Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Atatürk’ün ölümünün ardındaki sır, kanlı mendilinde mi saklı?

        Öznur KARSLI / HABERTÜRK

        Araştırmacı yazar Talha Uğurluel ile Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muammer Kayatekin, ‘Tarih Tıbbı Konuşturdu-2’ adlı yeni kitaplarında, “Atatürk öldürüldü mü?” tartışmalarıyla ilgili ses getirecek bir iddiaya yer verdi. Uğurluel ile Kayatekin, uzun süren araştırmaları sonucunda, Atatürk’ün hastalığına ilişkin önemli bilgiler topladı.

        ÖNCE SITMAYA, SONRA ZATÜRREEYE YAKALANDI

        Kitapta, 11 Kasım ve 13 Kasım 1923’te iki kez koroner kalp spazmı geçirdikten sonra sağlık sorunları iyiden iyiye baş gösteren Gazi Mustafa Kemal’in en çok mücadele ettiği hastalıklardan birinin sıtma olduğu öne sürüldü. Buna göre, sıtma nedeniyle sol gözünde görme kaybı yaşayan Atatürk, ardından da zatürreeye yakalandı. “Atatürk zehirlendi mi?” sorusuna da yanıt arayan Uğurluel ile Kayatekin’e göre, 28 Şubat 1938’de sarılık saptanan ve Paris Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Noel Fissinger tarafından karaciğer sirozu teşhisi konulan Atatürk, hastalık sonucu öldü. İkili, Atatürk’le ilgili “Öldü mü, öldürüldü mü?” tartışmalarının Atatürk’ün kanlı mendili üzerinde yapılacak moleküler genetik çalışmayla tamamen son bulabileceğini savundu. Atatürk’ün hastalığında kullandığı kanlı mendili Rahmi Koç Müzesi’nde sergileniyor. Uğurluel ile Kayatekin, “Bir çözelti içinde bekletilerek kan lekesinin mendilden çözülmesi sağlanabilir. Böylece yapılacak DNA testiyle Atatürk’ün mendildeki kanında Hepatit B, C, D gibi virüslerin olup olmadığı saptanabilir” dedi.

        ‘GENELKURMAY’A BAŞVURACAĞIZ’

        Prof. Dr. Muammer Kayatekin, “Atatürk’ün geçirdiği bütün hastalıkları tıbbi açıdan araştırdık. Zehirlenme iddiaları doğru değil. Onun kanlı mendili üzerinde DNA testi yapabilmek için Genelkurmay’a başvuracağız” diye konuştu. Uğurluel ise şunları söyledi: “Atatürk’ün hastalığına sadece Türk doktorların baktığı düşünülüyordu. Halbuki Paris’ten bile hekim getiriliyor. Kendisine verilen ilaçlar hâlâ Dolmabahçe Sarayı’nda sergileniyor. O kanlı mendil bütün soruların cevabı olabilir.”

        MENDİLİ SİLAH ARKADAŞININ OĞLU BAĞIŞLAMIŞ

        Atatürk’ün hastalığının son günlerinde kullandığı mendilin, Kurtuluş Savaşı’nda önemli rol oynayan ve daha sonra Atatürk’ün çalışma arkadaşları arasına katılan Albay Halil Nuri Yurdakul’un oğlu Prof. Dr. Yurdakul Yurdakul ve gelini Ayşe Acatay Yurdakul tarafından 2004’te Rahmi Koç Müzesi’ne bağışlandığı öğrenildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa