MHP’NİN AVANTAJLARI

        1-Artan terör olaylarının AK Parti’ye olumsuz yansıyacağını hesaplıyor.

        2-Yenilenen il teşkilatı daha cevval çalışıyor.

        3-Yaratılan olumsuz politika MHP seçmenini birbirine daha fazla kenetlemiş durumda. Başta Mehmet Telek olmak üzere eski vekiller de parti için etkinlik içinde bulunuyor.

        HANDİKAPLARI

        1-AK Parti, 7 Haziran sonrası koalisyon kurulamamasının yükünü MHP’ye yıkmış, üzerinden politika yapıyor.

        2-AK Parti’nin hem iktidar hem de belediyede olması, adaylarından birinin de Bakan Eroğlu olması MHP tabanını etkiliyor.

        3-MHP tabanının büyük bölümünün taşeron işçi kesiminden olması AK Parti’ye geçirgenliği kolaylaştırıyor.

        CHP’NİN BEKLENTİSİ

        Kent merkezinden çok taşradan yoğun oy alan CHP, geçen seçimde adayından kaynaklı sorunu aşmış... Listesinde sadece bir adayı değişen CHP’nin İl Başkanı Nevzat Ercan, ikinci sıraya Hatice Gök’ün gelmesinin önemli bir etki yaratacağı ve MHP’den de kendilerine oy geleceği inancında.

        CHP’NİN AVANTAJLARI

        1-Bölgede yoğun bir Alevi- Bektaşi nüfus bulunuyor, CHP oyların neredeyse hepsini alıyor.

        2-İkinci sıra adayının oy getireceğine inanıyor.

        3-AK Parti’nin MHP seçmeni üzerindeki baskısının kendilerine oy kaçışı yarattığına inanıyor. Ayrıca aynı isimlerin aday olması nedeniyle AK Parti seçmeninin sandığa gitmeyeceğini bunun da kendilerine yarayacağını düşünüyor.

        HANDİKAPLARI

        1-Vilayet merkez sağ seçmenin ağırlığında bulunuyor.

        2-Adaylarından biri hakkında 7 Haziran öncesi yaşanan olumsuzluğu aşmış görünüyor, ancak yine de etkisinde kalıyor.

        3-Rakibinin bir ‘bakan’ olması etkiliyor.

        HDP’NİN YOKLARI

        Afyonkarahisar ’da 4 bin 500 oy almasına rağmen HDP’nin bir etkinliği yok. HDP İl Başkanı Hakkı Arslan da ildeki milliyetçi akımlar nedeniyle yeterince faaliyet gösteremediklerini, kendisinin de atamayla geldiğini belirtti. Arslan, “Afyon halkıyla iletişime geçmemize bile tahammülleri yok” dedi.

        MANİSA

        AYNEN DEVAM

        Bazı yerler vardır ki siyasilerin ismi o ille özdeşleşir. Geçen dönem Bursa’dan seçilen, bu dönem de siyasete ara veren Bülent Arınç adı da Manisa ile özdeş... Bu kez yeni bir isim yükselmiş; CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel... Soma’daki tutumu, olumlu politikası ve ayrım gözetmeden herkesle teması, öteki seçmenin de adından övgüyle söz etmesine yol açmış. 9 milletvekilinden 4’ünü AK Parti’ye, 3’ünü CHP’ye, 2’sini de MHP’ye veren Manisa’da da en büyük sorun işsizlik. İbrahim Gökçen Bulvarı veya Cumhuriyet Caddesi boyunca en fazla sayıya sahip olan dükkân kahvehaneler. Manisa’da da en büyük kapışma seçmen geçirgenliği en yüksek olan AK Parti ile MHP arasında. MHP, AK Parti’den 20 bin kadar seçmeni yanına çekip 3’üncü vekili alma çabasında. CHP ise diğer seçmeni oylarını da yanına çekebilmenin arayışında. Durum böyle olunca Manisa’da AK Parti’nin 4, CHP’nin 3 ve MHP’nin de 2 şeklindeki milletvekili dağılımında sürpriz olmazsa büyük bir değişiklik beklenmiyor.

        UŞAK

        UŞAK'IN BİRLERİ

        Benzer durum Uşak için de söz konusu. AK Parti, CHP ve MHP’nin birer milletvekilliği çıkardığı ilde Makedonya’nın Kalkandelen Vilayeti’nden gelip Uşak’a yerleşmiş tatlıcı Recep Bakılan’ın da vurguladığı gibi bir değişiklik ihtimali çok az. MHP’nin eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ı yeniden aday gösterdiği Uşak’ta, CHP geçen seçim HDP’ye giden 65 bin oyu kendine çevirip ikinci milletvekilini çıkarmanın peşinde. AK Parti ise MHP’den alacağı oylarla geçmişteki gibi 2 milletvekili almanın çabasında. Beklenti ise bu sonucun değişmeyip 1+1+1 şeklinde neticeleneceği yönünde.

        Makedonya’dan gelip Uşak’a yerleşen tatlıcı Recep Bakılan, 1 Kasım seçimlerinde de kentte, aynı tablonun çıkacağını söylüyor.

        YARIN: AYDIN, MUĞLA, DENİZLİ’DE BİR VEKİLLİĞİ KİM KAPACAK?

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa