Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kimi masrafları kısacak, kimi bağış kampanyası yapacak

        Ahmet KIVANÇ-Saliha ÇOLAK-Düzgün KARADAŞ-Volkan YANARDAĞ-Esra YAZDIÇ DEMİR/ANKARA

        2015 yılı başında aldıkları 354 milyon liralık Hazine yardımının büyük kısmını 7 Haziran seçimleri öncesinde harcayan AK Parti, CHP ve MHP ile Hazine yardımı alamayan HDP, 1 Kasım seçimine boş kasa ile gidecek. Partilerin kampanya dönemindeki en büyük güvencesi adaylar ve partililer

        Maliye Bakanlığı’nın, 1 Kasım’da yapılacak yeniden seçim için siyasi partilere Hazine yardımı yapılmayacağını açıklamasının ardından parti genel merkezlerinde alarm zilleri çalmaya başladı. 2015 yılı başında partilerin hesaplarına 177 milyon liralık rutin yardımın dışında seçim yılı olduğu için 354 milyon lira da seçim yardımı yatırılmıştı. Geçen yılki yerel seçimlerde AK Parti 109.5 milyon, CHP 45.8 milyon, MHP 25.8 milyon, HDP de 10.5 milyon lira harcamış, yerel seçimlerde harcamaların önemli bir kısmı belediye başkanları tarafından finanse edildiği için genel merkezlerin harcamaları sınırlı kalmıştı. 7 Haziran’daki harcamanın yerel seçim harcamasının çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor. İl ve ilçe teşkilatlarından henüz rakamlar gelmediği için rakamların net olmadığı ancak Hazine yardımlarının büyük ölçüde harcandığı belirtiliyor.

        250-300 MİLYON LİRA

        Siyasi partilerin, 1 Kasım seçimleri için gerçekleştirecekleri kampanya sırasında 250-300 milyon liralık harcama yapması bekleniyor. Partiler, Hazine yardımlarının yanı sıra seçim sırasında ayrıca hem milletvekili adaylarından değişik tutarlarda başvuru ücreti aldı hem de partililerden bağış topladı. Yine aynı süreç yaşanacak ancak partilerin aradaki kısa süre nedeniyle mevcut vekilleri koruma eğiliminin adaylık başvurularını, dolayısıyla buradan elde edilecek geliri etkilemesi bekleniyor. Siyasi partilerin geriye en büyük güvencesi olarak partililerin yapacakları bağışlar kalıyor. Siyasi partilerin seçim harcamalarını finanse etmek için izleyecekleri stratejileri şöyle:

        REKLAM HARCAMALARI KISILACAK

        AK Parti, 7 Haziran seçimlerinin aksine 1 Kasım seçimlerinde gazete, televizyon, billboard gibi mecralardaki reklam harcamalarını kısıtlama yoluna gidecek. Yıl başında aldığı 297 milyon liralık Hazine yardımının yanı sıra aday başvuruları sırasında da 25 milyon lira toplayan AK Parti, adaylardan başvuru ücreti alacak. Ancak başvuru sayısının 7 Haziran’a göre düşmesi bekleniyor.

        'PAMUK ELLER CEBE' DENİLECEK

        CHP, seçim kampanyasını adaylardan toplayacağı “katkılar” ve vatandaşlardan toplayacağı bağışlarla finanse etmeyi planlıyor. Merkez yoklaması için aday adaylığı başvurusunda bulunanlardan 5 bin lira, kadın, genç ve engellilerden ise 2 bin 500 lira alınması planlandı. Aday listelerinin kesinleşmesinin ardından, seçilecek yerden listelere giren adaylara ayrıca “Pamuk eller cebe” denilecek. Listeye “kontenjandan” girenlerin yapacağı katkının, önseçimden gelenlere göre iki kat fazla olması planlanıyor. Vatandaşlardan toplanacak bağışlar için reklam kampanyası yapılması bekleniyor. CHP, bağış kampanyası çerçevesinde milyonlarca vatandaştan gücü oranında katkı sunmalarını isteyecek.

        "İMECE USULÜYLE ÇÖZECEĞİZ"

        MHP’de henüz yeni seçimin finansman modeli oluşturulmadı ancak parti yöneticileri sıkıntılı bir süreç yaşanacağına işaret ediyor. “Çok rahat olmadığımız bir gerçek” diyen MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, şöyle konuştu: “Partimizin hiçbir zaman çok rahat şartlarda seçime girdiğini söyleyemeyiz. Ülküdaşlarımızın, yöneticilerimizin fedakârlıkları ile çoluk çocuklarının rızkından yaptıkları fedakârlıklarla 46 yıldır bu kervan yürüdü. Yine aynı şeyi yapacağız, imece usulüyle, elbirliğiyle bu seçimde de hepimiz üzerimize düşen çabayı göstereceğiz.

        MÜTEVAZI KAMPANYA YAPACAK

        Bugü ne kadar Hazine yardımı almayan HDP, geçen seçimde borçlandı. Borçlarını ödeyebilmek için ocak ayında yapılacak Hazine yardımını bekleyen HDP, 1 Kasım’daki seçim için yine partililerden bağış toplayacak. HDP MYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili ekonomist Sezai Temelli, halkın dayanışması ile 7 Haziran seçimlerine girdiklerini ve halkın HDP’ye dönük büyük fedakârlıklar yaptığını söyledi. 1 Kasım seçimlerine daha küçük bir kampanya ile gireceklerini ifade eden Temelli, “Kampanyamızı daha mütevazı hale getireceğiz. Daha dar, kısıtlı bir bütçe ile hareket etmek zorundayız. Zaten bizimle dayanışma içine giren vatandaş yoksul bir kesim. Bizi bilen, anlayan, siyasetimize güvenen herkesin bize desteği çok önemli” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa