Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ‘Bu yıl hamsi bol olacak, ama patlıcan fiyatına balık satılmaz

        Deniz ÇİÇEK / HABERTÜRK

        Koçak, bu yıl başta hamsi olmak üzere balık türlerinde artış olacağını belirterek şunları söyledi:

        600 TON ÜRETİLİR: 1 Eylül’den itibaren balıkçı gemileri denizlerde olacak. Şu anda ruhsatlı balıkçı filosu sayısı 15 bin 877. Bunların bin 420’si 12 metrenin üzerindeki gemiler. Sezon açılacak, ancak yumurtlama tarihleri nedeniyle bazı balık türleri için yasak devam edecek. Her sezon 500-600 tonluk balık üretimi oluyor. Bu yıl da benzer üretim bekliyoruz.

        HAMSİYE DOYACAĞIZ: Yetiştiricilik dışında balıkçılıktan elde edilen balığın yarısını hamsi oluşturuyor. Geçen yıl hamsi üretiminde düşüş oldu. Hamsi üretimi 100 bin tonun altına inmişti. Bu yıl hamsi ve palamutta artış beklentisi var. Bol balık yiyeceğiz. Lüfer ve istavrit de iyi. Kırlangıç türü dahi arttı. Karadeniz’den, her yerden iyi haberler geliyor.

        İLK GÜNDEN DENETİM: Sezonun açıldığı gün itibarıyla biz de denetimlere başlayacağız. Tutulan balıklara yönelik tür ve boy kontrolü yapacağız. Balık varlığımızın korunması için bu denetimler önemli.

        BALIKÇI KURALA UYMALI: Balıkçımıza bol bereketli yıl diliyoruz ancak kendi gelecekleri için kurallara da uysunlar. Boy, tür, zaman, derinlik ve av araçları yasaklarımıza riayet etsinler.

        KİLO ALDIRMAZ: Tüketicimiz de sağlıklı bir ürün olan balığı bol bol tüketsin. Çok balık tüketen bir toplum değiliz. Gıdalarımızın üçte biri hayvansal protein olmalı. Balık da çok sağlıklı bir hayvansal protein. Haftada en az 2 sefer yenmesi gerekiyor. Balık, kilo vermeyi de kolaylaştırır, kilo aldırmaz.

        FİYATA DİKKAT ÇEKTİ: Balık fiyatı piyasada oluşuyor. Fiyatın çok artması da çok düşmesi de iyi değil. Balık fiyatı yüksek olursa tüketici yiyemez. Buna karşılık patlıcan fiyatına da balık olmaz. Balık fiyatları maliyetin altına inmesin ancak fırsatçılığa da gidilmesin.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa